Inköp: Munksjö Oyj

munksjö

Munksjö är ett litet bolag noterat på Helsingforsbörsen som jag nyligen fått upp ögonen för. Mina ögon har öppnats så mycket att jag till och med köpt in en mindre post som jag nu hoppas få en fin resa i de närmsta månaderna.

munksjö

Munksjö är trots sin korta börshistorik knappast ett speciellt ungt bolag. Det bildades redan 1862 av Johan Edvard Lundström och Lars Johan Hierta, som sedan gick vidare och grundade Aftonbladet. I grund och botten är det ett pappersbolag med flertalet pappersbruk i verksamheten. Verksamheten är uppdelad i flera olika underdelar där man bland annat producerar laminatliknande material för möbler, etiketter/klistermärken, emballage, sandpapper, golv och en hel del andra grejer. Jag skriver inte om Munksjö för att förklara vilket fantastiskt bolag det är och hur fantastisk verksamheten är, så jobbar jag inte riktigt i det här fallet.

Munksjö har som bekant en väldigt kort börshistorik vilket ofta innebär en viss multipelrabatt i värderingen. Man har funnits på börsen tidigare där man köptes ut av EQT som sedan slog ihop verksamheten med delar av finska Ahlstrom, vilket då är anledningen till att man är noterade i Helsingfors trots att gamla Munksjö egentligen är svenskt.

Innan EQT tog över skeppet så var det en relativt problemfylld verksamhet men med stor potential. Nu har man börjat städa ut skeletten ur garderoberna och visar nu bra tecken på att man återigen fått ordning på skeppet. Om ledningen fortsätter göra det rätt och når de mål som de satt upp så kommer det innebära en rejäl skjuts uppåt för aktien.

En av de absolut största faktorerna till kursrabatt är den extremt bristfälliga likviditeten i aktien, vilket är en av anledningarna till att jag nästan inte vill skriva om det här caset. Tanken är att EQT ska sälja ut sina resterande aktier nu under sena hösten/tidig vinter och att man då även dubbelnoterar aktien på Stockholmsbörsen. Givet att börsklimatet inte är helt värdelöst så ser jag detta som en intressant trigger som genom likviditetsförbättring kan få aktien att handlas till en mycket högre multipel.

Uppepå allt det här så har ledningen ett intressant incitamentsprogram som baseras på bland annat kassaflödesmål och relativ aktiekursutveckling mot konkurrenter i sektorn. Detta kan få ledningen att agera i aktiekursens intresse vilket i ett bra börsklimat kan vara väldigt intressant för just aktiens utveckling. Huruvida den här typen av incitamentsprogram är bra för den långsiktiga ägaren eller inte undviker jag att kommentera.

Mitt antagande är att aktien kan öka med 30-40% på drygt 1 års sikt utan något nämnvärt behov av tillväxt. Om man dessutom ser till att det här är ett väldigt litet bolag i en bransch med mycket konsolidering så ser man att det finns en möjlighet till uppköp framöver. Kanske SCA är intresserade? SCA’s förra VD är t.ex. nu VD i Munksjö, så kontaktvägarna finns ;).

Som vanligt med mina aktieköp det sista året så är det här ett bolag där jag inte har en aning om jag vill äga det 3-5 år fram i tiden, däremot så tror jag stenhårt på en rejäl uppvärdering inom 12 månader.

Om ni är intresserade av den här typen av investeringar så rekommenderar jag er att läsa på. Här är det värt att gräva ;).

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

  1. Du säger att multipeln är låg och att det ger möjlighet till ökning på 40 % på ett år (låter helt fantastiskt). Jag är intresserad av vilken multipel du menar och hur hög är den i dagsläget. Vad gör att du drar slutsatsen att den är för låg i dag?

  2. EV/EBITDA under 6. Egentligen behövs ingen multipelexpansion för att värdet på aktien ska upp men i takt med att mgmt levererar borde multipeln ändå stiga till 7-8x.

    Det viktiga för värderingen är det starka kassaflödet som kommer sänka skuldsidan avsevärt kommande 12-18 månader och därmed lyfta equity value. Ska se om jag kan lägga upp en värderingsmatris på min twitter @danne_w

Leave a Reply