Portföljen just nu

portföljen

Portföljen

Nu var det längesedan jag uppdaterade hur portföljen faktiskt ser ut så nu är det självklart dags. Jag brukar oftast uppdatera på twitter direkt jag gör affärer, men på bloggen kan det dröja rätt länge ibland. Därför är det nog bra att vi kör en kort genomgång över vad jag har just nu och varför.

Bahnhof

Bolaget som numera blivit mitt älsklingsinnehav i portföljen. Karlung och Norman visar att man har svårt för att göra saker fel och år efter år så visar man fin tillväxt med lönsamhet. Hur länge kan man fortsätta växa? Har man egentligen några konkurrensfördelar? Man har ett enormt förtroende från “IT-nördarna” och hamnar alltid i toppen på bäst-i-test-listorna. Självfallet kan konkurrenter springa om, men med sin 20-åriga historik så visar man ändå att man lyckas exekvera sina strategier i en evigt föränderlig marknad. Direktavkastningen är med den sista tidens kursuppgång nu nere på 3 % vilket dock fortfarande är riktigt bra med tanke på tillväxten. Bahnhof är mitt näst största innehav och det skäms jag inte över.

Beijer Alma

Beijer Alma fick väldigt nyligen göra återtåg in i portföljen efter att ha varit ute i kylan ett par månader. På 194,50 åkte de sista aktierna ut i slutet på juni och nu blev det alltså inträde på 183,50. Aktien är fortfarande inte direkt billig, men jag tror att Beijer Alma kommer fortsätta behålla sin lönsamhet och sin höga utdelning vilket då kommer fungera som en bra stabilisator i portföljen. Jag är inte rädd för det vinstfall som Börspodden talar om.

Berkshire Hathaway

Warren Buffetts försäkringsgigant som mer och mer börjar bli ett ordentligt investmentbolag. Man har länge haft enorma tillgångar i den finansiella sektorn vilket marknaden anser svårvärderat. Över tid så har man investerat mer och mer pengar i konsumentbolag vilket gör att många nu anser att bolaget bör börja värderas mer efter P/E än P/B vilket då bör betyda att värderingsmultipeln ska öka. Warren Buffett blir knappast yngre med åren vilket många verkar vara oroliga för. Kan verkligen någon axla VD-posten på det sätt som Warren gjort i alla dessa år? Jag tror att det Buffett och Munger skapat är en kultur som överlever ett generationsskifte och jag tror att detta kan vara ett intressant case på sikt. Även om jag personligen önskar Warren och Charlie långa och lyckliga liv så tror jag att deras bortfall skulle kunna leda till intressanta köplägen som jag är intresserad av att handla på. Det är ingenting jag hoppas på, men ni förstår vad jag menar. Sedan jag plockade in Berkshire Hathaway i portföljen i mitten på maj så är aktien upp lite drygt 15 % med bra skjuts från dollarkursen.

Castellum

Här har vi fastighetsbolaget som aldrig överraskar. Jag vet inte hur många gånger jag nämnt att det är ett av Sveriges tråkigaste bolag, och det är i mina ögon någonting positivt. Castellum är långt ifrån billigt men med en enormt stabil verksamhet och direktavkastning på 3,75 % så finns det ingen anledning till oro.

Handelsbanken

Sveriges bästa bank som kanske har mer marginaler i sin finansiering än man tror. Ofta pratar man om att Swedbank är så överkapitaliserade och ska börja dela ut pengar, men kanske man ska kasta ett öga åt det här hållet istället. Handelsbanken är mitt största innehav och det känner jag mig helt bekväm med. Sa jag förresten direktavkastning strax under 5 %? 🙂

Kopparbergs

Det fina Svenska bryggeriet som gått från klarhet till klarhet de sista åren. Tillväxten är god, lönsamheten bra och varumärket ständigt växande. Det är knappast någon låg värdering vi pratar om här så det här får man ändå se som ett av mina mest offensiva innehav, däremot så har jag en extremt låg portföljandel i det här bolaget.

Protector Forsikring

Det norska försäkringsbolaget som aldrig slutar överraska. Jag vet inte om det finns någonting mer att säga utöver allt som Kenny redan skrivit. +120 % sedan inköp gör detta till mitt bästa innehav någonsin, i kronor och ören räknat.

Sampo Oy

Det finska investmentbolaget som bland annat står bakom IF Försäkringar och en stor stek i Nordea. Fantastisk yield för ett så fint bolag med 4,37 %. Det här är ett av de mer defensiva innehaven som placerats i min sambos portfölj.

Starbucks

Är det någonting jag verkligen gillar så är det försäkringsbolag och franchisekedjor. Det jag gillar med franchisekedjor är den ofta ganska billiga tillväxten och de enorma kassaflöden som genereras. En mogen franchise som slutat tokhetsa fram tillväxt kan bli en utdelningsmaskin utan dess like. När väl Starbucks slutat ta över världen så kommer jag sitta och hinka mer utdelning än jag klarar att göra av med.

Unibet

Jag har länge varit ett fan av Betsson som dessutom varit ett av mina bättre innehav. Jag gillar branschen och vill ha exponering mot den vilket gör att jag vill ha minst ett av dessa bolag. Den sista tiden tycker jag Betsson blivit en smula dyrt medan Unibet ser allt billigare ut. Anledningen till att Unibet ser så billigt ut kan vara ett onaturligt bra resultat det senaste året, men jag väljer ändå att byta sida. Jag tycker att båda bolagen är fantastiska men väljer alltså just nu Unibet.

Vardia Insurance Group

Ytterligare ett Norskt försäkringsbolag som däremot inte har nått lönsamhet ännu. Jag äger aktien på spekulation om att värderingen ska öka och lägger ingen som helst värdering i huruvida bolaget finns kvar eller inte om 5 år. Sedan mitt inköp har värderingen kommit upp nästan 25 % men jag känner ändå att det finns ett par kronor kvar att ge.

Portföljallokering

portföljen

 

Totala portföljvärdet ligger i skrivande stund strax över en halv miljon.

Portföljen framöver?

Utöver dessa innehav så finns det ett par aktier som jag spänner ögonen lite extra i just nu. Jag kommer att få anledning till att återkomma till dessa framöver.

Acando
Enea
Traveas
SJR in Scandinavia

Mvh,
Snåljåpen

13 comments

 1. Härlig portfölj, det är en samling fina bolag. Vi har några gemensamma intressen, Castellum tex. Jag har Sampo på bevakningslistan sedan en tid. Vid en lägre värdering kan jag vara intresserad att ta in ett gäng i väskan.

  Mvh

  //P

  1. Kul att du tycker så! Själv är jag mer nöjd än på länge med fördelningen. Skulle gärna se SHB komma ner en bit till och det samma gäller Sampo. Sen finns det en del verkstadsbolag jag är intresserad av, ABB och Atlas Copco bland annat, men tålamod är en dygd som det heter ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Alla är ju “oklanderliga” bolag. Stabila och med dra direktavkastning. Men… hög värdering på alla… är det då så att det är bättre, sett över lång tid, att vara investerad i marknaden i stabila bolag än att stå utanför?

  1. Det här är ju miljonfrågan som är extremt svår att svara på. Antingen gör man som TryggFramtid och köper det billigaste varje månad för att hela tiden nå en börsexponering, eller så lägger man pengar på sidan och köper enbart när det är 30% margin of safety eller mer. Eftersom nyinsättningarna i min portfölj är stora relativt portföljstorleken så gillar jag att hela tiden vara exponerad. När nysparandet blir en obetydlig del för portföljens storlek så kommer jag bli mer kräsen till när jag investerar och när jag inte gör det.

   Jag väljer alltså att ha en hög börsexponering majoriteten av tiden.

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Ser ut som en redig portfölj, ser flera godingar som jag antingen äger eller har på vill-ha-listan 🙂
  Dock mest nyfiken kring tankar om SJR och Acando. Blev själv intresserad när jag såg prognoser för utdelning låg kring 7-10% 2014 & 2015. I båda fallen vart jag dock kritisk till om analytikerna faktiskt kommer få rätt. Vet inte om Acandos är baserad på det nya aktieantalet eller det gamla. SJR verkar dock intressant då de inte dras med samma personalkostnader som Acando (och övriga IT-konsultbolag) och kan förmodligen ta ganska bra betalt.

  1. Köpte precis SJR så det är någonting jag tror på framöver. Väldigt hög lönsamhet i en stark nisch. Acando tror jag inte riktigt på men det börjar se riktigt billigt ut… Återkommer till det framöver ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Eftersom jag själv har sex av dina innehav i min portfölj får jag ju säga att det ser bra ut:). Bytte själv också ut Unibet mot Betsson för 2-3 veckor sedan av samma anledning som du. Angående SJR har jag ägt aktier i bolaget sedan 3-4 år tillbaka och det är mitt bästa innehav räknat i kronor. Bolaget har aldrig gått med förlust under sin 20åriga historia, har en stabil BR och en långsiktig huvudägare som även var med och startade bolaget. Lägg där till en hög utdelning och ok värdering.

   1. Hoppsan, det var inget litet överlapp där inte :). Då får jag gratulera dig till en snygg portfölj ;). SJR gillar jag skarpt och plockade in en liten portion i portföljen idag. Har länge stått vid sidlinjen och aldrig vågat kliva in, nu tycker jag att det är dags :).

    Mvh,
    Snåljåpen

 5. Har länge följt Starbucks. Dock, det som fått mig att tveka är FED och om det nu blir faktum om deras slut på stödköp. Hur ställer du dig till detta? Dvs, kan FED:s slut av stödköp påverka kursen nämnvärt, eller tror du att aktien är stark nog att klara sig? har kurslarm på 76,90 USD, vilket jag hoppas komma in på.

  Syftar att äga lääääänge. Är 28 år och har precis börjat bygga min portfölj, där b.la. Protector, varda och Nordic Camps & sports finns för tillfället. Ämnar mer och mer bygga en utdelningsportfölj, men tar det försiktigt med dagens höga nivåer. har ej bråttom.

 6. På tal om SJR så tror jag att bemanningsföretagen är nedtryckta för tillfället på grund av valet. Jag tror det finns skäl att titta närmare på dessa den närmaste tiden

Leave a Reply