Statusuppdatering september

Återigen har jag fastnat i en vardagssituation där utrymme inte riktigt finns för börsen och bloggen. När folk tidigare frågat mig om hur jag klarar av att ha ett heltidsjobb, en aktiv fritid och ändå blogga så har jag bara skrattat och sagt att det alltid finns tid för att skriva några rader, och det gör det minsann fortfarande. Problemet nu är egentligen inte att jag har tid, för mina inlägg tar sällan mer än 15 minuter att skriva, problemet är att jag inte har tid att skaffa mig inspiration. Bakom min blogg ligger väldigt många timmar, och en extrem minoritet av dessa kommer ifrån själva skrivandet. Det som verkligen tar tid är att läsa böcker, läsa andras bloggar, läsa bolagsrapporter och allmänt hålla sig uppdaterad. När man håller sig uppdaterad så dyker det hela tiden upp nya ämnen att skriva om, men när man inte har tid att inspireras så blir helt enkelt produktionen lidande.

Som ett resultat av att jag inte har tid att bevaka börsen nära så har jag tagit en lite mer defensiv strategi i portföljen inför vintern. De lågutdelande bolagen där jag har spekulerat om multipelexpansion har jag klivit ifrån och mer och mer pengar har hamnat i antingen högutdelande bolag eller bolag jag vill hålla mycket länge. Bland annat har Whole Foods Market fått kliva ur portföljen till förmån för ett återbesök hos Beijer Alma.

I ett framtid inom kort framtid så kommer jag att göra en ny redogörelse för samtliga portföljinnehav och vad som hänt den sista tiden. Kanske är du nyfiken på varför jag sålt Betsson och köpt Unibet? Varför är Handelsbanken nu det största innehavet?

Tills den uppdateringen kommer så tycker jag att ni ska finna tid till att titta på Martin Borgs nya dokumentärfilm Någon annan betalar som också handlar om ett rejält slöseri med skattemedel. Ni kanske har sett hans förra film som jag länkade till häromsistens här på bloggen. Om ni inte skulle ha gjort det så rekommenderas det omedelbums!

Over and out!

Mvh,
En lite smått stressad Snåljåpen

3 comments

 1. Tittar lite på Lundbergs just nu.
  Vet att ni experter tycker att de er dyra ut men jag tycker mig se ett köpläge efter sommarens “ras”.
  Jag hittar ingen anledning till varken uppgången innan eller raset.
  Ser att de har ett enormt eget kapital/aktie nu och P/B på 0,6.
  Ser inte att de sålt av något under sommaren heller.
  Kan någon förklara detta närmre? Snälla!
  /T

  1. Hej,

   Nu har jag inte kikat på Lundbergs på länge man en tanke kan ju vara att P/B-talet har dragit sig nedåt pga. att de noterade innehaven har ökat i pris. Det bör ju dessutom trycka ner P/E-talet eftersom kursuppgångar bokförs som vinster i investmentbolag. Det enda jag ogillar i Lundbergs är den låga utdelningen. Trots höga återinvesteringar så vill jag gärna se hög yield i investmentbolag.

   Någon annan läsare får gärna komma med klokare kommentarer än mina :).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Märkligt att det är så lite prat om vad vi får ut av våra skattekronor. Med en rejäl insikt i numera dryga 30 olika offentliga verksamheter (myndigheter, verk, kommuner och bolag) kan jag konstatera att ineffektiviteten och inkompetensen hos dem är hårresande. Otroligt mycket pengar som bara försvinner.

  Varenda offentliganställd borde ha en bild på en lågavlönad skattebetalare och varje dag fråga sig: “vad har jag åstadkommit idag för att förtjäna att ta hennes/hans skattepengar?”.

Leave a Reply