Det bor en kommunist i oss alla #svpol

kommunist

Med handen på hjärtat så tror jag att det bor en liten kommunist i alla människor. Hur fantastiskt låter det inte att alla är lika värda och därmed ska få lika mycket av allt? På ett rent ideologiskt plan så är det lätt att förstå varför vi har en historia präglad av just kommunism, det är ju den ultimata jämställdheten.

Problemet som jag ser det är när man låter ideologi gå före realism och verklighet. I min värld så handlar det inte så mycket om vad som är rätt och fel eller vad som känns bra i hjärtat, utan det handlar om vad som faktiskt fungerar och är bra för vårt samhälle på lång sikt. Även om både kommunism och socialism känns rättvist och vackert på ett teoretiskt plan så är det inte värderingar som ett samhälle kan byggas på, åtminstone anser jag det. I ett samhälle där allt är gratis kommer ingen vilja producera vilket innebär att kommunistiska samhällen aldrig överlever några längre perioder.

Däremot så säger jag inte heller att den blinda liberalismen heller är någonting att hänga i graden. Jag tycker absolut, trots allt, att staten kan ha en roll, jag är inte anarkist. Över lag så har jag, via min världsbild, en stark tro till den fria marknaden, men den fria marknaden fungerar inte alltid. Jag är för en helt fri marknad i alla existerande fall där marknaden faktiskt har förutsättningar att fungera. På marknader och i branscher där det alltid bildas naturliga monopol så undrar jag om man verkligen kan anse att marknaden fungerar? Den egentliga frågan är kanske om en marknad verkligen kan fungera utan konkurrens?

Tågräls är ett intressant exempel på en “marknad” som aldrig kan fungera via effektiv konkurrens. Det finns helt enkelt inte behov av flera aktörer samtidigt som instegströskeln, alltså moaten för den existerande leverantören, är så extrem att ingen ids ens försöka bryta sig in. I dessa fall så leder det till ett naturligt monopol där den aktör som var först sedan kan höja priserna och leva rövare med alla sina kunder utan att förlora sin maktposition. I mina ögon är detta inte en marknad som fungerar, och friheten är knappast problemet.

Istället tycker jag att statens uppgift är att se till att samhället fungerar så bra som möjligt av sig självt. Man ska t.ex. stimulera bostadsbyggandet genom att underlätta regler, inte genom att bygga själva. Man ska sänka arbetslösheten genom att sänka arbetsgivaravgifter, inte genom att öka sysselsättning i offentlig sektor. På samma sätt som vi vill köpa företag som kan styras av en idiot så vill jag bygga ett land som kan styras av en idiot. Ett samhälle som förlitar sig allt för mycket på statens funktion är ett riskfyllt samhälle där vinden vänder vid varje maktskifte.

Vad jag vill komma till är att oavsett vilken politisk färg man anser sig att ha så handlar det inte om ideologier. Även om jag har mina åsikter till majoriteten på högerkanten så kallar jag mig varken liberalist eller kapitalist. Jag är pragmatist och realist, och det är utifrån det som jag röstar. Jag röstar på det parti som närmst stödjer min världssyn, för det finns inget parti som helt gör det. Det finns inget parti jag identifierar mig med och det finns inget parti som jag kan säga att jag “tillhör”. Moderaterna kommer att få min röst eftersom det är där som jag har mest överlappning mot mina egna åsikter, därmed inte sagt att jag anser mig själv vara särskilt moderat. Jag röstar med långsiktighet och en tanke om framtiden, vad ni väljer att kalla det skiter jag fullständigt i.

Mvh,
Snåljåpen

14 comments

 1. Men vadå “realism och verklighet”? Sverige har ju varit ett socialdemokratiskt land under en stor majoritet de senaste 100 åren och det känns väl knappast som om vi är ett land i förfall? Vi har legat högt upp i utbildningsnivå, välfärd, välmående, livslängd, mm.

  Att du vill rösta på moderaterna (och ett mer individualistiskt samhälle) må väl vara hänt, men att säga att de senaste 100 åren inte har fungerat känns ganska felargumenterat.

  1. Vi vet båda att vi är av olika åsikt här, men jag vill snarare säga att Sverige mått bra i efterkrigstiden TROTS ett socialdemokratiskt styre, inte på grund av det. Det blir så himla enkelt att extrapolera och tro att allting handlar om vilken politik som styrde när landet mådde si och så, men det finns oändligt många andra parametrar som vi bara inte tagit hänsyn till. Jag tror inte på den socialistiska modellen även om den kan fungera bra under perioder av organisk stark tillväxt och stor export.

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Det finns alltid massa “om och men”. Reagerade mest över “realism och verklighet”.

    Det finns andra saker i texten som jag inte håller med om, men det är ju snarare värderingsfrågor och det orkar jag inte diskutera över en blogg.

    1. Lite som jag svarade till Hasse nedan, jag tycker det blåser lite falska humanismvindar från oppositionspartierna. Där trycker man stenhårt på kortsiktiga åtgärder som ska höja levnadsstandarden för de mindre privilegierade människorna i samhället. Även om jag förstås också vill att alla ska ha det bra så vägrar jag låta folk få det bättre nu på bekostnad av vår möjlighet att ha ett hållbart samhälle i framtiden. Ska vi köra det tankesättet så är det ju bättre att vi fortsätter med kolkraft osv eftersom det viktigaste är här och nu. Jag skiter ganska rejält i just nu utan tänker helhet och lång sikt, men man vinner tyvärr inga riksdagsval på att vara långsiktig.

     Mvh,
     Snåljåpen

   2. “Vi vet båda att vi är av olika åsikt här, men jag vill snarare säga att Sverige mått bra i efterkrigstiden TROTS ett socialdemokratiskt styre, inte på grund av det.”

    Och Sverige har haft en bra ekonomi de senaste åren TROTS allians-regimen.

 2. Bra inlägg jåpen. Sen är det ganska typiskt att vänsterfolk anser sig tagit patent på vem som har rätt i värderingsfrågor.

  1. Tack! Tycker ändå vänstern har en typ av falsk humanism bakom sin politik. Man vill att alla som har det mindre bra än genomsnittet ska få det lite bättre redan imorgon. Sen att det är på bekostnad av vår framtida välfärd är det ingen som vågar prata om. Man släcker bränder tills vattnet tar slut istället för att kolla på varför det egentligen börjar brinna hela tiden…

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Ideologiskt är vi nog ganska lika men min stora invändning mot just Moderaterna är att Reinfeldt och ledningen har avskärmat sig från åsikter som motsäger deras egna och helt enkelt ljuger sig ur vissa situationer.

  Så något mindre parti på höger kanten får bli mitt val och jag hoppas att inget av blocken får egen majoritet.

  1. Jag tror också att vi är ganska lika på det ideologiska planet. Vad det gäller Moderaterna och Reinfeldt så är jag absolut inte oenig i vad du säger men ser det snarare som ett strategiskt agerande utifrån ett försök att behålla makten. Man är ju knappast värre än något av de andra partierna bara att man får hårdare mediatryck när man sitter vid makten.

   Så länge du röstar på alliansen så tycker jag du gör rätt (utifrån min uppfattning av dig alltså). 🙂

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Det finns bra privatiseringar, det finns dåliga privatiseringar. Järnvägen tror jag är ett naturligt monopol och detta är ett exempel på när en privatisering går fel. Det finns ingen som ansvarar för helheten. Olika parter ansvarar för lok och tågvagnar, räls, signaler och växlar, underhållet, städa vagnar, etc. Många ser säkert duktiga ut på olika myndigheter och företag då det ser ut som man har sänkt sina fasta kostnader genom outsourcing men det fungerar ju inte alls.

  Jag är som tur är inte särskilt beroende av en fungerande tågtrafik själv men de fyra gånger jag har tagit tåget någonstans tur och retur det senaste året så har det minsann blivit förseningar varenda gång i båda riktningarna, allt från tjugo minuter till nästan två timmar. Det är inte okej!

  1. Jag är iallafall av åsikten att privatiseringar är rätt så länge marknaden kan fungera och konkurrens kan existera. En järnväg kommer aldrig att gå att få en konkurrens på så där tror jag inte riktigt att det är bra med privatisering. Det kanske är bättre att staten sköter någonting ineffektivt än att en privata aktörer lever rövare med kunderna.

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply