köpvärda aktier

5 köpvärda aktier!

De sista dagarnas nedgång har bjudit oss på en hel del köpvärda aktier. Med köpvärda menar jag förstås inte kalasbilliga, utan helt enkelt…köpvärda. Det är absolut inte en sån rea som vi såg efter finanskrisen, men just nu går det att hitta en del investeringar som faktiskt går att räkna hem som långsiktigt vettiga innehav. Portföljen(erna) har fått ta en del stryk där min egen, pga. hög exponering mot de 3 översta bolagen nedan, har fått kämpa allra mest. Sambons portfölj med en rejält stabil bas i Berkshire Hathaway, Handelsbanken och Atlant Stability gäspar däremot när det blåser och närmast skrattar åt min egen.

Protector Forsikring

Småspararnas favorit som fått ta en hel del stryk på sistone. Från årshögsta på 45,50 så har den nu vandrat ner -17% till 36 där den stängde idag. Dagens stängningskurs gör direktavkastningen till 4,8% vilket är helt sjukt fantastiskt för ett bolag som växer i det tempo som Protector Forsikring gjort sedan start. Sedan jag köpte mina första aktier på 18 NOK förra sommaren så har bolaget gått från klarhet till klarhet vilket gör att det känns som en säkrare investering nu än då, trots den högre värderingen. Jag passade på att öka lite.

Vardia Insurance Group

Ytterligare en småspararfavorit i försäkringsbranschen som absolut kan bli ett nytt Protector. Vinsten har inte kommit än och därmed finns ingen utdelning att ta del av, ännu. Tillväxten är fantastiskt och om allt går enligt plan så blir det svarta och fina siffror redan till jul. Jag började köpa på 24 NOK i juli vilket jag tyckte var rejäl rabatt jämfört med vad bolaget borde vara värt, sedan dess har jag sålt ut en bra slant på 31,30 och 29,40 för att nu återigen börja tanka. I fredags ökade jag på 25,50 och idag var det återigen dags på 24,00. Så fort småspararnas intresse vaknar igen eller så fort svarta siffror dyker upp så tror jag det går fort upp till dryga 35 NOK. Det blir en spännande vinter! Notera att jag äger bolaget pga spekulation om uppvärdering, jag kan inte bedöma huruvida bolaget kommer bli framgångsrikt eller inte, bara att potentialen är för lågt prissatt.

Zalaris

Det tredje norska bolaget i portföljen. Gjorde en IPO i somras på 24 NOK där bland annat Granit Småbolag deltog. Sedan dess har även Didner & Gerges nya Small & Microcap-fond köpt in sig och intresset vaknade till liv ordentligt i september. Nu har det varit katastrof senaste dagarna utan att någonting som helst hänt. Omsättningen idag var t.ex. knappt 50 000 NOK vilket är ett skämt. Jag tror det kan vara ett bra läge att köpa in sig nu på ett par års sikt, jag har ökat.

Industrivärden

Allting är inte norska småbolag, det finns även stabila och tråkiga svenska giganter i familjens portfölj. Jag jagade aktier i Industrivärden i förra hösten kring 115-120 kr, vilket alltså är där i krokarna där man kan plocka upp aktien nu, ett år senare. Med 4,5% direktavkastning är det absolut läge att ta in en defensiv och trist storutdelare. En grym bas i alla portföljer.

Castellum

Sveriges tråkigaste bolag börjar återigen se köpvärt ut. Rejält trist och förutsägbart fastighetsbolag med direktavkastning på dryga 4,1% som återigen är värt att öka i. Självaste Lundaluppen (R.I.P) har satt ett motiverat pris på 105 SEK där man alltså kunde köpa aktier idag. Det här är ett förutsägbart bolag där man knappast kan förvänta sig att köpa till någon större rabatt, istället får man vara glad de tillfällen som bolaget inte är övervärderat. Nu är ett sådant tillfälle och jag passade således på att öka lite.

Sammanfattning

Ja, det börjar dyka upp en hel del intressanta köplägen på börsen till den som har lite torrt krut på sidan. Absolut kan det bli billigare, men på dagens nivåer tycker åtminstone jag att det kan vara värt att plocka in lite av samtliga ovanstående aktier.

Hur tänker ni? Håller ni hårt i stålarna eller tycker ni också det kan vara dags att öka några av sina innehav?

Mvh,
Snåljåpen

16 thoughts on “5 köpvärda aktier!

 1. petrusko

  Jag håller med, det har dykt upp många fina köplägen nu. Visst det kan bli ännu billigare men det är nog bra lägen redan nu om man är långsiktig. Det är en god ide att köpa regelbundet då får man ett ok GAV och riskerar inte att göra affärer på absoluta topp/botten.

  Just Industrivärden och Castellum håller jag med om, de ser riktigt fina ut på dessa nivåer.

  Mvh petrusko

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Verkar ändå som att vi är rätt få som köper just nu, de flesta av mina intressanta småbolag som jag bevakar har gått rakt nedåt sista veckan. Känns lite som att första vänder OMX sakta sen så flyr alla småsparare samtidigt och det är då man ska stå med torrt krut på sidan. Som tur är har jag ytterligare en hundring eller två att ta av ifall det skulle bli rea på riktigt :).

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 2. Vägen till Frihet

  Jag köper. Under oktober har det blivt två inköp i Industrivärden, ett i Castellum och ett i Akelius Pref. Har många hundringar som ska in, men det får ske genom utspridda inköp över tid och inte genom all in =)

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  Reply
 3. Jonas

  Själv räknar jag med fortsatt fall fram till ECB’s senast utlovade stimulanser tar fart, om nu inte fler trista nyheter sätter käppar i hjulen, då fortsätter nog fallet ett bra tag till (hörde jag brunbjörnen). Räknar med att både Indu C och Cast kommer att handlas lägre om en månad än nu och kanske ännu lägre framöver, norska forsikkringsbolag har aldrig varit min grej. Bättre ligga likvid just nu och se vad som sker närmaste tiden. Det blir nog en del blod i vattnet närmaste månaderna.

  Reply
 4. Andreas

  Är väldigt försiktig med aktieplaceringar för tillfället. Men köpte på mig en del Bure-aktier idag. Annars har jag börjat hålla koll på Beijer Alma, Teliasonera och G4S

  Reply
 5. Robin

  Nybörjare här som funderar på vart slantarna ska läggas. Castellum är det fastighetsbolag jag tittat mest på. Det verkar dock vara aktuellt mot ny skattelagstiftning som ska drabba fastighetsbranschen (eller generellt: bolag som “lever på lånat kapital”) särskilt hårt. Aktiekursen i Castellum verkar tagit stryk under en tid nu. Frågan är vilken kurs som är motiverad för företaget om skatten höjs? Någon tanke?

  Reply
 6. Pingback: 5 köpvärda aktier! | Investerar-SM 2014

 7. Billiga Aktier

  Håller med om Industrivärden och Castellum, resten är för smått för mig. Och likt Vägen till Frihet köper jag periodiserat, får se vad som är billigt vid löning, hade gärna sett att Lundbergs sjönk en bit t.ex.

  mvh

  Reply
 8. Kalle

  Köp ni, när marknaden har gått ner ytterligare 10% så försvinner ni och även denna blogg.
  Allt är en produkt av fem år oavbruten hausse

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Vi får väl se. Den här bloggen kommer i sinom tid att försvinna, att det skulle bero på en börsnedgång är jag däremot väldigt skeptisk till. När den här bloggen försvinner så kommer det att bero på andra prioriteringar helt enkelt.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 9. Pingback: 2014, ett år med Snåljåpens blogg - Snaljapen.se

Leave a Reply