lekpengar

Billiga lärdomar med lekpengar

What I Learned Losing a Million Dollars är en bok som legat på min att-läsa-lista väldigt länge. Tyvärr kommer den att få fortsätta ligga där en stund till på grund av andra prioriteringar. Häromdagen så lyssnade jag på en Podcast med Tim Ferriss där han intervjuade Brendan Moynihan, som är en av författarna bakom boken, så trots att jag inte har läst boken så har jag ändå blivit intresserad av konceptet där bakom.

Det finns bokstavligt talat tusentals böcker som beskriver olika sätt att tjäna pengar, och frågan är kanske egentligen om det är så himla svårt att tjäna pengar? Om man ska relatera lite till Warren Buffetts 2 regler: “1. Don’t lose money. 2. Don’t forget rule number 1.”, så kanske det här är en av de absolut bästa böckerna att läsa. Väldigt många fokuserar på vinstmaximering, men som alla snåljåpar vet så är det bottenlinjen som räknas, inte intäkterna. Man är inte rik bara för man tjänar mycket pengar, osv.

What I Learned Losing a Million Dollars är en bok som gräver djupt i resonemanget kring att det finns tusentals olika sätt att tjäna pengar på marknaderna men att nästan alla förluster kommer från samma källor av misstag. Teorin här är att man genom att laga de stora hålen i fickorna ska kunna lyckas betydligt bättre i slutändan. Lite Ingvar Kamprad-style, fast på börsen.

Jag vet själv att jag är ganska dålig på att lära från mina misstag, även om jag själv gärna såklart vill anse att jag lärt mig massor av mitt bottennapp i Northland Resources så vet jag inte i ärlighetens namn om jag blivit en så himla mycket bättre investerare efter det, och då var det ändå en väldigt kännbar förlust som jag tog. Nä, det som är min praxis, rent psykologiskt, är att svälja fort och gå vidare, medan andra kanske går och ältar förlusten i flera år efteråt. Inget av dessa tillvägagångssätt anser jag vara speciellt smart, men ändå går jag i fällan. Istället kanske jag borde börja ta ut rapporter varje år på vad som jag gjort allra sämst för att sedan börja gräva i exakt vad jag gjorde som var fel. Tyvärr är det en ganska smärtsam övning som kan ge självförtroendet en rejäl törn, men det är samtidigt någonting man måste tåla. Vad betalar jag helst med: mitt självförtroende eller med mina pengar?

Speciellt deltagare i investerar-SM ser jag framför mig som köpare av detta koncept. Misstag med låtsaspengar är förstås mycket billigare än misstag med mina egna, men samtidigt blir övningen mycket svårare att ta på allvar. I tävlingen kommer jag själv att försöka komma fram till vart det gick snett, och förmodligen kommer det inte vara på grund av uteblivande vinster, utan säkerligen på grund av för stora förluster.

Sen ska jag förstås försöka hitta tid till att läsa boken också…

Boken finns hos BokusAdlibris och CDON.

Kolla också gärna in mina andra boktips här på bloggen.

Mvh,
Snåljåpen

One thought on “Billiga lärdomar med lekpengar

  1. Pingback: Billiga lärdomar med lekpengar | Investerar-SM 2015

Leave a Reply