tävling

Hur vinner man en aktietävling?

Aktietävling

I och med starten av investerar-SM så är det dags för mig att reda ut lite i hur man gör för att vinna en aktietävling. Självklart är det en ganska komplex fråga med väldigt många svar som kan vara rätt, men självklart har jag en egen syn som jag vill redogöra för.

Tur och slump

First things first, det handlar väldigt ofta, om inte alltid, om tur. Tävlingar pågår oftast, av förklarliga skäl, under väldigt korta tidsperioder, t.ex. en månad. På en månad kan man fråga sig hur mycket kunskap och skills som man hinner visa egentligen. Många akademiker, och lekmän med för den delen, argumenterar ofta för att marknaden är tämligen ineffektiv på kort sikt vilket egentligen betyder att ju kortare placeringshorisont vi har, desto mer kommer slumpen att påverka våra investeringsresultat. Om marknaden var 100% effektiv* jämt så skulle alla aktier alltid vara prissatta enligt deras inneboende värde som då deriveras från utdelningen och den framtida tillväxten. Om marknaden var 100 % ineffektiv så skulle det innebär att det aldrig någonsin skulle gå att räkna ut vad en aktie ska kosta eftersom marknaden gör precis som den vill.

På kort sikt så gör marknaden verkligen precis som den vill, men trots det så finns det ändå möjligheter att ta detta till sin fördel. Min tolkning av marknaden är att priser tenderar att röra sig okontrollerat och väldigt slumpartat mellan de tillfällen då information presenteras om den underliggande tillgången. Se det som att vid varje pressmeddelande så nollställs alla informationsövertag och alla på marknaden hamnar på samma läge vilket då ska inprisas i kursen. Mellan dessa pressmeddelanden och nyheter så kommer ägarnas/spekulanternas antaganden att sväva iväg all världens väg. Men vid nyhetspubliceringarna, framförallt när resultat presenteras, så blir det dags för spekulanternas antaganden att mäta verkligheten.

Skicklighet

Min teori baseras på att man bör försöka hitta aktier där förväntningarna svävat iväg, och således också priset, åt ett eller annat håll för att där i spekulera i en normalisering. Att identifiera när dessa “triggers” ska komma kan vara enkelt, men vad som är inbyggt i aktiekurserna innan triggern är förstås väldigt svårt att se, även för de allra bästa. Uppenbara triggers kan vara en bolagsrapport, rapportering av försäljningssiffror eller för den delen rapportering av konkurrenters försäljningssiffror. Sen finns det förstås också makrostatistik och världsnyheter som påverkar, men där är kopplingen till en enskild akties utveckling oftast mycket svårare att se. Att kalla förutseende av nyheter för svårt är en extrem underdrift, det är extremt svårt. Men vid tillfällen där priset har rört sig väldigt kraftigt åt ett eller annat håll sedan sista nyheter kan en rörelse åt ett specifikt håll i aktiekursen vara mer sannolikt än det andra.

Summering

Hur vi än vrider och vänder så måste man ha tur för att vinna, även om de skickligaste verkar ha tur oftare än andra. De som vinner den här typen av tävlingar brukar ofta vinna på ganska extrema uppgångar, inte sällan mer än 100% på en månad. Nu tror jag inte att vinnare av dessa tävlingar är den typen av investerare/trejder som presterar bäst med sina egna pengar, men det handlar också om förutsättningarna. När det är “någon annans pengar” så är man beredd att förlora allt, när det handlar om ens egna pengar så är det en helt annan historia. “Live to fight another day” är ett av mina favorituttryck som jag ofta rekommenderar folk att tänka på när dom investerar, men i den här tävlingen tror jag det är en inställning man inte har råd att ha om man är ute efter att vinna. Här gäller det att satsa allt, gör man inte det så kommer man förmodligen inte att ha en chans. Den som vinner kommer ha satsat väldigt tungt i ett fåtal papper och kommer sen ha haft en stor portion tur. Däremot vill jag säga att: ta tävlingen som ett tillfälle till att lära er någonting. Sannolikheten är väldigt liten att du står överst på prispallen när det är slut, så fokusera istället på att lära er så mycket som möjligt om marknaden i stort, och framförallt om dig själv. Att känna sig själv och förstå hur man själv reagerar under stark press är en extremt viktig egenskap som ingen kan bli för bra på.

Bara en person vinner tävlingen, vad vinner ni andra? Det väljer ni själva.

Mvh,
Snåljåpen

*Läs gärna mer om den effektiva marknadsteorin i A Random Walk Down Wall Street av Burton G. Malkiel.

2 thoughts on “Hur vinner man en aktietävling?

  1. Aktiestolpen

    Vet inte vad urvalskriterierna är för börssm är inte mycket för de korta perpektivet när det gäller investering vanligen men ett riktigt högriskcase att kanske betta på i det korta perspektivet kan vara Sino Agro Food (SIAF) på OTC det har ett antal faktorer om kanske gör att det boomar närmaste perioden.

    Reply
  2. Pingback: Hur vinner man en aktietävling? | Investerar-SM 2014

Leave a Reply