Tävling avslutad, dags att gå vidare

investerar-sm

Investerar-SM är avslutat och det är dags att lämna tävlandet för i år. Innan jag helt lämnar så är det förstås dags att sammanfatta hur det gick och vad för lärdomar som jag drar från detta. För min egen del så blev det inte direkt någon vinst i tävlingen, men som jag sa inledningsvis så var kanske inte målet att vinna tävlingen, även om det förstås hade varit kul. Istället var mitt fokus på att bygga erfarenhet och lära mig mer om produkter som jag vanligtvis inte använder, och det känner jag ändå att jag har gjort. Erfarenhet har jag fått mer av under den gångna månaden, och jag tänkte här sammanfatta det absolut viktigaste som jag tagit med mig från tävlingen.

Det gör dubbelt så ont med hävstång

I vanliga fall så gör det förstås en smula ont i själen (och i plånboken) när man ligger positionerad inför en uppgång när marknaden eller aktien väljer att gå rakt åt andra hållet. När man nakenhandlar i optioner/warranter och har fel i vilken riktning man tror att marknaden ska ta, då smäller det fort på ganska bra. Precis det här är vad som hände mig under tävlingens första hälft när jag gick in mycket tyngre än vad jag från början hade tänkt. Jag hade förstås kunnat begränsa detta genom att inte ligga tungt lång i papper som jag inte var 100% övertygad om att det var ett bra tillfälle att äga. Jag inser att jag agerade bara för att agera i tävlingen och hade inte gjort detsamma om det gällt mina egna pengar. I tävlingen satte jag aktivitet högre än rationalitet och fick då betala priset.

Det är dubbelt så skönt med hävstång

Mot tävlingens andra hälft när jag för en gångs skull råkade få rätt i mitt agerande så small det istället på rätt bra åt rätt håll. Att gå lång t.ex. Handelsbanken över en rapport när andra banker redan rapporterat bra siffror kan vara något som lönar sig. I mitt fall så gjorde jag det med en rejäl hävstång och fick på så vis en bra avkastning när jag hade rätt.

Vad gör jag framöver?

Jag tror att det definitivt finns en plats för hävstångsprodukter i mitt investerande framöver. Jag måste erkänna att det inte kommer att utgöra all min handel, långt ifrån, men vid vissa speciella tillfällen så ser jag definitivt att jag kommer att kunna använda dessa för att få en högre exponering än vad jag skulle fått genom att bara äga aktien. Eller om jag kanske skulle använda omvända papper för att hedga mig mot marknaden och på så vis försöka vara neutral. Jag har fått “mersmak” även om jag är väldigt ödmjuk inför min egen kunskap på området. Nu finns dock ett intresse för att läsa på mer så det är vad jag kommer göra framöver!

Nu är det dags för mig att lägga tävlingen bakom mig och fokusera på mina “riktiga pengar”. Det är ju ändå det som räknas!

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

  1. Det hade varit intressant att veta vilka instrument och hävstångseffekter du har använt samt diagram hur de utvecklade sig kontra marknadens rörelse.

Leave a Reply