Oljepriset – Hur ska jag tjäna pengar på det?

oljepriset

Oljepriset är fortsatt lågt och har, av förklarliga skäl, dragit med sig den norska kronan ner i avgrunden. Detta har lett mig till att leta lite extra efter köpvärda bolag i vårt västra grannland, och då menar jag inte enbart inom oljesektorn. Idag passade jag på att dubbla mitt innehav i Protector Forsikring som jag tycker är oskäligt prisvärt på 34 NOK. När man dessutom inser att den norska kronan kostar 1,02 så inser man att man får väldigt mycket försäkringsbolag för pengarna, speciellt när direktavkastningen nu är över 5%, på FÖRRA årets utdelning.

På marknaden verkar det dock vara fokus på allt annat än just försäkringsbolag. Det är väldigt många som hör av sig och funderar på hur man ska ta tillvara på det låga oljepriset och hur man lättast kan tjäna pengar på det. Vad är det egentligen man ska köpa? EnQuest? Exxon? Africa Oil? Bull Olja x3?

Min syn är att oljepriset är nedtryckt på konstgjord väg genom ett överutbud. Efterfrågan har mig veterligen varit relativt konstant medan utbudet ökat ständigt. USA är för första gången sedan 40-talet en nettoexportör samtidigt som OPEC beslutar att hålla kranarna helt öppna. Nästa ordinarie OPEC-möte är i juni så då kanske man kan gissa att vi ser 6 månader framför oss med ett lågt oljepris. Om det ska lägre ner än detta vågar jag inte svara på, men någon hastig rekyl upp mot 100 USD ser jag inte i närtid, även om jag älskar att ha fel.

Grejen med olja är att den kostar olika mycket att ta upp beroende på vart någonstans den finns. För att oljan ska ha låg produktionskostnad, och därmed låg break-even-nivå, så ska den vara lättflytande, ligga grunt på land, under högt tryck och gärna i ett land med låga löner. Vill man ha dyr olja så letar man utanför kusten, på djupt vatten och i länder där löner och skatter är höga. I Afrika så ligger oljan till stor del på land och relativt grunt, vilket innebär låga produktionskostnader. I Norge finns oljan i Nordsjön där man måste borra väldigt djupt och samtidigt uthärda de osnälla vädergudarna om man vill åt det svarta guldet. I USA är det höga produktionskostnader på grund av oljans kemi och den process det kräver för att ta upp den. Fracking är det kanske många som hört talat om och det innebär egentligen att oljan inte befinner sig under tillräckligt högt tryck för att ta sig upp ur marken självmant. Så det man gör är att man pumpar ner “vatten” för att öka trycket och för att på så vis få upp oljan. Den här processen har rejäl miljöpåverkan vilket dokumentärfilmen Gasland handlar om, som för övrigt rekommenderas. Grejen med fracking är att det är ytterligare ett arbetsmoment som förstås driver kostnader och ytterligare skjuter upp break-even-nivån.

Alla världens oljebrunnar har olika break-even-nivåer och kan därför vara lönsamma vid olika oljeprisnivåer. De sista åren så har oljepriset legat konstant över 100 USD per fat (Brent-oljan) vilket inneburit att oljebolag vågat göra investeringar i oljekällor där produktionskostnaden är upp över 70 dollar per fat. Nu ligger priset nere mot 60 vilket innebär flera oljekällor i dagsläget är olönsamma, men exakt vilka produktionskostnader som oljekällor har är inte alltid helt känt, utan mycket spekulation pågår.

Ekonomernas teori

Teorin som världens ekonomer slänger sig med är att OPEC medvetet producerar med full kapacitet för att på konstgjort vis trycka ner oljepriset. Anledningen sägs vara för att OPEC-länderna har en mycket lägre produktionskostnad för sin olja och således kan överleva med ett lägre oljepris. Detta är alltså till skillnad från amerikanska och norska oljekällor som redan börjar få det svårt, vilket vi framför allt märker på de norska oljeservicebolagen Petroleum Geo-Services -44% och Fred. Olsen Energy -76,67%.

När oljepriset börjar närma sig eller går ner under break-even-nivån så är det första som händer att man drar ner på investeringarna, vilket såklart får enorma effekter på oljeservicebolagen. Däremot så slutar man sällan producera på redan etablerade källor eftersom den initiala kostnaden redan är tagen och man snarare måste få ut maximalt kassaflöde oavsett om det går med vinst eller ej, det är alltså dyrare att inte producera än att producera med förlust. Alla bolag som går med förlust under längre tidsperioder går till slut i konkurs, så funkar våra ekonomiska naturlagar. Tanken här är att OPEC ska klara av att hålla ett lågt oljepris tills flera konkurrenter gått omkull eller bestämt sig för att sluta prospektera efter dyr olja i nordsjön.

Min teori

Min teori här är att ett lågt oljepris ökar efterfrågan på just olja. Man bryr sig inte längre om hur mycket bensin som bilen drar eftersom bensinen helt plötsligt blir billig. Efterfrågan på olja kommer att öka med konjunkturen vilket sakta men säkert kommer att få oljepriset uppåt igen eftersom marknadsekonomins krafter återigen balanseras. Om priset kommer närma sig 100 USD eller inte, det är förstås svårt att säga, och när det vänder upp är också helt omöjligt. Jag skulle inte bli det minsta förvånad om oljepriset dessutom höll sig under 70 USD åtminstone ett par månader. Oljepriset kommer enligt mig att gå upp igen, och vill man tjäna pengar på det så tror jag att man ska investera i bolag med solida balansräkningar som klarar en skakig period det närmsta året. Såna bolag växer tyvärr inte på tråd då den här sektorn är full av högutdelare som hellre ber om nya pengar än sparar när det går bra.

Jag har, väldigt försiktigt, plockat in lite aktier i Statoil men egentligen så väntar jag med kanonerna laddade. Just nu är det faktiskt svårt att hitta bolag som man kan räkna hem med en bra risk/reward även om det finns gott om förespråkare. Min, lite pessimistiska, förhoppning är att oljebolag med stora tillgångar ska hamna i likviditetsproblem framöver vilket framtvingar en nyemission. Dessa bolag vill jag ska ha tillgångar på ställen där produktionskostnaden är låg så att man vågar investera även framöver. Ett bolag med betydande reserver på land är Africa Oil, ett bolag som dessutom kommer att behöva ta in mer kapital inom en relativt snar framtid. Däremot säger väl min erfarenhet att Africa Oil kommer att försöka sig på en private placement och säkra kapital via ett fåtal stora investerare istället för att gå med håven till oss småsparare. Men om tillfälle ges, då kommer jag självmordsteckna och hoppas på det bästa.

Är man intresserad av olja och oljebolag så kan jag inte rekommendera Morgan Downeys bok, Oil 101, tillräckligt starkt. Boken är en grym genomgång av allt ifrån hur olja hittades första gången till hur oljebranschen utvecklats sedan dess. En fantastisk bok. Boken hittar du på Bokus, Adlibris eller CDON.

Mvh,
Snåljåpen

9 comments

 1. Olika teorier om varför priset sjunker:
  a) USA och väst vill straffa Ryssland
  b)OPEC (främst Saudierna) vill försvara sina marknadsandelar och konkurrerar ut USAs skifferolja
  c) det senaste jag läste var :”Det handlar om att GULF-länderna vill tvinga USA att stanna
  kvar i regionen av rädsla för ISIS som man nu ser som ett reellt hot. Detta då man fullständigt tycks
  ha tappat kontrollen om rörelsen (det är en illa dold hemlighet att Saudiarabiens kungahus själva sponsrade
  rörelsen inledningsvis i hopp om att störta den syriska regimen).”

  Skulle vänta med att köpa oljerelaterade aktier, och om jag köper så skulle jag köpa “stabila” bolag som Lupe ,Engquest, Tethys

  1. Ptja, bankerna, fonderna, privatspararna. Bankerna har ju rätt ut en del stora obligationer men oljebolagens risk är ganska välspridd över marknaden. DNB har ca 7% exponerat rakt mot olja/gas, där kanske man ska titta lite extra.

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Exponeringen mot norska bolag är lite drygt 22% där Protector står för ungefär hälften av den. Finns utrymme för mer Norge-exponering om du frågar mig. Upp till 30% är jag trygg, sen vill jag inte ha större exponering mot annat länd än där jag har ekonomisk hemvist.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Hur kommer det sig att du inte överväger t.ex. ett 1-1 certifikat? Ser du att pengarna är bättre och mer säkert placerade i andra tillgångsklasser just nu?

 3. Hur resonerar du angående oljan nu, den har ju inte direkt skenat sen du skrev detta? Är det dags att gå in nu eller är risken för hög?

Leave a Reply