Atlant Stability och risk

Atlant stability

Idag skrev Jesper Strandberg på Placera.nu en bra artikel om Atlant Stability, jag tänkte att jag följer upp med mina egna kommentarer.

Atlant Stability är en hedgefond med inriktning på aktiv handel med derivatinstrument mot både aktie- och räntemarknaden. Historiskt så har volatiliteten i fondens utveckling varit extremt låg samtidigt som avkastningen varit väldigt förutsägbar, någonting som lett till att fonden är en av de absolut mest populära hos våra svenska sparare. På de listor som placera.nu presenterar så har Atlant Stability nästan ständigt varit en rekommendation i lågrisksegmentet, vilket förstås också spätt på intresset ytterligare.

Det som har hänt den sista tiden är att fonden gått ner, någonting som är väldigt ovanligt, fonden har bara backat 3 av de totalt 73 månader som fonden existerat innan november 2014. Detta får förstås oss investerare att höja på ögonbrynen vilket gör att man måste titta lite extra på vad det är som har hänt.

Det som vi alla undrar är förstås vad magin är bakom förvaltningen som gjort att det gått så himla bra, och tyvärr är det någonting som vi får fortsätta undra över. I vanliga fall så rapporterar fonder in sina innehav var tredje månad till FinansInspektionen som sedan publicerar detta på deras hemsida. Atlant Stability är dock en s.k. specialfond (hedgefond) vilket innebär andra rapporteringsregler. Den senaste redovisningen av innehav i Atlant Stability jag hittat är ifrån halvårsberättelsen 2014 där innehav per 2014-06-30 redovisas.

Det som slår mig i innehavet är att det finns en viss exponering mot oljemarknaden, och då framförallt oljeservicebolagen. Då menar jag inte att man har gått all in i Statoil Bull x3 utan exponeringen man har är via obligationer och lån till dessa bolag. Bland bolagen man hade obligationer till i somras så sågs Aker, BW Offshore och Seadrill för att nämna några, alla 3 norska. Tittar vi på dessa bolags aktieutveckling så har de varit mindre än fantastiska. Anledningen till att aktierna har gått dåligt är förstås pga. oljeprisfallet och den påverkan det får på bolagens vinster och kassaflöden. När aktierna går dåligt så brukar även obligationerna bli mindre populära, vilket är precis vad som har hänt, minst sagt.

norsk olja

I en förvaltarkommentar från november så beskriver förvaltare Anders Kullberg att fonden plågas av den “svaga norska kreditmarknaden i ljuset av det kraftfulla oljeprisfallet”. Han påpekar att likviditeten försvunnit från denna marknad vilket såklart tryckt ner priset på dessa obligationer. Det som intresserar mig här är förstås vad som man gör åt detta, om man säljer dessa obligationer på en illikvid marknad eller om man sitter kvar och plockar kupong. Tyvärr har jag dålig koll på omsättningshastigheten på fondens innehav så jag vågar inte heller spekulera.

Om man föreställer sig att innehaven finns kvar så undrar jag egentligen hur pass orolig som man ska vara över nedgången den sista tiden. Om nedgången enbart är pga. dessa innehav och man väljer att sitta kvar med dessa så är iallafall inte jag speciellt orolig. Jag menar, bara för att marknaden prissätter någonting lägre så betyder det inte nödvändigtvis att det är värt mindre för det. En fråga man bör ställa sig är kanske: hur troligt är det att dessa bolag inte klarar av att betala sina skulder?

Nu är jag självklart för oerfaren för att spekulera i vad som är den bästa strategin för fonden, det enda jag kan konstatera är att, precis som Jesper Strandberg säger, förvaltningsfilosofin, strategin och förvaltarna har inte förändrats, så därför finns det ingen anledning att ändra sin långsiktiga syn på fonden.

Atlant Stability är fortfarande det enskilda största innehavet i familjens portfölj och det har jag inga avsikter att ändra på.

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

 1. Om bolagen har en stabil ekonomi, och obligationslånen inte är i någon större fara ( jmf med Eniro och SAS) så kanske det t.o.m kan vara gynsamt att köpa fler obligationer billigt nu, och få en högre ränteavkastning framöver ?
  Eller är det för hög risk i bolagens aktier och obligationer ?
  Aker är väl ett stabilt bolag med en stark huvudägare , Seadrill är väl också ett ok bolag?
  BW Offshore känner jag inte till.

 2. Har du tänkt på vad som händer om fonden får så stora uttag, att den måste sälja sinna innehav i dessa nu illikvida tillångar, vad händer då på fondvärdet? Jag gissar på att raset nu kommer se ut som en fis i vinden jämfört med vad en fire-sale av tillgångar ingen vill köpa skulle resultera i.

 3. Olle,
  Handlar du några aktier för tillfället eller har du några köptips för de som är likvida?

 4. Vad tror du om catella avkastning eller spiltan räntefond som alternativ till just atlant stability? Har du övervägt dessa två alternativ?

 5. Atlant Stability gav ~1% på ett år som 2014. Känns svagt tycker jag faktiskt! Nu vet jag inte hur mycket pengar du trycker in där med är det inte mer än 300 000:- kan du tjäna med pengar på att panta tomburkar en dag 🙂 Inget illa menat men det måste finnas bättre alternativ till “säker” avkastning.?

 6. Typiskt en fond jag Inte äger, inte vill äga och inte skulle rekommendera någon att äga!
  Begränsad uppsida, samma storleksordning som ett sparkonto med insättningsgaranti (fn 2,3% hos Hoist på 2 år).
  Nedsidan har man ingen aning om, förrän något går riktigt illa en dag.
  Jämför detta med nedsidan på insättningsgarantin.

Leave a Reply