Portföljen – detta äger jag just nu

portföljen

Det var nu längesedan som jag redovisade portföljen i sin helhet, så jag tänker nu att det har blivit dags för en kortare genomgång. Mycket har hänt sista tiden även om portföljens bas inte rört sig så mycket sedan i somras. Jag gör ändå en del affärer, jag är absolut ingen “buy-‘n’-hold”-investerare utan försöker istället använda kortsiktiga felprissättningar till min fördel så gott det går. Här kommen redovisning, i storleksordning:

Atlant Stability (18 %)
Historiskt sett en väldigt stabil hedgefond som svajat till lite med oljeprisfallet. Jag är fortsatt positiv och har inga problem med att ha en femtedel av portföljen här. Läs mina kommentarer om den sista tiden i detta inlägg.

Protector Forsikring (12 %)
Försäkringsbolag med hög lönsamhet, hög utdelning och hög tillväxt. Bloggosfären har totalt skrivit sönder allt som finns om detta bolag så mina kommentarer är väl egentligen överflödiga. I somras så tyckte jag aktien var köpvärd upp till ca 50 NOK, dagens kurs är 39,20.

Castellum (8 %)
Sveriges tristaste fastighetsbolag. Tillväxten är sval även om den ändå finns där. Bolaget är känt för att aldrig sänka utdelning och 2015 ser inte ut att bli något undantag. Prognosen enligt sme.direkt säger 4,51 kr vilket ger 3,5 % på dagens kurs. Betydligt bättre än räntekonto!

SEB C (8 %)
Min egentliga favoritbank även om Handelsbanken är tätt bakom. Väldigt väl omhändertagen bank som med sin exponering mot industribolag ser bra ut ifall konjunkturen skulle ta fart. Glömde jag säga en 5,5% direktavkastning på nästa års prognostiserade utdelning?

Berkshire Hathaway (7 %)
Defensivt innehav som köptes in för att hålla nere risken i portföljen. Vid inköp så förväntade jag mig ingen fantastiskt utveckling, men samtidigt såg jag ett case. Jag såg ett case om att bolaget gått från att vara ett stort försäkringsbolag (som ofta värderas med P/B) till ett konsumentbolag (som ofta värderas med P/E). Det skulle innebära en uppvärdering på tiotals procent men det var inte någonting som jag trodde skulle ske. Sedan inköp i maj så har aktien gått upp 38,6%, ganska starkt för ett defensivt ankare? 🙂

Bahnhof (6 %)
Mitt favoritbolag, alla kategorier. Tillväxten har varit fantastisk över åren och nu när man betalat av de långsiktiga skulderna så börjar utdelningen ta fart ordentligt. Nyligen gjorde jag och några vänner ett studiebesök vilket endast gjorde mig mer positiv. Ta del av mina tankar i detta inlägg.

Vardia Insurance Group (6 %)
Det andra norska försäkringsbolaget i portföljen, mycket mindre men ännu mer populärt hos småsparare än vad Protector Forsikring är. Hos Avanza så har Vardia 1685 ägare i skrivande stund jämfört med Protectors 1548 trots ett börsvärde på drygt en fjärdedel. Väldigt spännande bolag som inte nått lönsamhet ännu. Man växer så det knakar, slår försäljningsrekord på löpande band och ska enligt prognos snart börja tjäna pengar. Bloggaren Ägamintid slänger sig med uppgifter om att 100 NOK inte är några problem inom ett par år. Även om jag ogärna pratar målkurser så kan jag inte annat än att konstatera att aktien säljs för mindre än halva priset om man fortsätter som man gjort hittills. Ett av mina lite mer offensiva innehav men ändå ett innehav som jag är väldigt trygg med.

Zalaris (5 %)
Ett fint norskt bolag som jobbar med outsourcing av HR-tjänster och även en avdelning med IT-konsulting mot HR-system. Med bruttomarginal på 95 % så är det onekligen en affärsmodell som jag känner att jag vill veta mer om. Stora kunder (Statoil, Telenor, Telia, Finnair, Siemens, Nordea, DHL, etc.) med stora kontrakt är bra för förutsägbarheten. Väl man skaffat sig en outsourcingpartner så byter man sällan eftersom det är relativt stora startsträckor. Är man nöjd så är det sällan lönt att byta, förutsatt att leverantören man har inte är dyrast i världen. Målsättningen för bolaget är att dela ut minst 50 % av nettoresultatet, dock har det inte skett ännu då man investerat allting i företagets tillväxt. Är man nyfiken så tycker jag att man ska börja med att kika in deras material från roadshowen som hölls inför noteringen i somras.

Handelsbanken B (5 %)
Sveriges näst finaste bank med utdelning på drygt 5 %. Ospännande, osexigt, defensivt. Ett defensivt utdelningsinnehav som bjudit på 10 % kursuppgång nyligen. Inte billig på nuvarande nivå men betydligt bättre än sparkontot eller madrassen.

Sampo A (4 %)
Den Finska koncernen som bland annat äger försäkringsbolaget IF och en dryg femtedel av Nordea. Ett bolag som aldrig är svinbilligt utan bör kanske istället betraktas som ett finansinriktat investmentbolag av hög kvalitet. Utdelningen 2015 verkar bli ca 5,3 % av nuvarande börskurs. Här parkerar jag gärna pengar, det kommer förmodligen bli flera köp i närtid.

Munksjö Oyj (4 %)
Ett av mina absolut hetaste case inför 2015, det är en rörelse som redan har vaknat i aktien i och med dubbelnoteringen i december. Om man kan fortsätta förbättra sina marginaler så kan det gå mycket fort upp säkert 50 % till. Jag har minskat lite och kommer att minska lite till på 10€, resten kommer jag behålla “tills caset förändras”. Läs det första jag skrev om Munksjö här.

Wärtsilä (4 %)
Det är mycket Finland just nu, här är en finsk motortillverkare som Investor köpt in sig i. Kvalitetsbolag med lite drygt 3,5 % utdelning. Fint kvalitetsbolag, dock inte jättebilligt. Kanske ett av de innehav jag är minst positiv till. Här har jag skrivit lite mer om caset.

SJR in Scandinavia (4 %)
Kanske Sveriges bästa bemannings/rekryteringsbolag. Hårt inriktat mot finansbranschen och skyhög utdelning, åtminstone historiskt. Bolagets värde har dubblats sen i somras vilket såklart tryckt ner direktavkastningen. Tillväxten fortsätter, Per Ogunro är kvar som VD (huvudägare med 66 % av rösterna) och jag är inte överdrivet rädd för den politiska risken med en mer vänsterlagd regering.

Unibet (3 %)
Fantastiskt bolag som jag älskar precis lika mycket som Betsson. I augusti bytte jag Betsson mot just Unibet på grund av en, enligt mig, lägre relativvärdering. Jag köpte in Unibet på 354 kr och har sedan dess sålt delar på 437,50 och 482,50. I fredags stängde vi på 494,50. Fortfarande ett fantastiskt bolag, dock krävs det verkligen att tillväxten håller i sig och att vinsten hänger med. Jag är inte orolig men tycker värderingen börjar bli hög.

Industrivärden C (3 %)
Defensiv parkeringsplats för småpengar. Köptes in när inget såg köpvärt ut och har legat och skvalpat sedan dess. Inte så köpvärt på nuvarande nivå men pengarna får ligga kvar tills jag hittar bättre förvaringsställen.

Statoil (2 %)
Mitt lilla bet i oljesektorn. Har gått ner ca 40 % sedan toppen i juli. Investeringarna minskar vilket lett till att Statoil varit snabba med att göra sig av med personal. Jag tror att Statoil kommer vara duktiga på att hålla nere kostnader vilket gör dagens värdering till okej. sme.direkts prognos säger att man kommer dela ut 7,13 NOK, vilket är sänkning på drygt 1,5%. Jag tycker inte att aktien förtjänar det stryk som den fått. Gör er egen analys och skapa er en uppfattning, det här är ett svårt case men jag tror inte att priset förtjänar att stanna här. Notera att jag dock bara har 2 % av portföljen här.

Skagen Global (1 %)
En relativt ny parkeringsplats för pengar när jag vill ha exponering mot börsen men inte riktigt vet vad jag ska köpa. Finns inget bra case utan bara en bra globalfond helt enkelt.

Avanza Zero (1 %)
Också en liten parkeringsplats, dessutom sker sparandet till vår kommande son till 100 % i Avanza Zero. Har inte hunnit bli några majestätiska summor än, därför enbart 1 % av portföljen.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så är jag väldigt nöjd med portföljen så som den ser ut i dagsläget. De bolag som jag är mest intresserad av att öka i/köpa just nu är: HiQ, Sampo, Kopparbergs (bryggeriet). De bolag som är närmst att åka ur portföljen är Unibet och Industrivärden.

Mvh,
Snåljåpen

portföljen totalvalutaexponering portföljen

13 comments

 1. Hej! Tack för att du delar med dig, Jag sitter just nu på lite likvider och letar efter nya köp. SEB ser lite lockande ut… 🙂

 2. Mycket intressant läsning och kul med kommentar/motivering för varje innehav.

  Du har diverse fonder som “parkering”, själv provar jag preferensaktier för samma syfte (att växla när köpläge uppstår) vad tror du om det?

 3. Hej Olle och tack för en intressant blogg, läser den flitigt, men har nästan aldrig kommenterat. Hur kommer det sig att du väljer skagen global som är en rätt dyr fond, 1 % avgift mot t.ex. SPP aktiefond global med 0,4 % avgift och har presterar likvärdigt?

  God fortsättning!

  / David

 4. Har själv atlant stabilitu sedan starten. Jag har träffat anders kullberg på möten o han är en mkt kompetent förvaltare. Han har själv gått in med eget kapital nu i stability. Det tycker jag är bra. Se hans kommentarer på atlants hemsida

 5. Hej,

  Tack för en bra blogg. Jag undrar vad det är för program/verktyg som du använder för att göra en “kaka” av din portfölj som redovisar hur stor bit som varje innehav är.

  Vänliga hälsningar
  Martin

 6. Thanks for your interesting blogg! A propos share purchase, I have a question if you (or anyone else) care to answer. Let us say I want to buy 100 shares of a particular company at a predetermined price of Xkr/pc. I place an order with my bank and it carries out 3 transactions as follows; (1) 50pcs @ Xkr/pc (2) 25pcs @ Xkr/pc (3) 25pcs @ Xkr/pc and thereby charging me 3 times the courtage of 99kr, that is 297kr. Is there any method of telling the bank that either they sell me 100 shares at my ordered price of Xkr/pc by charging courtage just once or if that is not possible, because of the market conditions, I want no shares at all.

 7. Madnira, this depends a lot on your bank and it might be easier to ask them. If you make a single order for 100 pcs @ Xkr, Avanza might sell 50+25+25. But they will only charge a single courtage. If they are only able to sell 50 pcs during that market day, they will charge you for selling 50 pcs. It is also possible to set conditions on your order. The default is fill and kill (sell as many as possible). You can also set a fill or kill order (only execute the order if there are 100 pcs on the market at the asking price). Of course, my minimum courtage is 1kr at Avanza, so I would not have bothered with this for OMXS.

  1. Jag sålde faktiskt alla mina Prevas då jag tror att vändningen tar längre tid. Dessutom tror jag att det behövs någon ytterligare katalysator för att det ska ta fart, t.ex. ny vd eller liknande!

   Just nu har jag 30 % Avensia, 15% AQ Group, 15 % Nilörngruppen, 6 % SJR, och resten likvid!

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply