Ta vinsten i Catella

catella

Catella har varit ett alldeles fantastiskt case som gett mig en enorm avkastning under inledningen av 2015. Caset så som jag såg det var ett signifikant undervärderat bolag som haft ett fantastiskt år som såg ut att avsluta året med ett rekordkvartal.

När jag köpte Catella så var P/E-talet på höga ental, beräknat på endast 3 kvartal under 2014, och då visste jag att Q4 skulle bli bra. Aktiviteten i Q4 var hög, man tog hand om introduktionen för NP3 och fortsatte att få stora inflöden i sin fondverksamhet. Nu har man presenterat sina Q4-siffror, vilket var ett rekordkvartal som gjorde hela 2014 till ett år med vinst långt över förväntan. Denna rekordvinst kommer till stor del från avdelningen Corporate Finance, där man gjorde 53 MSEK i resultat, enbart i det fjärde kvartalet.

Anledningen till att Catellas Corporate Finance-avdelning kan göra så fina siffror är förstås det rådande affärsklimat som vi befinner oss i just nu. Pengar är billiga, börsen är hög, introduktionerna duggar tätt och fastighetsaffärerna sker med jämna mellanrum. Om Catella ska göra ett liknande resultat eller överträffa det, då krävs det en fortsatt marknad som stödjer denna typ av transaktioner. Tror jag att det kommer att vara så? Ja, det tror jag. Men vad är egentligen konsekvensen för Catella om det nu skulle vända ner, om någonting makroekonomiskt skulle påverka transaktionsviljan på marknaden? Konsekvensen kan bli ganska ödesdiger för denna typ av bolag.

När jag gör antaganden in i framtiden så vill jag vara defensiv och ha en stor felmarginal, i fallet Catella känner jag inte riktigt att den felmarginalen finns kvar längre, jag tycker bolaget är rimligt värderat enligt mina mått. Tidigare så har Catella varit ett bet på en låg värdering som skulle justeras upp kortsiktigt. Nu är Catella ett bet på fortsatt höga transaktionsvolymer och ett fortsatt gynnsamt marknadsläge. Det sistnämnda är inte en typ av spekulation som passar mig, därför plockar jag nu av den sista vinsten och beger mig vidare mot nya jaktmarker.

Jag vill tacka Catella för den fantastiska resa jag har fått uppleva sedan jag köpte mina första aktier den 14:e januari. Total blev utvecklingen ganska exakt 30 % under den korta perioden 14/1-26/2. Jag upptäckte caset sent, men är fantastiskt nöjd med den utveckling jag fick.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Jag tycker det är intressant med Aker idag. Vågar inte chansa på den just nu då det ska komma en rapport imorgon. Lär ha påverkats av det fallande oljepriset kvartal 4, men sedan har ju oljepriset gått upp. Tror att det kan bli ett spännande köpläge efter rapporten.

Leave a Reply