Jag prioriterar hårt

prioritera

När jag började skriva blogg för ett par år sedan så fanns det egentligen inte så jättemånga att läsa. Jag följde Lundaluppen, 4020, Ägamintid och hoppades innerligt på att Miljonärinnan30 skulle komma tillbaka till bloggvärlden. Om man tittar på min länklista här på bloggen idag så finns det 83 st ekonomibloggar inlagda. Självklart är det några av dessa som funnits längre, som t.ex. Gustavs Aktieblogg, men majoriteten har verkligen poppat upp väldigt nyligen. Om detta är ett tecken på en bubbla eller bara ett tecken på att det finns många svenskar som vill ta ansvar för sina pengar, det vill jag inte spekulera närmre i även om många verkar luta åt det förstnämnda.

Min tid har alltid varit begränsad och det har förstås inte förändrats nu med ytterligare en familjemedlem med i bilden. Även om jag gärna skulle vilja följa alla bloggarna så inser jag att det inte finns tid. Det finns fler saker jag skulle vilja göra, som att t.ex. läsa böcker. Många av de böcker jag läst har gett mig långt fler och långt bättre lärdomar än de jag fått från många ekonomibloggare, vilket är anledningen till att jag hellre prioriterar böckerna. Dessutom inser jag att många ekonomibloggar tar rygg på varandra, kopierar åsikter rakt av och tittar man i portföljerna så är det en nästintill incestuös korsbefruktning. Även om det förstås är bra att idéer sprids så tycker jag det börjar bli tråkigt när effekten blir att alla tycker likadant, framförallt när jag inte riktigt håller med.

För ett år sedan så försökte jag följa allt jag kunde, nu har jag skurit ner och kommit ner till en handfull. Det finns många fler bloggar som jag läser sporadiskt, men det är bara dessa som jag “följer” och läser varje inlägg när de kommer ut.

1. Vitaliy Katsenelson’s Contrarian Edge

Vitaliy Katsenelson som har skrivit min absoluta favoritbok, Active Value Investing (Bokus, Adlibris, CDON), har en egen blogg där han plötsligt släpper nya artiklar om allt möjligt högt och lågt. Ibland kommer det två inlägg på en dag, ibland går det två veckor mellan inläggen. Denna blogg kommer inte fylla ditt flöde men kommer alltid ge dig någonting nytt varje gång du läser.

2. Aktuellt från Avanza

På Avanzas egna blogg så hittar jag mycket intressant statistik över vad som är hett just nu. Vilka aktier har fått flest nya ägare och vilka som förlorat flest. För mig är det obligatorisk läsning om jag vill hålla mig up-to-date med hur kunderna agerar.

3. Base Hit Investing

John Huber som skriver på Base Hit Investing är fantastisk på många sätt och vis. Han skriver pedagogiskt, utmanande och samtidigt med en enorm skopa rationalism. Det han letar efter är inte nödvändigtvis lågt värderade bolag jämfört till sin balansräkning, utan snarare bolag som växer sina vinster och återinvesterar dessa i verksamheten, s.k. “compounders”.

Sanningen är den att jag faktiskt inte följer fler bloggar än dessa. Som jag sa så finns det förstås många bloggar som jag läser sporadiskt, 4020, Gustavs Aktieblogg, Kavastu/ArneTalving.se, Aktiefokus, Ägamintid, TryggFramtid osv, men jag kan tyvärr inte prioritera att följa dessa eller andra. Genom min närvaro på twitter så blir jag ändå underrättad när det dyker upp läsvärda inlägg från de andra bloggarna. Genom att se hur mycket inläggen diskuteras på twitter så kan jag fort avgöra om det är någonting jag bör läsa eller inte.

Istället för att slaviskt konsumera tiotals bloggar så läser jag sporadiskt och fokuserar min tid på att läsa böcker. När jag tagit mig igenom de böcker som jag vill läsa, då kanske jag skiftar mitt fokus igen.

Ni som ändå har tid får gärna titta igenom min länklista. Där finns det rejält många valmöjligheter ifall man vill inspireras. Jag ska försöka göra mitt bästa för att utveckla listan till att vara lite mer beskrivande.

Mvh,
Snåljåpen

9 comments

 1. Samma vecka som vår dotter föddes i början av året, tog jag bort alla bloggar som uppdateras dagligen. Majoriteten var av “nöjes karaktär” och dessa var inte längre prioriterad läsning. Bloggar byttes mot bebis, typ, ett riktigt bra byte. 😉

  1. Låter inte alls som ett dumt byte! Nu började egentligen min nedskärning innan vår son kom, men nu finns det förstås ännu mindre tid! Det gäller att prioritera ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Jag tror faktiskt att du prioriterar väl hårt här. Det är helt rätt att att ha en väldigt bred input och ta intryck från sådant utanför bloggvärlden. Men läser du bara de blogginlägg som via Twitter blir populära, ja då är väl risken stor att du följer strömmen i dina tankar? Genom att lägga till och följa säg 3 svenska bloggar med olika inriktning som sticker ut får du ett brett svenskt perspektiv. Finns ju många på din läslista, och säg att du i ditt steg 1 väljer bort alla som äger Protector (även om min då ryker) ja då får du bort likriktningen 🙂 Bara en tanke.

  1. Du har en bra poäng här. Så som jag resonerar så kommer läsvärda inlägg att komma upp till ytan på Twitter oavsett. Alltså: om många håller med om det så kommer det synas, om många säger emot det kommer det att synas. Visst, jag kanske borde följa en utdelningsblogg i Sverige, men vilken ska man välja? Alla är ju likadana och äger samma aktier.

   Men som jag skrev, jag läser långt mycket mer än vad jag “följer”. Ibland har jag tid över, då läser jag ikapp allt jag missat på t.ex. din blogg ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Försöker själv läsa det mesta jag kommer över, möjligen inte allt men iallafall så att man får en uppfattning om vad det handlar om. Kör lite olika portaler för att främst får fram rubrikerna på inläggen som folk skriver här i bloggvärlden.
  Annars så är det främst på resor och annat då man kan få en hel del tid på Hotellen eller på flygplatsen i väntan på flyget.

  1. Låter som en bra strategi, om man nu har tid för den! Precis så gjorde jag tidigare och det funkade väldigt bra tills jag insåg att jag läste allt och inte hade tid att ens läsa hälften. Fortsätt så länge du klarar och orkar!

   Mvh,
   Snåljåpen

 4. Tack för ett klokt inlägg! Jag är relativt ny på aktier och sparande (en av de som bidrar till bubbelvarning;)). På min kunskapsniva kan det vara ganska svårt att sila i den enorma informationsmassa som finns och det är lätt att bli ofokuserad. Har du några tips för de av oss som är i början av vår sparkarriär? Ibland funderar jag på att inte använda internet överhuvudtaget och istället läsa böcker för att lättare kunna fokusera på att öka mina kunskaper.

  Mvh//Daniel

  1. Helt allvarligt så tror jag det är en jättebra idé att inte använda internet överhuvudtaget tills dess att man skapat sig en grundplattform genom vilken man kan sålla den information man får över nätet.

   På länken nedan så har jag skrivit en lista på böcker jag tycker man ska läsa i en specifik ordning. När man tagit sig igenom dem så har man en bra grund för att kunna ta till sig nya koncept och ifrågasätta sådant man tidigare tog som sanning.

   http://en.snaljapen.se/books-on-investing/

   Lycka till!

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply