Säljpanik? En statusrapport

portfölj

Börsen gör idag en någorlunda svag dag vilket dock inte hindrar min portfölj från att fortsätta bryta ATH. Både idag och igår har varit riktigt fina dagar med Avanza i spetsen som drog över 6 % igår och liknande idag efter gårdagens höjning av riktkursen från SEB. Jag tyckte Avanza var köpvärt med horisont fram till nästa börskrasch, när nu den inträffar, och det verkar jag fått rätt i även om jag inte riktigt kan avgöra om jag faktiskt gjorde rätt eller inte. Bra har det gått och aktien är sedan inköp upp över 14 %, det är svårt att klaga.

Ett annat bolag som tuffat på betydligt fortare än väntat är Kopparbergs. Jag tror inte att jag skrivit på bloggen att jag köpte bolaget men har dock gjort det på twitter. Jag tittade närmre på rapporten när den släpptes och konstaterade att mycket av den ökade vinsten borde härstamma från kortsiktiga valutaeffekter som inte nödvändigtvis kommer vara för evigt. Däremot tror jag att valutaeffekterna kommer fortsätta vara positiva det närmsta året och jag tror aktien kommer vara fin med ungefär samma horisont som Avanza. På väldigt lång sikt tror jag också att det kommer vara ett fantastiskt innehav. Om vi däremot får en svajig börs så tror jag vi kan få se en rejäl rekyl i Kopparbergs, någonting som definitivt kan innebära ett köpläge. Håll ögonen öppna!

Munksjö fortsätter att gå på riktigt starkt. Min målkurs är redan nådd men jag känner inte att det är dags att kliva av riktigt ännu. Än så länge tycker jag aktien verkar ha rejäl medvind då den lyft trots Ahlstroms försäljningar. Jag punktmarkerar aktien och funderar på att börja försöka ta mig ur så småningom. Hittills säger resultatet +48,2 % sedan inköp.

Protector Forsikring är ett annat bolag där ingenting verkar kunna bromsa aktiens fart uppåt. Sedan Stenshagen i styrelsen köpte 350k aktier på 56,75 för en månad sedan så har aktien tagit rejält med fart. I år är aktien upp 75 % och bara sista månaden har vi fått se över 8 %, trots en fantastisk resa i bagaget. I mina ögon börjar bolaget se rimligt värderat ut och hade jag stått på sidlinjen hade jag förmodligen inte kastat mig in i matchen just nu. Jag har minskat lite smått men behåller resten av mitt innehav.

Unibet har stått och stampat en stund vilket jag tror att aktien ska sluta med relativt omgående. Fantastiskt fint bolag med grym tillväxt som dessutom ger en direktavkastning på över 4 % på dagens kurs. Utdelningsdag är 20/5 (ex utd. 13/5) och fram till dess tror jag att vi kommer att få se ett par procents resa uppåt. Gillar man kortsiktig spekulation så kan det vara intressant läge just nu. Gillar man långsiktig investering så är det nästan alltid ett bra läge att köpa Unibet. Jag har dubblat mitt innehav som därmed gått från att vara minst till att vara genomsnittligt med 5,6 % av portföljen.

Det är många bolag som börjar se fullvärderade ut, och det är varje dag som jag får frågan om hur man ska göra i Protector Forsikring. Är det inte dags att ta hem vinsten? Min motfråga som jag alltid ställer är: Vad vill du göra med pengarna istället? Sanningen är den att: om man inte hittat någonting som man anser bättre värderat och har större potential, är det då verkligen smart att sälja för att ligga likvid? Om vi inte tror att bolaget kommer gå ner i närtid utan bara ser dyrt ut, är det rationellt att sälja för att ligga i cash? Cash ger som bekant ingen avkastning utan snarare en negativ med de skatteeffekter vi har på ISK/KF. Att köpa Protector till “fair value” med 10 % diskonteringsränta är alltså mer än 10 % bättre än att ligga likvid efter som cash inte ger någon avkastning. Tror man däremot att aktien ska ner, då är det förstås en helt annan femma, då kan man sälja och njuta av att slippa nedgången, om man nu skulle få rätt.

Det jag vill säga är: ha inte så jävla bråttom med att sälja. Sälj när ni hittar någonting bättre att köpa.

portföljen

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

  1. Jodå, men inte exakt just nu. Jag har klivit in och ur hela tiden för att skära småpengar vilket hittills har gått väldigt bra. Gillar fortfarande bolaget!

   Mvh,
   Snåljåpen

 1. Grattis till ett nytt ATH! Jag kommer att ligga kvar i Protector Forsikring ett tag till, trots att den börjar att se aningen fullvärderad ut. Det kanske också är så att det kan börja trilla in lite högre utdelningar från Protectors sida?

  Jag måste också passa på att berömma dig till en fin (även estetiskt tilltalande) portfölj. =)
  Mvh Aktieutveckling
  http://aktieutveckling.blogspot.se

  1. Väldigt fint bolag som släpat bakom börsen i år. Jag tror bolaget ska “hämta ikapp” och därmed tycker jag det ser ut som kortsiktigt köpläge!

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply