Rapportgeddon

rapportgeddon

Sista veckorna har varit hemska, eller fantastiska, eller hur man nu ska uttrycka det. Mitt jobb har varit väldigt stimulerande samtidigt som all tid i hemmet är fantastisk, förutsatt att lillkillen är där förstås. På grund av detta så har tiden till börsen inte riktigt blivit i den mängd som den brukar, vilket betyder att jag “ligger efter” med flera rapporter som släppts den sista tiden.

Protector Forsikring – 5,8 % av portföljen

Protector släppte, av min snabbkoll, som vanligt starkt positiva siffror med en fortsatt väldigt hög tillväxt. Däremot så höjde jag på ögonbrynen inför att man redan väljer att gå in på ytterligare en marknad, UK. Jag hade gärna sett att det dröjde ytterligare ett år eller så, men samtidigt kanske det är bra att trycka på när man har vind i seglen. Utöver det så reagerade jag över att man höjer sin förväntade avkastning på aktieportföljen från 8 till 15 % per år, vilket jag tycker kan vara en smula aggressivt. Utöver det så höjer man förväntningarna på de operativa inkomsterna med lite drygt 100 miljoner norska kronor för vilket totalt gör att man landar på ett P/E för nästa år på 12,6. Detta låter förstås väldigt lågt för ett bolag som växer, och jag har inte så mycket att säga till om där. Det låter billigt, frågan är om man lyckas hålla lönsamheten. Jag tycker antaganden är offensiva. Jag behåller mina aktier men ökar inte.

Unibet – 9,6 % av portföljen

Unibets rapport blåste förbi mig helt utan större reaktion från min sida. Marknaden däremot, den reagerade med att trycka ner aktien ett par procent. Denna rapport behöver jag ta tag i de närmsta dagarna.

SEB – 6,9 % av portföljen

SEB överraskade med starka siffror, framförallt är det s.k. tradingintäkterna som hjälper till att dra upp resultatet. Detta är någonting som inte riktigt känns långsiktigt utan snarare känns som en effekt av den skeva marknad vi lever på, så att ta dessa siffror och använda för framtida prognoser känns fel. Det jag ville se var att kreditförlusterna var fortsatt låga och att samtliga avdelningar bidrar positivt till utvecklingen, vilket var precis vad som hände. All in all en ganska intetsägande rapport. Jag behåller mina aktier.

Bahnhof – 7,1 % av portföljen

Favoritbolaget Bahnhof släppte sin rapport i tisdags vilket den här gången gav en positiv kursutveckling på dagen. Tillväxten mot privatkunder är den högsta någonsin samtidigt som man successivt lyckats anpassa priserna efter den momshöjning man fick i och med flytten hem från Azorerna. Även företagssidan går fortsatt starkt där man nu lyckats knyta till sig Avanza som kund. Detta känns en smula naturligt eftersom Bahnhofs nyrenoverade datahall Thule ligger ett halvt stenkast från Avanzas huvudkontor på Regeringsgatan. Detta bara understryker att Bahnhof gör rätt i sin strategi med centrala datacenter, nära kunderna.

Någonting jag tar med mig framöver är det nya dotterbolaget Elementica. Här måste jag göra min research och det är inte alls omöjligt att Jon Karlung får acceptera ett telefonsamtal eller tre från undertecknad.

Bahnhof avslutar kvartalet fritt från långsiktiga skulder och med en kassa på 134,4 miljoner. Detta kan sättas i relation till bolagets totala börsvärde som är på 1,1 miljard. Nästan 10 % är ren kassa samtidigt som man genererar nya pengar betydligt fortare än man hinner investera. Jag sneglar mot att öka mitt innehav.

Markel – 10,8 % av portföljen

I förrgår kom kvartalsrapporten från Markel som var allt annat än tråkig. Book Value har växt med 14,2 % sedan samma period föregående år samtidigt som värderingen ligger kvar på P/B 1,33. Det mest imponerande i rapporten är ändå deras konsoliderade combined ratio som hamnade på 83 %, vilket är mer än 10 % lägre än det långsiktiga genomsnittet för bolaget. Bolaget är precis under sitt all time high och jag förväntar mig att det bryts igen inom de närmsta dagarna. Markel är ett bolag som ska bryta nya rekord varje år, den här stabiliteten och den här utvecklingen ska premieras. Mitt största innehav i dagsläget med 11 % av portföljen, och jag sneglar mot att göra det ännu större.

Sparebank 1 Nord-Norge – 6,9 % av portföljen

En av mina nyblivna gullegrisar som jag tyvärr helt dissat den sista tiden. Från rapportreaktionen att döma så kan siffrorna inte ha varit allt för hemska, men i ärlighetens namn har jag inte hunnit titta. Jag lovar att återkomma till detta inom kort.

Sampo Oy – 6,8 % av portföljen

Samma sak här. Rapporten kom igår och verkar ha varit fin. Sampo fick rejält med stryk och gick ner betydligt när utdelningen avskiljdes, så det var definitivt läge för revansch. Dock ska man komma ihåg att Sampo gått väldigt starkt i år fram till utdelningen. Det är ett väldigt stabilt bolag som alltid delar ut en rejäl summa pengar, så det är inte så konstigt att investerarna letat sig dit.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis så har rapporterna varit väldigt snälla mot mig även om det finns bolag i portföljen som fått ta en del stryk den sista tiden. Självklart har jag fler aktier än dessa i portföljen, och jag kommer att få anledning att återkomma till dessa inom kort.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Får MKL till P/B 1.38 snarare (780/564.31 – Book value per share TTM). Bra med 83% CR, helt klart. EK (BV)-tillväxten ligger väl på ca 12% i snitt under senaste 10-årsperioden 2005-2014. Värt att titta mer på detta bolag, helt klart, men det är ju inte snorbilligt 🙂

Leave a Reply