ahola transport

Videointervju: Ahola Transport

Det var många som höjde på ögonbrynen när nyheten om Ahola Transports listning på Aktietorget offentliggjordes. Ett transportbolag? Ska transportbolag vara noterade?

Ahola Transport är ändå ett relativt stort transportbolag med flera hundratals ekipage, så någon liten uppstickare är bolaget inte längre. Bolaget grundades redan 1955 och har ett, enligt vd, stabilt kassaflöde. Man har varit operativt lönsamma i 30 år och det kan därför vara ett intressant case.

Direkt från start så har jag många frågetecken till bolaget, rent kring branschen och produkten, transport. Det känns verkligen som att transport är en commodity där kunderna bara vänder sig mot den aktör som erbjuder lägst pris. Jag har svårt att se hur ett företag ska kunna ge ett mervärde till kunderna genom sin “fantastiska process” och därför tänker jag att störst är bäst. Stordriftsfördelarna lär vara många och frågan är då hur man ska kunna konkurrera mot de riktigt stora jättarna. Min erfarenhet från ca 5 år i logistikbranschen är att pris slår hårt och det enda man kan göra för att inte prata pris är att vara riktigt hårt nischade. Om man t.ex. säljer riktigt komplicerade projektfrakter av hela hus eller liknande så är förstås kvalitet en väldigt stor faktor. Om man däremot pratar paket och pallfrakt så är det pris som ligger överst på kravlistan.

Hur ska egentligen Ahola kunna konkurrera mot de stora jättarna? Är inte DHL, Schenker, DSV osv. helt överlägsna? Detta var jag förstås tvungen att fråga bolagets koncernchef Hans Ahola om. Andra frågor jag var nyfiken kring var framför allt varför man väljer att notera sig i Sverige och vad emissionspengarna ska användas till.

Är du nyfiken? I intervjun finns svaren!

Är Ahola Transport en investering för dig?

Mvh,
Snåljåpen

4 thoughts on “Videointervju: Ahola Transport

  1. Urban

    Kan bara hålla med dig i det du skriver, frågan är hur de som inte är störst på en marknad ska kunna konkurrera med de som har de största stordriftsfördelarna och därigenom sannolikt de lägsta priserna och/eller det mest omfattande nätverket? Lokalt finns det säkert utrymme för mindre aktörer där det ska köras från Storgatan 2 till Hamngatan 3 i samma stad eller samma närområde men i dagens gränsöverskridande värld, hur ska man på gränsöverskridande trafik kunna konkurrera med västeuropeiska löner mot de som har östeuropeiska lönekostnader?
    En annan sak, fick du klart för dig vad deras dynamiska koncept innebär i praktiken? Jag måste erkänna att jag inte inser vad som skulle skilja deras modell från andras.
    Med risk för att vara konspiratorisk så får jag närmast känslan av att ägarna efter att ha åtnjutit de goda åren nu när konkurrensen från öst börjar flåsa i nacken gärna skulle vilja minska sina åtaganden en aning i absoluta eller relativa tal.

    Reply

Leave a Reply