Portföljgenerator?

portföljgeneratorn

Som många av mina läsare säkert läst så jobbar jag en del åt Avanza på konsultbasis numera. Dagens släpp av “Portföljgeneratorn” har jag däremot inte haft någonting med att göra. När jag suttit vid mitt skrivbord och lyssnat på diskussionerna kring denna produkt så har jag verkligen förstått att det varit en produkt som ligger helt rätt i tiden. Det är många som “vill in” men som inte vet vad man ska köpa, eller för den sakens skull när? Med några klick så kan man nu generera en diversifierad portfölj från dag 1 och sen sätta upp ett automatiskt månadssparande.

Det finns inte längre några ursäkter till att inte spara! Nu behöver ni inte ens läsa min blogg för att få inspiration, den bjuder Avanza på!

Vill du komma igång? Klicka här för att läsa mer och bli kund hos Avanza.

Detta är INTE ett sponsrat inlägg. Jag är bara helsåld på produkten och tycker det är det bästa som Avanza kommit med på många år.

Mvh,
Snåljåpen

12 comments

 1. Något för soffpotatisar. Håller med. Men risk hänger ihop med avkastning. Därför har en portfölj med ett fåtal aktier större potential

  1. Högre risk också. Man måste inte ta hög risk och man måste inte ha hög avkastning. En bra avkastning till en okej risknivå är väl det bästa för de allra flesta. Till detta tycker jag generatorn funkar grymt!

   Mvh,
   Snåljåpen

  1. Fondväljaren baseras på de fonder som har högst betyg och flest ägare. I vissa kategorier så är de “lite dyrare” fonderna mest populära, så därför blir det så. Det är inte så att Avanza själv valt att lägga in de dyraste fonderna :). Men din åsikt är legitim!

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Hej!
  Vill börja med att säga att jag gillar din blogg! Det andra jag undrar är vad du har för åsikt ang mitt förslag. Idag sparar jag tex åt mina barn i en kapitalförsäkring barn hos Avanza och ligger 100% i Avanza Zero.
  Tror du att en genererad portfölj med valet “Barnportfölj” är ett bättre alternativ? Barnen är nu 1 resp 2,5 så sparhorisonten är ganska lång så att säga.

  1. En portfölj enligt “barnportfölj” kommer förmodligen få en bättre riskjusterad avkastning eftersom risken är spridd på fler tillgångar. Avanza Zero kan få högre absolut avkastning, men jag skulle hellre ha en portfölj med mer spridning. Men 100 % Avanza Zero är bättre än många andra alternativ ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

 3. Angående risk Reward. Sant men också en ursäkt många använder för att köpa på sig skit aktier.

 4. En kritisk granskning kanske vore på sin plats?

  – Genomsnittliga globalfonder har redan runt 50% exponering mot USA, men portföljgeneratorn ger illusionen av att USA och Global är olika tillgångsslag
  – Det finns ingen chans att välja realobligationer till portföljen, trots att de regelbundet rekommenderas av akademiska finansekonomer
  – Det är hart när omöjligt att få upp, eller ens välja, fonder utan rating (t ex pga att de bara är ett par år gamla)
  – Spiltan Räntefond klassas som en lång räntefond
  – Portföljgeneratorn föreslår flera aktiva fonder för samma tillgångsslag, när forskning visar att chansen att slå index minskar med antalet innehavda aktiva fonder i samma kategori

  1. Notera att jag inte talar för Avanza här utan enbart för mig själv, men så här ser jag det: Saken är den att Avanza inte är finansiella rådgivare och inte vill vara det. De vill vara en oberoende mäklare vilket då betyder att de inte kan göra aktiva rekommendationer.

   Att ha en helt mekanisk och helt åsiktslös portföljgenerator är inte enkelt, jag tycker produkten har blivit riktigt bra, men för att bli perfekt så behövs handpåläggning, vilket tyvärr inte är tillåtet utan att Avanza söker nya tillstånd (vilket man inte vill). Självklart finns utrymme för utveckling och jag är säker på att Avanza lyssnar, framförallt om du kommentarar på denna länk: http://blogg.avanza.se/avanza/portfoljgeneratorn-skapa-en-femstjarnig-fondportfolj-med-bara-nagra-klick/

   Anledningen till att Spiltan Räntefond klassas som lång räntefond har jag för mig beror på att Morningstar precis omkategoriserade den till en “corporate bond fund” som då grupperades med långa räntefonder istället för med korta. Det finns helt enkelt många problem med att helt ha en mekanisk modell, dels på grund av morningstars kategorisering och dels på grund av annat.

   Jag (som oberoende aktör från sidlinjen) välkomnar en kritisk granskning, men jag hoppas då att den kan göras med en förståelse om tillstånd och vision och inte enbart utifrån vad portföljgeneratorn spottar ur sig.

   Förstår du hur jag tänker?

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Tack, nu förstår jag bättre de tekniska begränsningarna, som vad jag kan se dock inte framgår i Avanzas egen presentation. Jag la till min kommentar på deras bloggpost (som jag inte såg förrän långt efter den ursprungliga kommentaren).

    Jag håller inte med om att kritik i allmänhet behöver vara “förstående” så länge den är saklig. Men privata bloggar kan förstås ha egna riktlinjer. Det jag ofta saknar vid tjänsterekommendationer i sociala medier är förbehåll, t ex i termer av en diskussion av för- och nackdelar.

Leave a Reply