RealXstate

RealXState – ett litet JM ?

Många preferensaktier har tagit redigt med stryk den sista tiden vilket förstås ökat mitt intresse. Däremot tittar jag inte bara på noterade preffar utan även de som är på väg in. En av de som är på väg in är fastighetsbolaget RealXState som nu ska noteras på first north, preferensaktierna alltså. Är detta någonting för mig? Jag måste kika närmre.

RealXState är idag ett tomt bolag utan verksamhet, vilket verkar lite skumt. Tanken är att pengarna från preferensaktieemissionen ska gå till att köpa upp ett existerande byggbolag, OPP Förvaltning AB. OPP Förvaltning består av 2 bolag, OP2 Byggnad och OP2 Service. Tanken är att RealXState köper OPP Förvaltning för 73,8 miljoner där 50 miljoner betalas kontant, vilket alltså är summan man drar in på emissionen (om man inte använder övertilldelningsoptionen). Restarande del betalas genom ett aktieägartillskott från RealXStates huvudägare, Mindhouse AB. Priset man köper OPP Förvaltning för motsvarar ca P/E 8-9, vilket inte är galet högt med tanke på att det finns en vinstdrivande rörelse med stabila kassaflöden.

I ett uttalande säger bolagets vd att han har en vision om RealXState till ett mindre JM genom en kombination av både kommersiella kassaflödesfastigheter och bostadsprojekt. Detta låter ju förstås som en bra spännande, men hur långt har man egentligen dit? Mitt största problem med många byggbolag är just att kassaflödet ser riktigt tråkigt ut eftersom man investerar fortare än vad pengarna rullar in från förvaltningen vilket då leder till återkommande emissioner. Kommer RealXState kunna växa tillräckligt fort med vinsten eller kommer man göra stora emissioner som späder ut de befintliga aktieägarna? Någonting som är positivt är att huvudägaren har ett väldigt stort ägande där han förmodligen inte vill se sig själv allt för utspädd.

I prospektet framgår det att direktavkastningen hamnar på 9,25 % fram till och med 2018, och det finns idag en uttalad tanke om att återköpa preferensaktierna under 2018-2019. Preferensaktieutdelningen funkar som vanligt att det blir straffränta ifall man missar att dela ut, motsvarande 12 % per år. Man har också planer på att notera även stamaktier, vilket man planerat att göra under nästa år. Fram till dess så kommer nuvarande ägare (vd. Anders Lidén via bolag) att ha 91 % av rösterna vilket såklart innebär full kontroll.

Tror man på en fortsatt het fastighetsmarknad så kan detta vara en intressant investering. Direktavkastningen är hög och bolaget ser vid första anblick helt okej ut, så kanske är det en intressant investering för preffjägarna. Jag avstår emissionen men tar upp bolaget till bevakning och ska titta betydligt närmre när stamaktierna noteras.

Mer läsning finns på fondkommissionärens hemsida. Teckning kan göras via Nordnet.

Vad tror ni om RealXState och den här typen av bolag? Vad tycker ni man bör titta extra noga på?

Mvh,
Snåljåpen

4 thoughts on “RealXState – ett litet JM ?

  1. Pingback: Tankar kring RealXState - Trygg Framtid

Leave a Reply