Så här gör jag i Greklandskrisen

greklandskrisen

Ingen kan väl ha undgått det som hänt och fortfarande händer i Grekland. Nu verkar paniken ha gått så långt att man stänger både börsen och landets banker i en vecka för att inte ekonomin ska totalkollapsa. Dessutom har det satts begränsningar på alla bankomater som begränsar uttag till 60 € per dag, vilket inte alls är speciellt mycket. Befinner man sig som turist på plats så lär kreditkortet gå varmt, om man nu inte är på en suspekt ö med dålig digital anpassning.

Svenska börsen öppnar efter helgens tumult starkt ner, just nu ner lite drygt 3 %. Detta har påverkar nästan alla bolag, inte bara de stora och indextunga jättarna. När folk blir skraja, då vill folk sälja, oavsett vad de har i portföljen.

Själv har jag haft en väldig tur. Sista 2 veckorna har jag börjat skala ner mina positioner och lagt till lite likviditet. Bland annat sålde jag ut hela min position i Tele2, minskade mitt innehav i Bahnhof och gjorde en rejäl minskning i SEB. Detta känns förstås fantastiskt så här med facit i hand, en dag när dessa 3 bolag gått ner rejält. Jag tillskriver mig ingen skicklighet alls, jag sålde av andra anledningar, men ibland är det skönt att ha turen på sin sida.

När börsen svajar till så är det många som pratar om Warren Buffetts devis “Fearful when others are greedy and greedy when others are fearful.” Att tillämpa detta nu tycker jag kan kännas en smula tidigt, även om det förstås finns möjligheter. Att titta på fortsatt dyra verkstadsbolag med stor internationell exponering, framförallt i Europa, känns inte riktigt som rätt väg att gå. Visst, de är billigare än igår, men vet hur lönsamheten kommer se ut de närmsta åren?

Istället väljer jag att enbart titta på bolag som jag förväntar mig ha oförändrade förutsättningar för att leverera vinst och tillväxt, trots att Grekland ligger som en våt filt över världen.

Bahnhof

Internetleverantören Bahnhof är ett av få Svenska bolag som levererar i vått och torrt. En stor del av intäkterna kommer från att man levererar bredband till privatpersoner och företag, någonting som knappast kommer minska bara för att de skrivs tråkiga nyheter om Grekland. Uppepå det har man en hel del hostingkunder i sina datacenter vilket är relativt stabilt. Vart ska kunderna ta vägen med sina servrar? Denna efterfrågan försvinner inte.

Kopparbergs

Ingenting är så ocykliskt som alkohol, kanske är det till och med kontracykliskt. När ingen vill köpa ny bil, renovera eller åka på semester, då vill de åtminstone dricka sprit. I många fall vill de dricka mer sprit än innan. Kopparbergs har utöver Sveriges bäst säljande öl (Sofiero) även en stor del av den svenska cidermarknaden. Lönsamheten är okej och ständigt ökande genom internationella distributionsavtal samtidigt som tillväxten är enorm. Aktien är inte billig, men det ska den inte heller vara.

Sampo

Försäkringsbranschen är en bransch som aldrig någonsin ger vika. Sampo, genom sitt kärninnehav i IF-försäkringar är en drake på den nordiska marknaden som alltid levererar hög lönsamhet, om än med svag tillväxt. Jag tror knappast att vi kommer säga upp vår hemförsäkring och sälja bilen bara för att Aftonbladet enbart skriver om Greklandskrisen.

Zalaris

Zalaris är ett outsourcingföretag som företag med att outsourca lön och andra HR-tjänster. Tanken är att t.ex. Statoil ska syssla med sin kärnkompetens och kan därför upphandla löneadministration, i detta fall av Zalaris. Även om Statoil skulle bestämma sig för att sparka en stor del av sin personalstyrka så måste man fortsätta betala ut löner till resten. Zalaris kundkontrakt löper ofta längre än 4 år, och vi får hoppas att Greklandsdebaclet har blåst över till dess. Värderingen i aktien kan säkert komma ner ytterligare, men den är köpvärd även på dessa nivåer runt 30 kronor. Jag har tidigare sagt att den är värd 40 och det står jag kvar vid.

Bolag jag tar det lugnt med:

Avanza

Stor del utländska ägare som vänder kappan helt efter vinden. “Högbeta”-aktie som svänger mer än börsen som helhet. Gillar aktien och tycker inte den är svindyr om vi får ytterligare ett bra börsår. Jag har minskat lite men håller kvar strax under 5 % av portföljen.

Markel Corp

Fantastiskt försäkringsbolag som tjänar pengar i ur och skur. Beroende på hur mycket som europakrisen spiller över till den amerikanska börsen så kan Markels investeringsportfölj få sig en liten kyss. Med aktiekursen på ath så finns det kortsiktig fallhöjd även om jag långsiktigt inte tänker göra mig av med mina aktier. Jag säljer inte, jag bara ökar inte.

Unibet

Också mycket utländska ägare. Svårt att veta vart aktien ska ta vägen samtidigt som den är på historiskt sett ganska höga nivåer. Aktien är absolut inte dyr för det, men kortsiktigt kan den lätt tryckas ner ett par procent till. Jag säljer inte men ökar inte.

Avslutning

Hur gör ni i Greklandskrisen? Finns det anledning till oro eller är det dags att strutsa (d.v.s begrava huvudet i sanden och låtsas som om ingenting hänt/händer)?

Mvh,
Snåljåpen

6 comments

  1. Kris är det då inte på aktiemarknaden än…. 3% ner…. kollade in min bevakningslista med priser från dippen som var för någon vecka sedan. Priserna är ju högre nu efter dagsens lilla ras än de vår då…. Hade hoppats kunna plocka upp lite banker billigt men icke.

  2. Sampo, ja. Bra och stabild, men kanske utdelningsandelen av vinsten är för hög? 70%…?!

Leave a Reply