Framtida likviditetsproblem i Fingerprint

fingerprint

Att jag skulle vilja gå kort Fingerprints aktie kan knappast ha undgått någon, men frågan är då förstås varför jag inte har gjort det vid det här laget? Anledningen till att jag vill gå kort är för att jag tycker värderingen sprungit iväg alldeles för långt, vilket beror på flera parametrar. Värderingen ska enligt mig ner på sikt men frågan är förstås hur lång tid det för den att göra det, och hur högt värderingen kan gå innan det vänder.

Problemet som bor i den här aktien är att den är så extremt välhandlad just nu vilket gått så långt att Fingerprint Cards kommer ingå i OMXS30-indexet vid nästa omräkning. Ett annat problem är att det verkar vara få aktier som omsätts om och om igen.

När Fingerprint går in i OMXS30 så kommer det dyka upp passiva ägare som bara måste köpa aktier. När indexfonderna köper Fingerprint så blir det alltså ännu färre aktier kvar att omsätta. När floaten minskar ännu mer så krävs det ännu mindre för att knuffa kursen. Det räcker med att någon stor aktör vill köpa för att kursen ska dra iväg flera tiokronor.

När fler “dumma pengar” och indexfonder äger Fingerprint så kommer likviditeten i aktien att minska vilket kommer göra att tradersverige kommer att flytta till nästa aktie. För det ska man verkligen inte sticka under stol med, det är Sveriges daytraders som gjort att Fingerprint blivit så omsatt och det är våra traders “fel” att Fingerprint ska in i indexet. När likviditeten i aktien dör så kommer Fingerprint snabbt att lämna OMXS30 igen, vilket betyder att de dumma pengarna och indexförvaltarna återigen ska lämna aktien. Detta kan förstås leda till ett rejält säljtryck som kan föra Fingerprint till århundradets kortningsmöjlighet om detta sammanfaller med en fortsatt allt för hög värdering.

Jag raljerar ganska ofta om detta men sanningen är den att oftast tycker man gör absolut bäst i att stå utanför. Affärer på nedsidan ska man bara göra när alla stjärnor står rätt och där är vi inte riktigt. Kortsiktigt kanske Fingerprint är ett bra köp på en spekulation om att den här aktiebristen ska knuffa kursen uppåt, men jag tycker man gör bäst i att vänta och se. Det finns trots allt andra aktier på börsen.

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

  1. Så då är ju frågan, hur kortar vi fingerprint på bästa sätt? Optioner? Blanka? Det verkar inte finnas några minishorts utställda.

  2. Var det inte du som ville blanka vid 240 kr? Men om vi räknar snabbt. Värdering nu 23 miljarder. Vid pe tal 20 måste vinsten bli 1,1 miljard. Jag tror på en vinst på minst det dubbla nästa år. Så den som blankar tar onekligen en stor risk. Rent ut sagt så vore det mycket dumt.

    1. Patrik, vilka spelare är det då du räknar som har ett PE-tal lägre än 20 ? Ta gärna sådana med tillväxt om 100% eller mer.

      Branschkollegan Qualcomm har P/E tal på 20 men växer inte längre, vilket Fingerprint gör.

Leave a Reply