Q3-avstämning: + 8 %

I en period när börsen visade sin sämsta sida och gick ner 8 % så passade min portfölj på att göra den raka motsatsen, d.v.s. upp 8 %*. Det har varit ett riktigt bra kvartal för mig. I stort sett hela min överavkastning har kommit i Q2 och Q3 där den absoluta majoriteten alltså finns i det sista kvartalet.

Vad är det då som gjort att jag överavkastat index? Det är nog många faktorer, men här kommer de största.

GWS Production

Jag träffade analyschef Johan Tinnerholm i maj och blev direkt nyfiken på bolaget. Efter lite research så bestämde jag mig för att köpa aktier med tesen att potentialen är lågt prissatt och att detta kan bli en bra högriskaktie att ha en liten del av portföljen i. Jag köpte in mig på 7,98 kr och började bevaka. Under sommaren så knöt man nya samarbetsavtal samtidigt som fler investerare fick upp ögonen. Detta tryckte upp kursen till vad som idag är strax över 17 kr. Uppepå det så har GWS Production en teckningsoption som jag tyckte var lite konstigt prissatt under sommaren. Jag köpte in ett gäng i juni på 1,92 och har sålt ut på 3,40, 4,45, 4,60 och 4,85. Totalt blev det upp 125 % mellan 9/6 och 30/9 vilket jag definitivt får vara nöjd med.

Kopparbergs

Bryggeribolaget Kopparbergs fortsätter att ständigt sätta nya all-time-highs. Vinsttillväxten i och med avtalet med SABMiller är enorm och det alla vill veta är hur detta kommer utveckla sig nästa år. Några som verkar positiva är Didner & Gerge som har Kopparbergs i både sin småbolagsfond och sin microcap-fond. Det som är intressant är att dom dessutom ökat varje kvartal på nya ATH’s. Det brukar vara ett gott betyg för småbolag.

Unibet

Unibet och Betsson är 2 bolag som det verkar vara totalt omöjligt att inte tjäna pengar genom att äga. Jag har växlat fram och tillbaka och har hamnat hos Unibet pga. vid tillfället lägre värdering och bättre diversifierade intäktsströmmar. Under kvartalet har Unibet gått nästan 40 % vilket är rätt orimligt egentligen. Svårt att klaga som ägare helt enkelt.

MINI S OMX AVA 30

Nu har jag faktiskt dessutom etablerat en position kort mot index genom en minifuture. Det fina med denna är ett den är courtagefri hos Avanza när man handlar över 1000 kr, och det gör jag alltid. Detta betyder inte att jag tror att marknaden ska ner, det betyder bara att jag inte är jättepositiv och därför vill skydda mig lite ifall det nu skulle gå ner. Om börsen fortsätter upp så är jag lång med 90 % av portföljen som jag anser bör överprestera index. Om börsen går ner så har jag iallafall skyddat mig med 10 % placerat i negativ riktning. Att ligga 90 % lång och 10 % kort innebär alltså en lägre risk än att ligga 100 % lång. Jag menar dessutom att 90 % lång och 10 % kort till och med kan vara bättre än 90 % lång och 10 % likvid, men det får jag återkomma till ;).

Summering

Även om resultatet i kvartalet var långt över förväntan så är det förstås att se det stora tapp jag fick uppleva under den där måndagen som alla minns. Eftersom jag har en stor del småbolag i portföljen så tar min portfölj ofta mer stryk när det svajar eftersom köparna försvinner men säljarna finns kvar. Med dålig likviditet trycker detta ner kurserna snabbt vilket leder till stora rörelser. Detta får man helt enkelt bara acceptera om man är långsiktig.

Framåt

Nu är det dags att blicka framåt, jag tror inte att Q4 kommer bli ett lika bra kvartal för mig. Jag hoppas att kunna följa index något sånär så att jag kan avsluta året med en signifikant överavkastning. Som det ser ut nu så bör det inte vara något problem, framförallt inte med min lite mer defensiva inställning.

Mvh,
Snåljåpen

*Grafen är exklusive utvecklingen den 30/9 pga ett tekniskt fel från Avanza. Avkastningen för Q3 blev strax över 8 %.

5 thoughts on “Q3-avstämning: + 8 %

  1. Torbjörn

   Hej, och tack för att du delar med dig av dina tankar, förslag, och tips på olika företag.Det har varit till stor hjälp för mig under senaste halvåret med en “bökig” börs.
   En fråga, vad tror du om Vardia på sikt och har du kvar eller sålt av dina aktier.

   /Torbjörn

   Reply
   1. Olle Qvarnström Post author

    Jag har inte kvar några Vardia och är väl relativt neutral till bolaget just nu. Jag känner att jag hellre vill titta på från sidlinjen just nu och se att man börjar få ordning på skeppet och få tillbaka sitt förtroende innan jag vill ge mig in i matchen igen. Det är lågt värderat, absolut, men jag vill se mer framsteg innan jag investerar där igen!

    Mvh,
    Snåljåpen

    Reply
 1. Erik

  Bra jobbat! Intressant med en del kort OMX30. Använder du hävstång för att nå motsvarande 10% av värdet eller har du 10% av pengarna kort?
  Mvh
  Erik

  Reply
 2. Johnny

  Vi borde kanske slå våra kloka ihop. Har exakt samma utvecklingskurva, även om jag hade en liten dipp i början av september i jämförelse med din kurva, men landa ändå +17% för Q3.
  Trevlig sida annars!
  // Johnny

  Reply

Leave a Reply