usa

Gratis aktiehandel i USA? – Mina köptips!

Idag är det klämdag i USA, dagen mellan Thanksgiving och helgen. Detta är en klassisk klämdag som blivit känd som Black Friday då nästan alla handlare i USA sänker sina priser för att markera inledningen på julhandeln. Detta är mellandagsrea on steroids, och före julen.

Avanza brukar vara tidiga med att hoppa på trender och även om denna trend funnits länge i USA så är det ett tämligen nytt fenomen här i Sverige. Det Avanza gjort är att dom gått ut och erbjudit courtagefri aktiehandel i USA under hela dagen. Därför tänkte jag komma med mina 3 USA-tips!

Markel

Ett fantastiskt försäkringsbolag som fortsätter att växa sitt bokförda värde år efter år. Ingen utdelning, allting återinvesteras och tillväxten är fantastisk. Läs vad jag skrivit om Markel här!

Berkshire Hathaway

Också ett försäkringsbolag men där investeringsverksamheten numera är det som man talar om. Med Warren Buffett bakom och en investeringsportfölj som genererar 1,5 miljarder USD i kassaflöde per månad så finns det mycket finansiella muskler att värva nya bolag med. Värderingen ser aptitlig ut vilket gör att Buffet & Co förmodligen sneglar på att återköpa aktier istället för att värva nya bolag. Defensivt köp! Kolla gärna vad jag sa om Berkshire i Avanzas Börspanel.

Apple

Apple är redan världens största bolag och frågan många ställer sig är förstås om bolaget verkligen kan växa ytterligare. Man har en unik särställning i sitt varumärke där man kan fortsätta hålla höga priser, höga priser som kunderna faktiskt betalar. Det jag gillar är att Apple nu tittar på en ny affärsmodell inom iPhone-segmentet där man som kund ska kunna “prenumerera” på en telefon. Man betalar varje månad och binder upp sig i 2 år. Efter 1 år så får man om man vill plocka ut en sprillans ny iPhone, i utbyte mot att man binder upp sig i ytterligare 2 år. På det här sättet kan man som kund alltid ha en ny iPhone samtidigt som Apple binder upp kunder och skapar sig stora återinkommande intäkter. Vi har ju länge hört om SaaS (Software-as-a-Service), nu kommer alltså Iaas (iPhone-as-a-Service). Detta kan ha en enorm impact, nu återstår det att se hur utrullningsplanen blir!

 

Gratis aktiehandel i USA gäller vad jag förstår alla amerikanska aktier som man kan handla via sajten. Om du inte redan är kund hos Avanza så kan du bli kund här.

Vill du veta mer om Avanza så tycker jag definitivt att du ska titta det klipp vi på Finwire Media spelade in nyligen!

Lycka till i USA!

Mvh,
Snåljåpen

2 thoughts on “Gratis aktiehandel i USA? – Mina köptips!

 1. William

  Hej!

  Jag tänkte fråga om dina tankar om Fingerprint.

  1. Vad tycker du om Fingerprints nuvarande värdering/kurs?
  Samt
  2. Vad tror du om Fingerprint i framtiden, främst med tanke på den kommande guidningen (den 9/12) för 2016 där analytikerna spår en omsättning mellan 7-8 miljarder?

  Mvh William

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Hej William!

   1. Jag tycker väldigt mycket är inprisat i aktien och jag tycker risk/reward ser ganska dålig ut utifrån det. Problemet är helt enkelt att det är svårt att förstå vad ett “normalår” är för Fingerprint. Vi vet inte om årets vinst är den högsta någonsin eller om den kommer femdubblas. Sen vet vi inte heller hur lång fram i tiden som det kommer gå att tjäna den här typen av pengar på denna verksamhet. Om vi tittar på dagligvaruhandel t.ex., där finns det stor anledning att tro att ICA kommer vara en stor aktör även om 10 år och att marginalerna inte har förändrats nämnvärt. Därför är det lätt att sätta ett P/E-tal och räkna framåt eftersom det vinstnivåerna är relativt stabila. I fallet Fingerprint så är osäkerhetsspannet helt enormt, och därför blir det för svårt att uppskatta en rimlig vinstmultipel eftersom vinsten svänger så mycket. Det man bör göra är att tänka: vad är en uthållig intjäningsnivå och hur mycket per år kommer Fingerprint att växa i en normaliserad värd. Sen får man se vart värderingen hamnar då. Problemet är att jag inte lyckas genomföra den tankeövningen eftersom vinsten är så slagig, så därför blir det omöjligt att hitta en skälig värdering och därför blir det svårt att veta när det är köpläge eller inte.
   2. Jag har ingen aning om Fingerprints framtid och spekulerar inte i deras kommande guidning.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply

Leave a Reply