Mina 3 köptips i Börspanelen!

börspanelen

Japp, i den här månadens Börspanel har jag fått äran att delta och ge några konkreta köp och säljtips. Även Nicklas Andersson från Ekonomikunskap.com (@investeraren) deltar! I detta format får man inte riktigt tid till att utveckla allting så mycket som man vill, därför tänkte jag komplettera med några ytterligare tankar även här!

Köp: Berkshire Hathaway – ca 7 % av min portfölj

Berkshire Hathaway är i dag kanske världens mest defensiva köp. Vid rodret sitter Mr. Långsiktighet himself, Warren Buffett, och hans evige vapendragare Charlie Munger. Med ett förespråkande av eviga innehav, tråkiga affärsmodeller till okej värderingar och minimalt risktagande så är det redan från början ett defensivt case. Caset som jag presenterar baseras i korthet på att Charlie och Warren har sagt att om aktien börjar närma sig P/B 1,2 så kommer bolaget att återköpa aktier istället för att förvärva nya bolag eftersom P/B 1,2 är betydligt lägre än vad de själva tycker bolaget är värt. Med ett fritt kassaflöde på ca 18 miljarder USD per år och en float på 85 miljarder USD så sätts någon form av implicit golv i aktien av Warren och Charlie själva. De kan helt enkelt hålla uppe kursen själva genom att återköpa aktier för det fria kassaflödet. Nedsidan blir därmed väldigt begränsad vilket gör att jag tror att Berkshire kan bli trevligt att hålla sig i när det blåser.

Tittar man på intjäningen så är bolaget inte riktigt lika billigt vid första anblick på P/E 19. Här rekommenderar jag ett av mina tidigare inlägg eftersom P/E-talet är lite missvisande i den här typen av företag på grund av hur redovisning fungerar i stora koncerner. Genom detta så är P/E-talet egentligen lägre än vad som redovisas, detta är det värt att läsa på mer om! Detta tror jag är en av anledningarna till att Berkshire Hathaway fortsatt överprestera trots att det nu är ett av världens största bolag, för att bokföringen döljer stora värden och aktien helt enkelt konstant varit undervärderad.

Köp: Nordnet – ca 10 % av min portfölj

Nordnet har jag följt i många år nu men alltid tittat från sidlinjen eftersom jag varit skeptisk eftersom Avanza har varit en bättre aktör här på hemmaplan i Sverige. Jag erkänner att jag har missförstått Nordnet hela tiden, Nordnet handlar inte om Sverige. Nordnet är en av de största spelarna på aktiehandel i Sverige, men Nordnet är också dominanta i Finland, Danmark och Norge vilket jag inte tillskrivit tillräckligt mycket värde innan nu.

Jag sålde mina aktier i Avanza och köpte Nordnet. Avanza är ett skarpare svärd som dock är mer känsligt på kort sikt. Framförallt gillar jag räntenettot i Nordnet som står för ca 35 % av intäkterna medan det i Avanzas fall står för ca 17 %. Det betyder att Nordnet står bättre rustade ifall börsomsättningen skulle falla och courtageintäkterna minska eftersom räntenettot skyddar. På lite längre sikt tror jag båda bolagen kan vara riktigt bra att äga, på 1-3 års sikt så är Nordnet dock en bättre aktie. Pratar vi 10 år så vill jag äga båda. Däremot tycker jag Avanzas aktie är alldeles för dyr just nu, en bra affär kan vara att gå kort Avanza och lång Nordnet som ett spel på att värderingarna ska tighta ihop sig. Avanza ska inte vara dubbelt så dyrt som Nordnet (sett till P/E).

Likviditeten i Nordnets aktie är rätt dålig eftersom familjen Dinkelspiel sitter och håller på en stor drös aktier. Detta är förstås bra för långsiktigheten i bolaget! En annan positiv aspekt är att det får stora spelare att hålla sig borta vilket gör att bolaget inte är totalt sönderanalyserat vilket i sin tur gör att man som privatperson kan ha en fördel.

Köp: Avensia – ca 8 % av min portfölj

Avensia är det missförstådda IT-konsultbolaget där investerarna inte riktigt förstått vad som hänt sedan bolagsstrukturen förändrades. Tidigare hette bolaget InXL och var en koncern som förvärvade och vidareutvecklade mindre IT-bolag. Förra året togs beslutet att renodla verksamheten vilket ledde till att man sålde ut alla dotterbolag utom Avensia. Man delade ut pengarna från försäljningen, döpte om InXL till Avensia och satte Avensias vd som vd för hela skeppet.

Avensia har länge varit en intressant spelare eftersom dom haft ett starkt fokus på ehandel, en bransch som är väldigt het. Man har mångdubblat sin omsättning de sista åren och skapat en hel del relationer som är centrala i sin satsning framåt. För att förstå Avensias nya form så får man börja med att titta lite på Microsoft. Microsoft har ett affärssystem som heter Dynamics AX där de har ett stort fokus på att växa inom retail/handel. Dynamics AX i sig är inte en komplett lösning för ehandel utan den behöver kompletteras med flertalet produkter för att tillgodose alla behov. Ett behov som finns är ett frontend-system som är det som visas mot kunderna som besöker en webshop. Detta frontend behöver knytas ihop med backend-systemet, d.v.s Dynamics, och denna ihopkoppling har Avensia nu specialiserat sig på.

Avensia har tagit fram en produkt, Avensia Storefront, som hjälper till att knyta ihop Dynamics med EPiServer, som är ett av de stora frontend-systemen. Istället för att företagen själva ska integrera dessa system så använder man sig av Avensia Storefront vilket man kan integrera mycket snabbare och billigare än om man skulle byggt integrationen själva. Exakt vilka värden som Avensia Storefront skapar för kunderna kan man läsa mer om här. 

Avensia Storefront är idag färdigutvecklat och håller just nu på att implementeras i ett projekt hos en stor europeisk retailer. Detta är ett bevis på att produkten faktiskt fyller ett behov och att även kunderna förstår poängen med Storefront. Produkten måste förstås rullas ut, och eftersom man inte klarar av att hantera alla världens projekt själva så knyter man till sig olika partners som både ska kunna sälja och sköta leveranserna (dvs implementationsprojekten) av systemet.

Detta partnernätverk ger en skalbar affärsmodell med väldigt höga bruttomarginaler och mycket repetitiva intäkter. Istället för ett klassiskt konsultbolag som säljer timmar så kommer den nya affärsmodellen att innebära återkommande licensintäkter som tickar år efter år, utöver den konsultverksamhet som man redan har. Om man ska sammanfatta caset så kan man kanske se det lite som ett förhoppningsbolag med en enormt stor hävstång i affärsmodellen, inte alls olikt GWS Production, ett av mina andra innehav. Till skillnad från GWS så är Avensia dock redan lönsamma. Det finns inget kapitalbehov i denna satsning eftersom man har en lönsam konsultdel som genererar kassaflöde löpande. Att man samtidigt som man gör denna satsning kunde dela ut över 1 kr per aktie i år innebär att styrelse/ledning inte heller ser något större kapitalbehov vilket ytterligare spär på detta. Om allt går vägen kan vi få fortsätta se utdelningar även nästa år samtidigt som man fortsätter att satsa på Avensia Storefront. En skalbar affärsmodell där satsningen är självfinansierad? Jag gillar det. Det värsta som kan hända är att produktsatsningen inte går vägen och då sitter man med ett fint konsultbolag i tillväxt som man bara råkat köpa lite för dyrt (typ P/E 30). Känd nedsida, enorm uppsida.

Detta är mitt hetaste case just nu. Eftersom informationen till aktiemarknaden är rätt dålig så får man läsa bolagets information till deras kunder och försöka “connect the dots”. Jag tror att jag har en stor fördel genom att ha arbetat i flera implementationsprojekt och jobbat flera år i IT-konsultbranschen vilket gör att jag har ganska bra koll på hur branschen fungerar, hur processerna ser ut och hur de olika projekten ser ut. Den som har tid att läsa på kan definitivt skapa sig en edge i Avensia. Jag ser framför mig 2 scenarion. Det sämsta scenariot är att satsningen inte går vägen och att Avensia fortsätter vara ett konsultbolag som bygger ehandelslösningar med okej lönsamhet. Det positiva scenariot är att de första projekten blir succé och då blir Avensia uppköpt av Microsoft. Jag tror på det sista.

Läs gärna vad jag mer skrivit om Avensia. 

Sälj: OMXS30 – ca 5 % av min portfölj

Jag blev ombedd att ge ett tips på en aktie att sälja men eftersom Fingerprint och Precise känns lite för uppenbara så försöker jag tänka lite annorlunda, istället tycker jag man kan sälja OMXS30, eller snarare gå kort index. Många verkar tycka att det är en hög risk att gå kort index, och det kan jag hålla med om lite beroende på. Om man hela tiden spekulerar i vilken riktning som börsen ska ta och ibland ligger enbart kort, då förstår jag det och håller med om att det är en hög risk. Däremot verkar många tycka ett en kort position är farlig av naturen, och så är det verkligen inte. Det är t.ex. mycket lägre risk att ha en portfölj med 50 % aktier och 50 % kort index än att ha en portfölj med 100 % aktier. Om man har en fin aktieportfölj som över tid slår index så kan det vara en bra idé att hedga portföljen genom att gå kort index. Det tar ner topparna och tar upp bottnarna, helt enkelt ger det dig en jämnare resa. Detta kan också vara smart om man känner sig negativ till börsen men har svårt att sälja innehav på grund av att likviditeten är dålig, då kan man istället skydda sig genom att ta en motposition i index vilket då minskar risken.

Det var mina tips, jag hoppas att jag har gett någon inspiration till att läsa vidare. Glöm inte att jag äger alla 3 aktier och är kort index, så jag pratar i egen bok såklart, men att köpreka aktier som jag inte äger känns inte direkt trovärdigt.

Mvh,
Snåljåpen

8 comments

  1. Jag använder en minishort. Den passar bättre för att ha över längre tidsperioder. Många använder istället bear-certifikat, men dessa lämpar sig bara om man vill gå kort över dagen. På kvällen så nollställs den så att hävstången alltid blir konstant. En minishort har istället ett konstant eget kapital där hävstången är variabel. Just nu använder jag denna.

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Det gör det! Mycket.

    Min egen portfölj ligger i ide. 🙂

    25/25/25/25 % av räntor, obligationer, guld och Brummer Multi-Strategy 2XL.

    Jag VILL ju på sikt vara rejält exponerad mot aktiemarknaden, men eftersom jag just nu inte tycker mig ha tiden att börja leta enskilda bolag så faller lotten istället på indexfonder, och de spekulerar jag i att de helt enkelt inte kommer ha en bra utveckling de närmaste åren. Därför 0 % i aktier just nu. Häpp!

    Men jag börjar bli sugen på att ta fram dartpilarna och börja kasta lite mot small- och midcaplistorna, kanske…

    1. Tror du tänker rätt där. Sen ska man kanske inte heller hålla påatt leta enskilda bolag om man inte tänkt att lägga den tid det krävs.

     Ett alternativ är ju förstås att ha en fin indexportfölj för typ 85-90% av portföljen och sen försöka hitta några småbolag för resterande. Då får man fortfarande ha roligt utan att äventyra portföljen. Så hade nog jag gjort om jag haft mindre tid :).

     Mvh,
     Snåljåpen

Leave a Reply