Styrräntan är det viktigaste i hela världen!

FED Janet Yellen

Ikväll kan Janet Yellen bli historisk om hon och övriga FED tillsammans bestämmer sig för att höja räntan. Att det här med räntemöten blivit världens mest hypade grej känns ju egentligen lite konstigt, varför stannar hela finansvärlden upp bara för att en gammal tant ska greppa mikrofonen? Bra fråga!

Som jag ofta gnäller om på bloggen så är tid någonting som börjar bli mer och mer av en bristvara i mitt liv. För ett år sedan följde jag tiotals olika podcasts och letade ständigt efter fler, någonting som idag vänt helt. Numera följer jag endast 3 st slaviskt, och bara 1 av dessa handlar om ekonomi.

Det nyaste tillskottet är en podcast som heter Surprisingly Awesome. Podcasten har 2 hosts, Adam McKay (känd för att bland annat ha skrivit Anchorman, och som nu är aktuell med att regissera filmatiseringen av Michael Lewis bok The Big Short. och Adam Davidson (ekonomijournalist som jobbat på NPR och bland annat skriver åt New York Times).

Upplägget på podcasten är enkelt, varje avsnitt går ut på att den ena ska ta fram ett ämne som vid första anblick verkar otroligt genomtrist, och sedan övertyga den andra om att det egentligen är extremt intressant. Ett av avsnitten handlar om mögel. Vad kan vara mer trist än mögel? När man däremot inser att det var just mögel som ledde till upptäckten av penicillin så väcks förstås ett visst intresse. Ett annat ämne som gås igenom är betong, som jag aldrig hade trott kunde vara så fascinerande. Podcasten är helt enkelt sjukt fascinerande och allmänbildande, alla borde prenumerera!

Igår släpptes ett nytt avsnitt på temat “interest rates”. Uppdraget är att Adam Davidson ska övertyga Adam McKays 14-åriga dotter att räntenivåer överlag är den enskilt viktigaste parametern som styr vår värld. Så passande att detta avsnitt just släpptes dagen innan Janet Yellen och FED förväntas höja räntan för första gången på 9 år.

Podcasten heter Surprisingly Awesome och hittas här!

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

  1. Då blir man nyfiken: vilka är dessa podcasts? Själv är jag manisk lyssnare av alltför många podcast, men efter att ha lyssnat på Startup blir man ju nyfiken på allt som görs av Gimlet 🙂

    1. Ja, efter att ha hört Startup så går det inte att inte ha stenkoll på Gimlet! Av de podcasts som jag slaviskt följer så är Startup den absolut viktigaste, där missar man bara inte. En annan jag inte missat på flera år är NPR: Planet Money. Sen finns det egentligen inga andra som jag inte kan missa, däremot en handfull som jag lyssnar på ibland. Men Planet Money är ett extremt måste!

      Mvh,
      Snåljåpen

Leave a Reply