2015 – dags att sammanfatta!

Snåljåpen avkastning 2015

Hur gick 2015?

När 2015 var på väg in så kände jag mig som en försiktig general. Jag var inte alls speciellt kaxig och trodde inte speciellt mycket på börsen. Jag trodde att utdelningar var det enda säkra och att man gjorde bäst i att köra både hängslen och livrem. Jag trodde att majoriteten skulle vara rädda och därför köpa stabila bolag och utdelningsaktier. Lite som de stora fondförvaltarna förmodligen tänker: “när det inte finns något att köpa kan man iallafall alltid köpa Handelsbanken.” Det jag trodde var att börsen skulle stänga på – 5 % efter att ha fått ett starkt första halvår för att sedan få en rejält svajig höst. Detta hade jag faktiskt helt rätt i även om jag inte vill tillskriva det någon som helst skicklighet, man kan ha tur ibland. Läs hela min spådom från förra året här.

När man tittar i backspegeln så hade jag delvis rätt även om jag trodde att småbolag skulle gå betydligt sämre än de gjorde. Majoriteten av mitt resultat kom från de allra minsta bolagen vilket absolut inte var någonting jag hade förväntat mig när året började. Om jag ska ge mig själv en klapp på axeln för någonting så var det att jag löpande över året ändrade uppfattning och anpassade min strategi därefter.

Det är många som säger att man ska hitta en bra strategi och sen bara köra på. Vissa år kommer det gå bättre, andra sämre, men så länge man har en bra strategi så är det bara att köra. Detta är någonting jag till viss del håller med om även om jag menar att man ska göra korrigeringar löpande utefter de förutsättningar som marknaden bjuder på. Jag har ingen särskild strategi som jag tillämpar, jag anpassar mitt sätt att investera löpande varje vecka utefter vad som händer på marknaden och utefter vad nytt jag har lärt mig. Varje år sedan jag började har jag utvecklats radikalt som investerare och 2015 var inget undantag. Jag menar inte att man helt blicklöst ska vända kappan efter vinden, men att blunda för faktumet att det är storm eller vindstilla, det är bara idiotiskt.

När jag ska blicka ut över 2016 och försöka förutspå hur året kommer gå så landar jag egentligen i att mina tankar befinner sig på precis samma ställe där de befann sig för ett år sedan. Börsen var högt värderad då och står än högre nu. Däremot så tror jag i år inte på något vår-rally även om börsen förmodligen inte kommer att backa fram till utdelningarna. 5-10 % upp fram till maj kan vi nog få se, men knappast 15-20.

Snabbstats

Totalt antal transaktioner: 336 st
Omsättning totalt: 7 597 288 kr
Antal värdepapper handlade: 66 st
Total avkastning (%): 51,74
Total avkastning (kr): 288 028
Total utdelning: 32 247 kr
Skuldränta totalt: 93 kr (haha!)

Affärerna då?

Om vi tittar på vilka innehav som gått bäst respektive sämst så blir resultatet ganska väntat även om jag inte hade förväntat mig att Bahnhof skulle vara den aktie som bidragit allra mest till portföljens utveckling. Notera att detta är utvecklingen i absoluta tal och har ingenting att göra med hur många procent aktierna har gått. GWS har t.ex. utvecklats med väldigt lite investerat kapital medan Bahnhof har varit en betydligt större position över året.

bästa och sämsta 2015

Totalt så har väldigt många aktier bidragit positivt där utfallet i 42 värdepapper av de 66 jag handlat i varit positivt. 24 negativa utfall är relativt många förstås, det viktiga är inte mängden utan förstås storleken. Jag har i stort sett bara en stor förlust i år och det är Vardia. Alla andra positioner har jag övergett snabbt när de inte börjat röra sig i den riktning jag själv väntat. Tele2 är annars ett bra exempel på där jag först köpte, sålde snabbt och sedan köpte tillbaka billigare. Jag är sjukt illojal mot mina innehav och jag tror inte på buy-and-hold. Hade jag inte gjort min analys ordentligt i Tele2? Jag anser att jag hade det, bara att jag ändrade min syn på aktiens riktning kortsiktigt och lyckades genom det komma in ett par kronor billigare. Den typen av affärer gör jag hela tiden och det är just den typen av affärer som gjort en stor del av min överavkastning i år.

Oftast så säljer jag dock inte hela mitt innehav när jag väl köpt in mig. Oftast så har jag valt en portföljandel för ett innehav, säg t.ex. 8 %. Om kursen dippar och jag är mer positiv så kan jag öka till 10 %. Om kursen går upp omotiverat snabbt så kan jag minska ner. Detta är inte efter någon speciell modell utan bara någon form av magkänsla och erfarenhet. Har man suttit i Protector Forsikring sedan 2013 så börjar man lära sig vissa mönster i hur folk beter sig, när vinsthemtagningar kommer och när folk börjar stödköpa. Det finns mer pengar att tjäna om man kan tänka sig att vara aktiv.

Utanför börsen då?

Även om portföljen har fått en fantastisk avkastning i år så är det ändå utanför börsen som de största förändringarna i livet kommit. Den allra största är förstås att jag nu är far till en liten grabb vilket förstås har rockat hela min värld, men that goes without saying. En annan stor förändring är förstås att jag numera inte längre är anställt utan har startat både ett och två företag. Nu lägger jag all min arbetstid på att driva Finwire.tv där vi försöker hjälpa investerare att hitta nya spännande företag samtidigt som vi hjälper företag att nå ut till investerare på ett lite trevligare sätt. Detta gör vi via olika videoproduktioner som du garanterat kommer att få se mer av under 2016!

2016 då?

Det börjar förstås bli dags att blicka ut över 2016, sätta nya mål och nya förväntningar. Detta får jag återkomma till i ett annat inlägg. Om jag ska ge en hint så är det att jag inte är speciellt positiv i år heller..

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

 1. Hej Snåljåpen,

  En fråga, av de där 330 transaktionerna du gjort under året, hur många olika bolag har dessa berört?

  Hälsningar
  Anders

   1. Ok, vill ju inte verka petig med definitionerna, men 300+ transaktioner i 55+ aktier och fonder känns mer som trading, alternativt placerare, under ett år Men inte direkt investerare? Eller är du möjligtvis en hyperextremt kortsiktigt investerare? 😉

 2. Snyggt jobbat! Är det främst mindre bolag du äger? Och hur många bolag brukar du ha i portföljen?

Leave a Reply