Är det nu crowdfunding slår igenom?

Crowdfunding

Nu har det nog ändå gått så långt så att man knappast kan prata om crowdfunding som något nytt fenomen längre. Nu är det 7 år sedan amerikanska Kickstarter satte igång sin verksamhet och även om crowdfunding i Sverige är något yngre så har det ändå funnits en stund.

Sedan tidigare har vi haft FundedByMe som lyckats få mycket synlighet i media, bland annat via Breakit. Nu har även Pepins dykt upp på radarn. För några månader sedan hade jag ingen koll alls på bolaget, men efter deras förvärv av Alternativa (eller var det Alternativa som köpte Pepins?) så har dom verkligen kommit in i matchen. Nu har jag till och med gjort min första crowdfundinginvestering via deras plattform i det småländska bolaget Alvestaglass.

Tidigare i veckan så gick även Nordea ut och sa att dom var på väg att lansera en plattform för crowdfunding. Exakt hur det ska se ut och gå till är än så länge lite oklart men oavsett är det intressant att även en “mossig storbank” väljer att ge sig in på området. Är det bra eller ett varningstecken? Jag vet inte.

Ett annat bolag som nu varit med en stund är Tessin som är det enda crowdfundingbolaget som valt ut en tydlig nisch. Tessin kör enbart fastighetsinvesteringar på sin plattform vilket förstås får verksamheten att sticka ut lite. Genom Finwire.tv var jag faktiskt och hälsade på bolaget igår och var även och kikade på “Sveriges första crowdfundade hus” i Åkersberga.

 

Även om ingen av dessa plattformar idag är lönsamma så är det ändå väldigt intressant att det börjar bli allt mer rumsrent att prata om crowdfunding. Nu finns det plattformar med tillstånd från FI och allting känns inte längre lika shady som det gjorde tidigare.

Frågan är förstås: kommer crowdfunding att finnas kvar som ett enskilt koncept eller är detta bara ett tänk som kommer anammas av t.ex. Avanza/Nordnet/osv.? Eller kommer crowdfunding att störa investeringsmarknaden markant och leda till att vi helt plötsligt sitter med pengar på olika plattformar? Jag har ingen aning, jag välkomnar dessa plattformar och hoppas att mer konkurrens leder till bättre möjligheter för oss som investerar.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Jag tror att Crowdfunding kommer gå igenom samma smäll som hände på Kickstarter med spel, d.v.s. alla springer efter 10% till 15% för att bjuda på saker som en bank skulle ta 20%+ för p.g.a. risken. När dem sedan faller igenom i nästa krash så försvinner en stor del av kapitalet igen då folk lär sig att det inte finns en gratis lunch.

    Jag tror dock för de rätta bolagen så kan det fungera och jag har gått in i två olika bolag via FundedByMe personligen som jag tror på.

    Jonas

Leave a Reply