Avensia femdubblar sin marknad?

avensia microsoft dynamics

Idag kom det ett PM från Avensia  där dom nämner att Avensia Storefront nu expanderar mot Dynamics NAV som gör att marknaden i stort sett femdubblas direkt. Eftersom jag äger aktier i Avensia så tänkte jag dela med mig av mina tankar här. Full disclosure: jag köpte fler aktier direkt vid öppning och tror vi kommer få se en rörelse uppåt när marknaden förstår detta lite bättre. Risken finns ju också att Avensia går ut med info om att de lyckats värva en kund till NAV, vi kan hoppas!

Microsoft Dynamics är i grunden tre separata affärssystem som Microsoft köpt in rakt av, Navision, Axapta och Great Plains. Både Navision och Axapta är danska i grunden och är därför av naturliga skäl stora i Europa. Great Plains har jag själv ingen erfarenhet av alls och det verkar som den lösningen i stort sett bara finns i Nordamerika. Nu när de tre systemen alla ägs av Microsoft så utvecklas de mer och mer för att närma sig varann, men i grunden är det ändå tre helt separata system.

De tre systemen har riktat sig till lite olika kundbaser där Dynamics AX historiskt varit för de allra största. NAV (Navision) riktar däremot in sig mot mindre retailers där man har en stor och mogen användarbas inom just retail som Avensia satsar på. Den användarbasen kommer i grunden från en isländsk lösning som heter LS Retail, och det är i grunden den lösningen som Avensia nu integrerar mot.

Kort sagt så innebär detta att marknaden blir betydligt större med fler kunder, men där varje kund är mindre.

En intressant sak här är att Avensia redan idag har kunder som man jobbat med under flera år men där man jobbat med att bygga en ehandelslösning till Dynamics NAV, en ehandelslösning som alltså inte är Avensia Storefront. Denna nya satsning innebär att man kan fortsätta bearbeta gamla kunder där man redan har bra relationer för att försöka få över dessa på Storefront vilket då ger mer återkommande intäkter samtidigt som det blir projekt som Avensias konsultverksamhet kan implementera själva. Lite dubbeljackpot helt enkelt. Här känns det som det kan bli betydligt lättare att få tillgång till bra referenscase snabbt än via t.ex. AX.

Kort sagt tycker jag att det är en bra nyhet, det jag undrar är varför jag inte såg det här komma och varför inte Avensia har gjort det tidigare?

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Med tanke på hur dålig kompetens det finns inom Navision är det makalöst att de lyckats bygga något. Den som sedan bygger en ehandelsplattform med Nav som ERP måste dock verkligen se över sin verksamhet. Det är faktiskt som att pimpa en Volvo 740. 🙂 Kul dock att Avensia har blivit Pimp my ride 😉

Leave a Reply