Investera i en civilrättsprocess – EAM Solar

EAM Solar är ett bolag som jag aldrig i min vildaste fantasi trodde att jag skulle äga, förrän jag helt enkelt vaknade upp och insåg att jag ägde det. Det är konstigt och emot alla mina principer på så många plan, men ändå dras jag som en magnet till detta obskyra och smått absurda bolag. Varför är det absurt? Verksamheten i bolaget är i grunden rätt värdelös, och det är ledningen öppna med. Hur det kan komma sig? Läs vidare.

I grunden så är EAM Solar, som namnet låter, ett solenergibolag där tanken var att äga och driva solparker. 2014 så bestämde sig bolag för att expandera i Italien och köpte upp 17 kraftverk från det Italienska bolaget Aveleos S.A. Problemet var att det framkom ganska snart att kraftverken som EAM Solar köpt inte alls uppfyllde de kriterier som det var avtalat att de skulle fylla. Det är väldigt många saker som är fel här, låt mig ta det mest väsentliga.

Innan vi går vidare så behöver titta lite på bolaget Aveleos. I grunden är det ett så kallat ”special-purpose-vehicle” som är vad man skulle kunna kalla för ett joint venture. Avelar Energy och Evenos gjorde ett projekt i Italien och tog halva namnet var, kort sagt. Avelar Energy är ett Schweizisk bolag men med ryska rötter. Evenos är ett kraftbolag från Luxemburg som till stor del ägs av Luxemburgs stat.

Bara några veckor efter affären genomförts så blev 2 styrelseledamöter i Avelar fängslade. Totalt 9 personer från denna konstellation står åtalade för bland annat dokumentförfalskning och ”Contractual Fraud”, alltså bedrägeri.

Saken är den att innan kraftverken såldes så fick de subventioner av Italienska staten som byggde på falska specifikationer. Dessa kraftverk hade inte rätt till subventioner, men dokumentation har skickats in till Italienska staten där det framgått att allt är i sin ordning, och subventioner har betalats ut. Därför har alltså italienska staten inlett en rättsprocess mot Aveleos.

Subventionerna är egentligen ett tariffsystem som gör att man kan sälja förnyelsebar el på extremt långa kontrakt till ett förutbestämt pris. Detta är vad som gjort Italien till ett Mecca för just solenergi. Utan dessa tariffer så kan helt enkelt inte dessa kraftverk producera el tillräckligt billigt. Kort sagt så har EAM Solar betalt 115 miljoner euro för någonting som i grunden inte är värt någonting alls.

På grund av allt detta så stämmer nu EAM Solar de gamla ägarna på 212 miljoner euro. Detta motsvarar lite drygt 380 NOK per aktie, en aktie som idag kostar 33 NOK. Att de skulle lyckas ro i land detta och få hem alla pengarna känns för mig ganska osannolikt, så frågan är ju förstås OM de kommer lyckas överhuvudtaget, och isåfall HUR MYCKET pengar de kommer loss med. Om rätt ska vara rätt så borde de få tillbaka pengarna de betalade för kraftverken plus pengar för ränta på lånen de tog över och framförallt en del kompensation för allt detta. Om vi leker med tanken att de endast skulle få tillbaka pengarna utan någon kompensation för resten, då skulle de alltså få 115 miljoner euro, vilket kan jämföras med bolagets nuvarande börsvärde som ligger på ca 19 miljoner euro.

Det ska inte stickas under stol med att detta bolag knappast är skuldfritt, så den stora frågan här är förstås hur mycket pengar som skulle bli kvar om det nu blev så att de vann stämningen.

Frågor / orosmoln

En huvudfråga är förstås: är bolaget skyldiga till detta?
2 av de 9 åtalade har erkänt och ingått förlikning med italienska staten. Nu vet ju inte jag, men det känns inte som man ska erkänna och ingå förlikning om man är oskyldig. Men nu är det ju trots allt det italienska rättssystemet vi pratar om.

Kan de gamla ägarna betala?
Här är en väldigt central fråga och det är här det kan falla förstås. Att ägarna bakom Aveleos har betalningsförmåga råder det ingen tvivel om, det här är bolag med tillgångar på flera miljarder euro, frågan är förstås huruvida dessa bolag kommer anses betalningsskyldiga för det brott som deras gemensamma special-purpose-vehicle Aveleos begått.

Det kommer ta tid, har EAM råd att driva processen?
Den här typen av rättsprocesser är ingenting man tar sig igenom på en eftermiddag. Frågan är därför om Avelar och Enovos kan dra ut på processen tillräckligt länge för att EAM ska gå i konkurs och på så vis går problemet upp i rök. Detta tror jag personligen inte då EAM har starka huvudägare som verkar villiga att stötta denna process vidare. Jag tror inte heller man är rädda för att göra en emission enbart för att kunna driva processen vidare. Ledningen verkar stensäkra på att de kommer att vinna.

Sammanfattningsvis

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om det här bolaget. Det är knappast någonting jag kastar in alla mina pengar i men jag tycker det är så fruktansvärt intressant och utmanande med den här typen av case så oavsett om det går åt helvete så kommer jag åtminstone ha roligt på vägen.

Om någon skulle ha ett par timmar över så vore det förbannat kul om någon mer ville gräva lite i detta och räkna lite på det.

Mina kalkyler går med enkelhet ihop, men frågan är om man inte borde vara italiensk civilrättsjurist för att ge sig på såna här investeringar? Ibland skäms jag över mig själv.

Mvh,
Snåljåpen

4 thoughts on “Investera i en civilrättsprocess – EAM Solar

  1. Olle Qvarnström Post author

   Blev tipsad att titta närmre på det om en vän och föll pladask. Det här caset vill jag följa för att se vart det tar vägen, och då kan jag lika gärna ha en liten slant. Enligt min analys så är risk/reward rätt bra. Men en stor brasklapp förstås för att detta absolut inte är mitt expertisområde ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 1. Per

  Det var väl WB som sa : “investera i det du förstår dig på”. Ett enormt bra råd, som skulle avhjälpa väldigt många fiaskon med investeringar. Har du funderat på trisslotter också, tänk vad många du skulle få för de pengar du satt i ett civilrättsfall i ett vitlöksbälte?

  Reply
 2. Martin Sommer

  Om jag förstår rätt så vann de i rätten OCH Avelars ansökan om överklagan blev avfärdad, men ändå så dök aktien 10% efter varje ”win” för EAM Solar. Eller har jag missuppfattat nyheterna?

  Reply

Leave a Reply