snåljåpens portfölj

Q3 och portföljen just nu

Nu var det alldeles för längesedan jag skrev någonting här. Sanningen är den att varken tiden eller inspirationen funnits. På något sätt så hann livet ikapp med småbarn och eget företag. Livet går absolut att pussla ihop, men att få tid över till sån lyx som bloggskrivande, det är inte riktigt lika lätt.

Trots att min inläggsfrekvens är den sämsta någonsin så tror jag min inlärningskurva är den brantaste den någonsin varit. 2016 har hittills varit ett extremt lärorikt år på alla sätt och vis.

 • Äntligen har jag blivit bekväm i att låta enskilda innehav utgöra stora delar av portföljen. Så länge jag har koll på läget så ska 25-30 % i ett enskilt innehav inte vara något problem. Visst, det kommer smälla ibland men förhoppningsvis så går det bra oftare än det går dåligt, och då funkar det.
 • Äntligen börjar jag inse att det inte spelar så stor roll vad jag tycker att bolag ska vara värderade till. Även om jag i grunden anser att en verksamhetsidé är en “typisk P/E 10-grej” så handlar det om att förstå hur marknaden normalt sett vill se på dessa bolag. Att förstå hur analytiker och de stora massorna helt enkelt vill värdera dem. Många av bolagen jag ägt i år hade jag inte tagit i med tång för några år sedan då jag tyckt de varit “rimligt värderade”. Grejen är väl att om jag tycker de är rimligt värderade så är de för lågt värderade i andras ögon. Inte alltid, men det handlar om att försöka förstå vad marknaden tycker, inte vad jag tycker. Hur dumt det än låter så är det här någonting jag inte riktigt tagit till mig tidigare.

Q3 har inte bjudit på någon besvikelse utan har snarare gått betydligt bättre än väntat. Portföljen är väldigt nära ATH och jag börjar göra mig redigt välförtjänt av en rejäl smäll.

Portföljen just nu är ganska spretig…

Avensia

Mitt i särklass största innehav med 30 % av portföljen. Jag har skrivit många spaltmeter om Avensia här på bloggen tidigare och storyn är i sig oförändrad. Jag har försökt förklara Avensia för många personer det sista året och 99 % avfärdar det direkt som ett “dyrt konsultbolag”. Detta gör att jag blir ännu mer säker på min sak än någonsin. När personer jag normalt sett ser upp till drar för snabba slutsatser och hoppar över allt väsentligt, då vet jag att jag kan ha en edge.

AQ Group

En fantastiskt fin förvärvsmaskin som värderas betydligt lägre än sina peers på de större listorna. Enormt starka huvudägare och ett mer välskött bolag är svårt att hitta. Är inte billigt men långt ifrån fullvärderat.

Christian Berner Tech Trade

Har väldigt många likheter med AQ. Låg organisk tillväxt men riktigt bra förvärv. De senaste 2 förvärven i år har haft en många gånger högre lönsamhet än CBTT själva vilket förstås höjer marginalen på helheten, även om förvärven varit små. Även här är relativvärderingen mot peers väldigt konstig. Jag funderar på att gå kort 2 motsvarande bolag mot AQ och CBTT för att ligga marknadsneutral, en av de bästa idéerna jag har just nu faktiskt.

Nilörngruppen

Etikettstillverkaren som variten stor del av portföljen sedan maj. En av de starkast bidragande faktorerna till att jag haft en bra utveckling i år. Nu tycker jag bolaget börjar närma sig (notera, det är inte där än) en fullvärdering och jag har därför minskat ner mitt innehav något. Fair value tycker jag är strax över 70 kr men det finns ändå betydande uppsida. Den fruktansvärda no-brainer det var i våras är dock borta. Jag är bara sur att jag inte hittade caset tidigare.

Hennes & Mauritz

Fortsätter att leverera, fick mycket stryk på dåliga siffror då hösten “kommit lite sent”. Börsens både största och finaste bolag. Tillväxten kommer förmodligen avta, men det är knappast någonting att oroa sig för när vi pratar om ett skuldfritt bolag som genererar enorma kassaflöden. Även om det knappast är någonting som familjen Persson kommer stötta så skulle jag gärna se H&M ta upp en del skulder och skifta ut balansräkningen för att höja ROE. Det känns inte som de har behov av den låga risk som de faktiskt tar. Det här är mitt senaste inköp som gjordes på 240,70 nu i fredags.

Portföljen-i-portföljen:

Den sista tiden har jag sprungit på 3 väldigt annorlunda cases som jag fallit pladask för. Detta är knappast några kassaflödescase eller buy-n-hold utan snarare så kallade “special situations”. Grejen med den här typen av bolag är att de ofta värderas åt helvete fel för att folk helt enkelt inte tittar på dom.

Arbona

Arbona hette tidigare SwitchCore och är egentligen bara ett stort skal av gamla förluster. Förlustavdrag finns på 1 miljard vilket har ett teoretiskt värde på 220 miljoner givet den nuvarande skattesatsen i Sverige. Utöver detta så finns en kassa på strax under 60 miljoner. Hela paketet betalar man 95 miljoner för. Upplägget är helt enkelt att Arbona ska köpa lönsamma bolag och höja lönsamheten genom att helt enkelt inte behöva betala skatt och på så vis realisera värdena i bolaget. Det första förvärvet man gjorde var kanske inte det mest spännande, Johnsons i Åre EL AB, men de bevisar ändå att de menar allvar med sin strategi.

EAM Solar

EAM Solar är ett väldigt annorlunda bolag som förtjänar ett eget inlägg. Det är egentligen en enda stor rättsprocess som kan ha ett stort värde. Jag återkommer till det.

Mertiva

Mertiva är ett litet bolag på NGM som är en uppdelning från Diamyd. I stort sett hela värdet i Mertiva är ett innehav i ett amerikanskt bolag som heter Protein Sciences Corporation, en onoterad vaccinutvecklare/tillverkare. Mertiva är en av 3 huvudägare i PSC, de andra är Pfizer och Johnson & Johnson. Caset bygger i grunden på att Protein Sciences förväntas att börsnoteras inom något år och på en betydligt högre värdering än vad Mertivas börskurs pekar på.

Det här är ett väldigt litet innehav då jag i grunden inte förstår mig på investeringar i biotech, jag vill bara ha ett innehav i portföljen som påminner mig om att läsa på djupare här. Jag tror det kan vara någonting.

Utöver dessa bolag så har jag även ett par slantar i Gasporox som ännu inte är noterat. Emissionen stängde i veckan och jag fick en okej tilldelning. Det ska bli väldigt intressant att följa när de noteras 22:a oktober.

Nu ser jag fram emot att bli totalt sågad av mina kära läsare som tycker jag är helt ute och cyklar!

Mvh,
Snåljåpen

One thought on “Q3 och portföljen just nu

 1. Fuckyoufonden

  Är det inte väldigt riskfyllt att försöka investera efter vad “marknaden tycker”?. Mr. Market är ju rätt schizofren som sagt och därför är det ganska svårt att förutsäga detta. Är inte det bästa att investera i företag som har en bra produkt, bra management, bra historik, stabila finanser och som år efter år kommer öka intäkter och till följd så kommer aktien att stiga år efter år?. Har du varit bra på att välja ut ett bolag så kommer troligtvis aktiekursen och stiga över index då du plockat russinen ur kakan!
  Min filosofi är som sagt raka motsatsen. Vad marknaden tycker är “white noise”. Absolut man kan tjäna mycket pengar på kort tid genom att göra som du säger. Men man kan också förlora mycket pengar på kort tid. Du vet inte vad det kommer komma för nyheter om ett bolag som kan påverka vad marknaden tycker.
  Du kanske investerar i ett bolag för att du tror att marknaden kommer handla upp akiten. Det är ett litet bolag som är väldigt volatilt och reagerar starkt på nyheter. Efter att du köpt in dig vinstvarnar dom och kursen dyker..
  Den här kommentaren låter väldigt negativ men det är mer för att agera djävulens advokat och bidra med en motpol. Tack för en bra blogg och twitterkonto https://fuckyoufonden.blogspot.com/

  Reply

Leave a Reply