Nu stänger vi böckerna för 2016

Då har vi tyvärr fått lägga 2016 till böckerna och börjat blicka mot 2017. Tyvärr säger jag för att 2016 på alla sätt varit ett helt fantastiskt år och det är med en liten tår i ögat som jag ser det ta slut. Avkastningen jag fått är långt över vad jag själv anser att jag gjort mig förtjänt av, så det är klart att man ska vara nöjd.

Även om det är tämligen värdelöst att titta på sin avkastning enbart 1 januari till sista december så är det ändå jobbigt att kliva in på det nya året och “mentalt” börja på noll. Självklart skulle det vara en bättre idé att jämföra rullande 12 månader, eller kanske 36 månader, men det är ändå fortfarande så lockande av att titta “hittills i år” för att se om man fortfarande levererar.

screen-shot-2016-12-31-at-11-00-46

Efter att ha inlett året katastrofalt där portföljen var ner nästan 10 % i mitten på februari. Det var i sig ingenting magiskt som hände där som fick det att vända, utan plötsligt så bara vände det. Sedan dess har det pekat väldigt brant uppåt och under det fjärde kvartalet tycker jag det har ballat ur fullständigt.

Jag vet inte om jag blivit en så extremt mycket bättre investerare under 2016, i ärlighetens namn så har jag haft mycket tur att den strategi jag haft under året varit precis rätt för det börsklimat vi haft. Även om jag klappar mig själv på axeln för insikten att strategin ska ändras efter klimatet så erkänner jag att det förmodligen handlar om tur att jag lyckades pricka helt rätt i år.

Året har speglats av småbolag och många aktier som ägts ett fåtal veckor. Min ansats har varit att köpa aktier som jag kan tänka mig att äga 12-36 månader, men pga. börsklimatet så har uppvärderingen kommit bra mycket fortare än vad jag väntat mig, vilket förstås är trevligt! Det har höjt avkastningen markant.

Bland de starkast bidragande innehaven hittar vi Avensia, Nilörn, AQ Group, Gasporox, Alelion, Aino Health. Över lag har det varit mycket IPO:er som i mina ögon blivit felaktigt prissatta direkt efter noteringen. Ofta har det varit enorma säljtryck där alla småsparare säljer sina aktier direkt i öppningen vilket tryckt ner aktierna mer än vad jag ansåg rimligt. Här har det varit en extremt lönsam strategi att köpa dessa på svagheter.

Under året har jag i tider haft en stor del likvider som dragit ner avkastningen något. Jag har tyckt att börsen och riskaptiten varit svårbedömd så jag har alltid dansat någorlunda nära utgången. Likviderna har legat till stor del på ett konto som inte haft några större innehav under året, så när man tittar på avkastningen på det kontot där aktierna faktiskt legat så ser det ut såhär:

screen-shot-2016-12-31-at-11-12-20

screen-shot-2016-12-31-at-11-13-24

 

Det här betyder inte att jag anser mig ha presterat 71 % avkastning, snarare är det en frågeställning till mig själv om huruvida min strategi att hålla likviditet verkligen lönar sig. I år har det inte gjort det, men ett år är förstås en för kort observationstid för att dra någon form av slutsats i frågan.

Nu blir det bara procent

Det här blir också sista gången som jag rapporterar portföljens storlek. Anledningen är helt enkelt att jag omvärderat min åsikt i frågan och inte känner att de absoluta siffrorna bidrar till trovärdigheten längre. Istället kommer jag nöja mig med att presentera procentuell avkastning och eventuellt lägga till någon passus om att det fortfarande motsvarar en stor del av mitt kapital.

screen-shot-2016-12-31-at-11-02-28

När jag startade så fanns det en dröm om att “bli miljonär”. Att väl nå dit är lite av ett antiklimax. På pappret är jag ju miljonär men vad ska jag göra med pengarna? Miljonär idag är inte vad miljonär var för hundra år sedan, nu finns det gott om miljonärer. Det är förstås vettigt att sätta upp mål för sig, men just gränsen 1 miljon är rätt meningslös. Så nu när jag nått den så släpper jag detta och blickar vidare.

Min förhoppning är att kunna förränta mitt kapital en bit över 20 % per år i snitt de närmsta åren, och det ska inte vara något problem givet portföljens storlek. Än så länge kan jag köpa de småbolag jag gillar även om jag inte längre kan komma i och ur mina innehav på en dag.

I takt med att portföljen blir större så kommer avkastningen garanterat att minska, men för stunden tycker jag själv att säkert 30 % per år bör vara rimligt. Men det här kommer jag garanterat att få äta upp.

Hoppas 2016 varit lika snälla mot er som det har mot mig, och hoppas 2017 inte gör oss besvikna. Gott nytt år!

Mvh,
Snåljåpen

4 comments

 1. 20-30% avkastning är svårt men inte omöjligt att uppnå. Tänk bara att det kan bli en nedgång på 20% ett år och då blir det jobbigt att komma igen för att uppnå 20-30% avkastning. Själv hade jag också ett mycket bra 2016 och jag ser att vi har några innehav som är samma. Gott nytt och lycka i 2017!

  1. Svårt är det absolut, men jag menar att givet den tid jag lägger ner och den kunskapsgrund jag har så borde det vara rimligt. 100 % om året är ju också möjligt, men krävs lite andra premisser.

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Sjukt bra performance Olle! Imponerad. En framgångsfaktor antar jag är din osentimentala hållning till de aktier du äger. Du verkar inte ha några problem att ta en vinst vilket är viktigt om man ska äga under kort tid och kunna vikta om när tillfälle ges.

  1. Tack för det!

   Som du säger så är det nog viktigt att ha en osentimental inställning till aktierna. Det hjälper att ständigt vända på stenar och leta nya bolag, det tvingar mig att hela tiden värdera om det nya är bättre än det gamla. Sanningen är att det nya väldigt ofta är bättre än det gamla, och då åker det ut. Ett problem jag tyckt mig se är att många tycker om att vända på samma stenar hela tiden och då istället fastnar med samma innehav.

   Never stop diggin!

   Mvh,
   Snåljåpen

Leave a Reply