Några lärdomar från 2016

Som jag skrivit tidigare så var 2016 ett framgångsrikt år på många sätt, här tänkte jag lite kort lyfta fram några av de lärdomar jag tar med mig framåt. Lärdomarna under året har varit flera och den analytiske personen kan förstås se vissa mönster i vilken typ av lärdomar som lyfts fram här. Det är knappast samma lärdomar som hade lyfts fram under en ordentlig bear-market.

 

Våga ta ordentlig size

Sanningen är den att bra affärer har kommit allt mer sällan de senaste åren, och när jag väl hittat någonting har jag inte riktigt vågat ta plats. Tidigare så lever jag kvar med mitt arv av att inget innehav ska utgöra mer än 10 % av portföljen eftersom jag kan ha fel, men det här är någonting jag omvärderat under 2015 och 2016. Jag vet inte vad som fått mig att gå vilse tidigare, men jag har levt i någon binär tro där jag varit rädd att förlora ett helt innehav. I ärlighetens namn så har detta aldrig hänt mig, och i ärlighetens namn så är inte majoriteten av mina innehav bolag som kommer gå ner 100 % plötsligt (naivt?). Visst, bokföringsskandaler och liknande kan dyka upp, men att det skulle vara så pass vanligt bland mina innehav så att jag behöver ta särskild höjd för det känns idag befängt. Det är förstås mycket beroende på vilken typ av bolag man investerar i, men enligt min nuvarande strategi så känns detta som ett hinder.

De gånger jag har haft fel under året har jag kommit undan med att innehaven gått ner kanske 10 % innan jag omvärderat situationen och kastat ut aktierna. Om man spelar sina kort rätt, dansar när utgången och håller sig i bolag med fina verksamheter (inte rena förhoppningsbolag) så är risken för en rejäl smäll mindre. Om man dessutom har räknat ordentligt på det och har en bra margin-of-safety, då är det bara att smälla på ordentligt. Nu har jag inte längre någon hård siffra på hur stort ett innehav får vara i portföljen, under året har det största (Avensia) legat runt 30 % i perioder och där någonstans tror jag att mitt tak ligger för stunden. Även om jag nu, såhär i efterhand förstås, är lite sur på mig själv att jag inte vågade ta en mycket större position i Avensia när jag var bombsäker på att jag såg någonting som väldigt få andra såg. Det här får mig in på nästa punkt…

Lita på dig själv

När jag hittat ett case som jag tycker ser rätt ut på alla plan så måste jag verkligen bli bättre på att lita på mig själv. Det är svårt att hålla kvar eller öka i bolag som går ner när man tycker de borde gå upp, men det är bara så börsen fungerar. Har man gjort sin läxa ordentligt (och det menar jag att jag har allt som oftast) så har man en edge. Lita på din kompetens och din research.

Hittills har jag kanske sett på min egen kunskap lite för ödmjukt. Även om det är bra att vara ödmjuk inför sin förmåga så behöver man ibland ha en stor del självförtroende för att våga ta positioner och öka på dipp. Jag säger inte att man ska bli fartblind, galen och tro att man är bäst i världen, men om man är allt för ödmjuk så blir man fort en indexkramare som inte vågar avvika.

Titta mer på hur marknaden verkar vilja värdera

Det här låter kanske som galenskap för average Graham-anhängare, men saken är att det här kanske är min viktigaste lärdom från i år. Historiskt har jag varit extremt dogmatisk inför vilka avkastningskrav och multiplar jag vill köpa saker till. Men sanningen är att hade jag stannat helt inom dessa ramar hade jag kanske gjort 2-3 affärer sista åren, och inte med det resultat jag hoppats på.

I de mest generella av termer så kanske P/E 11 för ett bolag som växer 5 % är alldeles för högt, men om det är en bransch som fonderna flockas kring eller som av annan anledning är het, då kanske man ska omvärdera sin syn på bolaget. Det här är förstås farligt, risken är ju att man köper någonting för dyrt vid fel tillfälle och har missuppfattat marknadens generella syn, men ändå är det här någonting som jag tror kan vara en nyckel till signifikant överavkastning, framförallt under bra år.

Jag har inte några perfekta svar i hur man ska agera här, dock har jag under året lärt mig att bättre titta på peers, sentiment i bransch, osv. Det här tror jag som sagt kan vara en nyckel, men också ett farligt slukhål som man får akta sig för att inte drunkna i.

 

Över lag tycker jag att jag löpande blir allt mer pragmatisk och tittar på alla situationer annorlunda, någonting som jag verkligen inte gjorde innan. Jag hävdar ju med en dåres envishet att den absoluta majoriteten av alla som läst Graham blir dogmatiska och trångsynta, vilket inte alltid är till deras fördel. Missförstå mig rätt, Graham hade många bra idéer och Intelligent Investor är absolut en av de viktigaste böcker om investeringar som någonsin skrivits, men många skulle tjäna på att våga ta klivet upp på nästa trappsteg och gå vidare. Det betyder inte att Graham har fel, bara att världen är så mycket mer än så.

 

Vad är dina viktigaste lärdomar från 2016?

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Det finns alltid anledning att utvärdera och jag håller med dig i mycket. Jag kan tänka mig att en gräns på 10% av portfölj för ett enskilt innehav är vettigt för många, i synnerhet om man inte följer sin portfölj så noga.

    Min lärdom av 2016 är vikten av att ha en generell trend i ryggen. Om man är inne i en bransch med bra tillväxt kan ett bolag som “bara” följer marknadens tillväxt utvecklas riktigt fint. I bästa fall kan man dra nytta av många trender samtidigt, tex Fortnox tycker jag är ett exempel på ett företag som utnyttjar trenden med digitalisering inom ekonomi och redovising samtidigt som man erbjuder webbaserade prenumerationstjänster.

    En annan sak som jag har lärt mig är precis som du att våga ta ett större bet när jag tycker att det finns anledning. Det är absolut större risk att vara mindre diversifierad, men omvänt, ju fler innehav, desto mer tid tar det att hålla sig uppdaterad och insatt.

Leave a Reply