Ny bokleverans – måste jag ta ledigt nu?

avancerade böcker om aktier

Förra veckan fick jag inspiration efter en serie tweets av @stckpkr där han visade upp sin bokhylla. Direkt gick jag in på Adlibris och smällde till med en stororder. Totalt 7 böcker blev det.

En av böckerna har jag läst tidigare, den översta i listan (underst på bilden). Jag har den digitalt på min Kindle men gillar den så mycket så jag kände att jag var tvungen att ha den fysiskt också. Inte särskilt rationellt, jag vet.

Investment Valuation: Tools and Techniques for Determining the Value of Any Asset

Det här är min bibel när det kommer till värderingsmodeller och värderingstekniker. Trots sina 900 sidor så har jag läst den flera gånger. Det här är en bok jag återkommer till ofta, framförallt efter den är så bra strukturerad. Den innehåller en grundläggande introduktion till bolagsvärdering rent allmänt, som förstås kan vara nyttigt, den hinner även med att gå igenom optionsprissättning. Anledningen till att jag gillar boken är dock att den är indelad efter olika värderingsmodeller, där Damodaran (författaren) går igenom för och nackdelar med varje modell. Vad ska man värdera snabbväxande bolag med? Hur ska man se på fastigheter? Är cash flow alltid king? Hur bör man se på finansiella bolag (försäkring/bank/etc.)? Om du trodde du hade koll på värdering så kommer Aswath Damodaran relativt omgående få dig att omvärdera din insikt.

Man måste inte läsa boken i ett streck, det är nästan omöjligt, men man nästan måste läsa boken. Mitt absolut starkaste tips till de som kommit förbi grunderna och vill gå ner på djupet.

The Dark Side of Valuation: Valuing Young, Distressed and Complex Businesses

Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig av den här boken då Investment Valuation är så heltäckande. Men efter att ha mött Jesus i form av Damodaran så kändes det bara som att jag måste köpa den här boken. Ska bli spännande att se vad den erbjuder!

The Dhandho Investor: The Low-Risk Value Method to High Returns

Det här är en bok som jag blivit rekommenderad oftare och oftare det sista året. Många pekar på att Mohnish Pabrai inte är helt olik Buffett i sin stil men med skillnaden att han är lite mer hänsynslös i att inte nödvändigtvis köpa kvalitet. Det här är en bok jag ser fram emot och kanske den jag tar tag i först.

Concentrated Investing: Strategies of the World’s Greatest Concentrated Value Investors

I takt med att jag själv blivit allt mer koncentrerad i mitt investerande så har den här boken hamnar högre och högre på min to-do-list. Mina förväntningar: well.. Det som står i bokens titel.

The Essays of Warren Buffett

Well, jag har läst Snowball, Per H:s bok, Robert G Hagstroms bok, så varför inte denna? Oavsett vad man tycker eller tänker om Buffett så ska man nog ha läst allt.

Deep Value: Why Activist Investors and Other Contrarians Battle for Control of “Losing” Corporations

Efter att ha hört en intervju med Tobias Carlisle i en podcast så blev jag direkt trollbunden. Karln förklarar sig extremt väl och har väldigt intressanta tankar som fick mig att pausa och reflektera konstant. Han är en företagsjurist som specialiserat sig på företagsförvärv och senare blivit förvaltare. Här skriver han om deep value. Hans andra bok verkar minst lika intressant, även om den är den totala motsatsen, Quantitative Value. Alltså att köpa en korg med bolag ENBART på bolagens siffror. Lite som Greenblatt, fast lite mer avancerat.

Hur tolv privata investerare blivit rika på aktier

Som namnet säger så är det en bok där man får lära känna tolv privata investerare som på olika sätt blivit rika på aktier. Jag är så less på alla böcker som kommer fram till att det bästa är att efterlikna Buffett, så det här kändes som en bok som kunde locka mig. Jag har kommit till insikten att det finns många sätt att tjäna pengar på börsen, så kanske denna bok kunde hjälpa mig att se lite bredare?

Stock Valuation: An Essential Guide to Wall Street’s Most Popular Valuation Models

Det som lockade mig med denna bok var just titeln. Jag gillar att lära mig se saker ur andras perspektiv, och om man vill förstå hur marknaden funkar behöver man förstå hur marknadens största aktörer tänker och agerar. Kanske kan denna bok hjälpa mig med det? Tyvärr var den restnoterade och har inte kommit än, men det känns som jag har att göra ändå.

Är det någon som kan reka någon av dessa böcker? Vilken borde jag ta först? Och vilken borde jag ta sist? Just nu har jag fullt upp med Fingerprint: The Story, men efter att ha läst 3 kapitel är jag mer sugen på att läsa någon av de nya som kom..

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

 1. Kan bara instämma i “Investment Valuation”! Jag har inte läst så många böcker, men utav de jag har läst så står den här ut i särklass. Väldigt konkret och strukturerad och kan som sagt behöva läsas flera gånger 🙂

 2. Det var inga dåliga böcker du köpt hem! Finns som du skriver extremt många bra råd att hämta i dem. Blir lite sugen själv på att läsa pappersböcker igen när jag ser dem speciellt Pabrai är jag sugen på. Ska bli intressant att höra vad du tycker om den sen.

  1. Även om jag oftast kör Kindle eller ljudbok så är det förstås en alldeles speciell känsla att läsa böcker i pappersform, det är mer på riktigt på något sätt!

   Jag flaggar dock för att jag började med Concentrated Investing och att Pabrai’s bok förmodligen kommer efter den ;).

   Mvh,
   Snåljåpen

   1. Ser gärna fram emot en recension på Concentrated investing om du har funderat på att skriva en. Riktigt sugen på att också köpa den boken, verkar intressant.

Leave a Reply