Ska man säga vad man äger?

När jag började blogga så var det i stort sett ingen som läste min blogg förutom de närmast sörjande. Jag kan förstås inte klandra folket, både innehållet och kompositionen var skräp. Någonstans på vägen verkar jag dock ha lärt mig någonting eftersom bloggen växte stadigt och till slut, innan jag drog ner tempot rejält, hade runt 80 000 besök i månaden. Det här är förstås både bra och dåligt. Nu är siffrorna dock betydligt lägre även om de ökar radikalt så fort jag skriver någonting.

I början så var bloggen ett sätt för mig att dels utbilda mig själv genom att konkretisera mina idéer, samtidigt som det var ett sätt att få feedback på mina investeringsidéer. Det finns ingenting som varit så starkt bidragande till min utveckling som investerare som Snaljapen.se.

Många bloggare har fastnat för utdelningsinvestering i stora och tråkiga bolag. Det här intresserar mig inte det minsta och enligt vad jag lärt mig hittills så är det en rätt tydlig väg till suboptimal avkastning. Don’t get me wrong, det är low risk, vilket folk gillar, men också low reward. Jag tycker att det är bland småbolagen det finns mest att hämta, det är också här som det är i särklass mest intressant att leta. Man få lätt en bra dialog direkt med bolagen och man märker fort att det är lätt att få informationsövertag. När väldigt få tittar på ett bolag så finns det mycket information som inte sprids till alla. Jag menar alltså inte kurspåverkande insiderinformation, utan snarare information kring hur det går för konkurrenter, händelser i branschen och annat liknande som i större bolag prisas in i kursen rätt så omgående. Folk är i regel jävligt slöa i sina analyser.

Det är få aktier jag haft senaste åren som jag “grävt upp själv”. De flesta har jag hittat via bloggar, twittrare, personliga tips och liknande. Det här ser jag inte som någonting konstigt egentligen, det finns inget självändamål i att vara först, så länge det finns avkastning kvar att hämta och man kan göra en bra analys uppepå detta. Man kan se det som att: istället för att använda börsdatas screener så kan man se det som att hela världen har varit min screener. Det jag är bra på är inte att “hitta” bolag, det är att värdera informationen som presenteras. Av de hundratals tips jag få varje år så är det bara ett fåtal som jag faktiskt köper. Det gäller att hitta vad man är bra på helt enkelt.

Det finns dock många människor som baserar hela sina investeringsbeslut på vad andra skrivit eller sagt, och det här blir ju ett problem. Dels är det en jävligt dålig strategi att helt sätta sig i knät på andra, men det är också problematiskt när börsen blir full av långa lämmeltåg där alla ska åt samma håll. Så fort någon köper någonting, så ska hundratals följa efter, med allt vad det innebär.

Det här får mig att fundera lite på hur jag själv borde göra framåt. Jag har genom åren fått enormt mycket bra feedback på mina innehav som lett till att jag kastat ut saker jag köpt in på fel grunder, och att jag ökat i sånt jag verkligen gillat. Feedback är väldigt nyttigt, och bloggen har varit ett väldigt bra sätt att få feedbacken på.

Borde jag aldrig mer nämna vad jag äger? Eller införa några enkla regler? Som Kavastu gjorde med 10 miljoner omsatt per dag för att han ska nämna det? Bara skriva när börsen är stängd? Eller månadsregel? På en månad borde ju den effekten ebbas ut rätt rejält?

Jag tycker den här utvecklingen är sjukt tråkig. Jag saknar den tid när folk tog fram stora motorsågen och gjorde mig nervös så fort jag skulle öppna käften. Nu lever jag ju i stilla tro att jag gör bra saker när jag förmodligen fortfarande är ute och cyklar…

Saken är ju dock den att jag gillar att göra lite kortsiktiga affärer. Jag optimerar min portfölj hela tiden och när jag springer på ett nytt intressant bolag som ska in så åker något ut. Det innebär att när jag säger vad jag äger så är det “just nu”, inte om en månad. Om en månad kanske det är någonting annat, det är så min strategi ser ut. Det kanske är så enkelt att min investeringsstrategi och mitt bloggande inte riktigt är kompatibelt.

Mvh,
Snåljåpen

12 comments

 1. Tycker absolut du skall skriva vad du köper, eller vad du räknar på. Inte för att folk skall kunna rygga utan för att folk skall kunna komma med feedback eller motorsågar. Det är alltid kul att se diskussioner om uträkningar och eventuella fel.
  Du skulle ju kunna bli tydligare på att skriva ut vad som skulle kunna hända om din uträkning inte håller, eller om bolaget inte redovisar siffror som du tänkt. Alltså mer ett worst case senario så att man får ta del av vilka risker det finns i din kalkyl. På så sätt kanske även dom som bara tar rygg inser att det finns en risk i investeringen samt att dom kanske lär sig att räkna med risker den dagen dom gör analyser själva.

 2. Intressant diskussion! Tycker du skall göra det som ger _dig_ mest i den frågan utan att känna någon redovisningsplikt. Om folk därefter väljer att okritiskt sedan agera på den informationen så är det faktiskt helt upp till dem.

  Tittade precis, Netflix och Catena Media som har varit i ropet senaste veckan har seglat upp som tionde vanligaste innehavet på Avanza bland USA-aktier och Catena ligger på sjuttonde plats på First North.

  Med runt 2000- respektive 3000 Avanza-ägare.

  Knappast någon slump att de seglat upp till dessa nivåer senaste veckorna 😉

 3. Klart du ska fortsätta skriva, var och en måste ju själv ansvara för vad de handlar. Tack vare dig ökade mitt intresse för börsen och aktiehandel. Innan jag stötte på dig investerade jag enbart långsiktigt, högst 4 – 5 affärer om året. Nu handlar jag mer regelbundet och det har ökat på avkastningen ordentligt. Stort tack för din inspiration. En glad pensionär!

 4. Hej Olle,
  vet inte om du gör det medvetet eller om någonting kan ha hänt när du bytte tema på bloggen, men dina mailutskick sker 2 eller 3 gånger per inlägg. Tips för att inte förlora några läsare 🙂

  Tack annars för en mycket bra blogg!

  Mvh VKI

  1. Det låter konstigt. Är du säker på att du inte registrerat med fler adresser? Jag är själv medlem på listan och får bara ett mejl.. vill förstås inte tappa prenumeranter, så tack för tips!

   Mvh,
   Snåljåpen

 5. Har också funderat en del på det där och varit själv mycket öppen med vad jag äger. Men när det gäller vissa innehav med mycket aktiv analys så kan det vara bra att inte vara alltför öppen. Finns en bra bok av Guy Spier som heter “Education of a Value Investor” där han berättat att han inte berättar om sina nuvarande innehav. Buffett gör i stort sett samma sak. I alla fall om själva investeringstesen och hur de resonerar om köp/sälj i dagsläget. Men som du säger, det ger otroligt mycket att vara öppen. Jag är drar mig för att göra större ändringar i portföljen då jag vet att jag har riktigt kritiska läsare, vilket oftast är bra då man inte gör dumma beslut.

  1. Guy Spier pratar väl om att inte berätta för att slippa bias? Att han är rädd att behöva stå fast vid sin åsikt om han uttryckt den offentligt? Det har jag nog bevisat att jag inte bryr mig så mycket om, haha. Jag har inga problem att ändra åsikt även om jag uttryckt min ståndpunkt officiellt.

   Frågan är förstås hur man ska agera här. Är man kosher om man kör Shareville och automatiskt delar med sig av allt man gör? Eller ska man selektera? Det känns som att allt selekterande blir lite gråzon, antingen berättar man eller så berättar man inte.. Knepigt det här.

   Mvh,
   Snåljåpen

 6. Först och främst, tack för intressenta inlägg och åsikter på bloggen! Med tanke på din strategi att lätt slänga ut bolag om du hittar något bättre och att du ej dras till utdelningsstrategin med “köp och behåll” tänk, hur ställer du dig till att använda sig av stoploss ur ett investerarperspektiv på lite längre sikt, alltså inte tradingperspektiv? Både “vanlig” stoploss, dvs ha en förutbestämd nivå där du tar förlusten men också att tex flytta upp stoplossen för att låsa eventuella vinster.

  1. Det svåra känner jag är att hitta ett sätt att sätte en stoplossnivå. Om jag nu köper nånting på P/E 10 och den förtästter ner medan ingenting har förändrats: varför ska jag stoppa ut mig? Enda anledningen att stoppa är ifall man erkänner att man hade fel och gjort felaktiga antaganden. Att priset rör sig i “fel riktning” tycker inte jag är anledning att byta fot. Tycker du?

   Mvh,
   Snåljåpen

 7. Tycker godt du kan tjäna pengar på både upp och ner resor. Varför ta hissen ner, om du ändå vill stanna i skybaren?
  Så kan man åka med från källaren nästan gång det skal upp…

 8. Du kan väl skriva om ett bolag som du funderar på att köpa. Och när diskussionen lagt sig så borde det ju vara okej att handla, eller?

Leave a Reply