Kvartalsbokslut Q1 2017

bokslut q1 2017

Årets första kvartal har tagit slut och det är därför dags att sammanfatta ett, relativt sett, mediokert kvartal. Kvartalet inleddes väldigt starkt med rusning i typ alla aktier jag ägde vid tillfälle. Avensia gick starkt för att inte tala om Moberg Pharma. Efter inledningen så har dock bägge dessa lämnat en hel del att önska. Det konstiga hacket i kurvan är en liten systemteknisk miss i samband med aktiesplitten i AOJ. Tyvärr stängde kvartalet precis i linje med index, men när jag pratar med folk i min närhet verkar det som man ska vara nöjd ändå. Många verkar ha haft en riktigt tung inledning och för mig var det precis samma inledning på förra året. Förra året var det dock enstaka smällar som drog ner resultatet och inte allmänt att allt jag äger går ner.

Men samtidigt, om man lyfter på blicken något så är det lättare att lugna ner sig. Detta “hacket” i kurvan kommer inte synas på längre sikt, förutsatt att det inte är en ny trend jag har startat.

avkastning snåljåpen

Jag har funderat en del på hur jag ska rapportera vad jag äger och jag fick inspiration efter en tweet från LaBull där jag nu tänkt avrapportera kvartalsvis istället för löpande. Om någon frågar så kan jag förstås berätta men kommer inte löpande rapportera min aktivitet.

Moberg Pharma kom med en halvtrist rapport som följdes av att vd och FOU-chef sålde aktier, knappast positivt för kursen på kort sikt. VD Wolpert äger fortfarande en rejäl stek så det är ingen game changer egentligen, men det är alltid tråkigt när personer i ledande befattning säljer. Men detta har ju också gett resultat i kursen där den är nere på 58 efter att ha toppat på 77. Som lägst var den nere på 50,25 där jag tyvärr inte fick in några aktier. Jag minskade mitt innehav ganska rejält på 75, 70, 68 och 63 för att sedan öka på 57, 54 och 52. Tyvärr minskade jag för lite för tidigt och tog den största delen långt ner, men oavsett får jag vara nöjd. Nu tycker jag caset ser precis ut som det gjorde när jag började köpa, så jag har börjat vikta upp igen.

Rapporten från Avensia var väldigt nära mina förväntningar och differenserna var lätta att förklara. Värderingen hade sprungit iväg redan innan rapporten och fortsatte upp en bit även efter. Sedan annonserades en ägarspridning som lades som en våt filt över kursen. Den gick snabbt från 12 ner till under 10 där den nu ser ut att ha parkerat. Jag minskade ganska mycket runt 11 och fick även ut en kaffepost på 11,95 som ser väldigt fin ut i grafen (även om den bidrog väldigt lite då det var för liten size..). Totalt har jag kvar ca 1/3 av innehavet jag hade innan. Personligen skulle jag gärna se kurser under 8 för att jag ska bli intresserad av att öka ordentligt igen. Jag är fortfarande positivt inställd och tycker aktien är något undervärderad även om potentialen har minskat rejält hela vägen sedan jag fick in mina bästa köp strax över 3 kr under 2015. Det som får mig att hålla kvar är att jag fortfarande tycker det är något undervärderat och att jag inte hittat någonting som petar innehavet.

Amhult 2 har varit årets skämskudde för min del. Det har verkligen pekat rakt nedåt hela året och jag har löpande ökat mitt innehav. Min syn är att detta är ett fint familjebolag som tyvärr inte sköts helt optimalt. Efter att ha lyssnat på en presentation av ordförande Eigil (och framförallt Q&A) så känns det som att det här är ett bolag som skulle kunna behöva lite hjälp. De sköter allting snyggt och prydligt men skulle förmodligen kunna växla upp rätt mycket, vilket de dock inte verkar intresserade av. Oavsett tycker jag det är för billigt och fortsätter att äga.

Brödrene A&O Johansen fortsätter att leverera. De återköpta aktierna ser ut att bli makulerade samtidigt som bolaget nu börjar ge utdelning igen. Det här är en av få investeringar där min grundhypotes verkligen spelar ut sig helt perfekt. Så länge inte den danska byggkonjunkturen går helt åt helvete så kan nog uppvärderingen fortsätta ett tag till även om jag redan minskat ner en del. Det här bolaget har alltid varit billigt historiskt och vi får se om marknaden vill ge det en mer normaliserad värdering framöver.

Scandidos är mitt senaste inköp som inte riktigt passar in i jämförelsen med de andra. Det är mer av ett förhoppningsbolag där de kvalitetssäkrar strålterapibehandlingar. Men om det är någonting jag lärt mig så är det att växande medtech-bolag med höga bruttomarginaler och en lönsamhet strax under break even har fantastiska möjligheter att explodera intjäningen uppåt. Här pratar vi om ett bolag med godkända produkter där marknadspenetrationen tagit längre än väntat men där det äntligen ser ut att ha börjat hända någonting. Eftersom detta inte är ett lönsamt bolag ännu och eftersom det är relativt svårräknat så blir det inte någon majestätiskt stor post i portföljen, men trots det är det kanske det mest spännande. Min, kanske irrationella, lilla lottsedel.

I Arbona händer absolut ingenting. Någon gång snart kanske det kommer möjligheter till förvärv och då ska man nog förvänta sig att få en rejäl företrädare i plytet. Men detta är en del av kalkylen förstås.

6 innehav är portföljen alltså uppe i just nu, det känner jag mig bekväm med. Ca 34 % cash.

Over and out!

Mvh,
Snåljåpen

2 comments

  1. “Besviken aktieägare”
    Minskat i AOJ P/E 10. Mycket intressant val. Har du börjat bygga en bunker för familjen också? 🙂

    Skämt åsido . Har liknande utveckling som dig.

    Dags att jobba in Q2an!!!

Leave a Reply