Snåljåpen – numera på Shareville!

Jag har gjort slag i saken, jag har skaffat Shareville. Innan ni ropar hej måste vi dock reda ut en sak. Det är inte min huvudsakliga portfölj jag redovisar utan en mindre del med en väldigt specifik inriktning.

I min huvudsakliga portfölj så har jag en väldigt aktiv strategi där jag försöker ta tillvara på kortsiktiga felprissättningar i aktier jag gillar. Det är långt ifrån alltid bolag jag gillar eller tror på utan är mer opportunistiskt när min syn på bolagets värde skiljer sig från marknadens.

Min Shareville-portfölj är en portfölj med ett helt annat tänk. Här är det enbart bolag jag gillar och tror på, till värderingar jag inte alltid gillar helt. Alla bolag uppfyller inte alla kriterier men jag har försökt att bygga en portfölj utifrån ett långsiktigt synsätt där innehaven ska uppfylla majoriteten av dessa. Kriterierna nedan är mer ett generellt synsätt än ett hårt regelverk.

 • Bolag som är förhållandevis små
 • Bolag som har goda förutsättningar för att växa
 • Bolag som kan växa under väldigt lång tid framöver
 • Bolag som jag är komfortabel med att äga i 5-10 år
 • Bolag med stark huvudägare
 • Bolag som drivs av grundaren eller där grundaren fortfarande är nyckelperson
 • Bolag som inte har sinnessjuka värderingar (de behöver inte se billiga ut, men ska inte se helt galna ut)

Att “byta” strategi när portföljen går som aldrig förr kan nog verka en smula irrationellt, och det skulle det vara om det var hela sanningen. Anledningen bakom att jag gör detta är flera saker. Jag trivs väldigt bra med min aktiva placeringsfilosofi som jag “utvecklat” under flera år, problemet för mig är att den kräver mer tid än jag just nu klarar av att ge den. Jag tror fortfarande att det är det absolut mest ideala för mig, men på grund av andra prioriteringar i livet (familj/jobb) så kanske den inte är helt rätt exakt just nu. Framöver så kommer jag garanterat återkomma till den till 100 %, men för stunden så kommer jag utforska mindre krävande alternativ.

På grund av detta har jag en under tid funderat på om jag inte ska ta och växla över portföljen till mer långsiktiga innehav som kräver mindre tid av mig. Självklart accepterar jag då faktumet att min avkastning förmodligen kommer minska som följd av detta. När jag nyligen läste klart boken 100-baggers så bestämde jag mig för att köra.

Resultatet är att ca 15 % av portföljen, inledningsvis, placeras i dessa för mig långsiktiga innehav. Om det sedan känns bra och rätt så kommer jag kanske att växla över mer av portföljen. Tanken är att försöka hålla mig borta så mycket som möjligt, även om jag redan nu inser att det kommer bli en stor utmaning.

Den här portföljen kommer förmodligen att uppleva en hel del volatilitet, framförallt eftersom nästan alla bolag köpts på ATH i en börs som är på ATH. Det är förmodligen långt ifrån det bästa tillfället att göra detta på, men om jag tittar tillbaka om 10 år så tror jag man kommer se på saken lite annorlunda.

Hursom, här är portföljen:

Amhult 2
Litet fastighetsbolag i Torslanda i Göteborg. I stort sett ett familjeföretag som inte borde vara noterat. Genom låg likviditet och lågt intresse så tycker jag att man kan få köpa in sig aptitligt. Stadsdelen Amhult tror jag kommer vara frodande om 10 år och därigenom passar detta in.

AQ Group
Även om AQ Group har växt sig till synes stora så är de med internationella mått en puttefnask-koncern. Det finns otroligt mycket utrymme kvar att växa på och Claes och P-O har visat att de klarat av att anpassa strategin efter förutsättningarna.

Avensia
Avensia har jag skrivit spaltmeter om redan så det behövs nog ingen närmre förklaring. På 10 års sikt så är de helt rätt positionerad inför fortsatt tillväxt inom e-handel. Även om Storefront-satsningen skulle läggas ner så finns det bra möjligheter att bli en högutdelande kassako på konsultverksamheten.

Bahnhof
Bahnhof är ett av de bolag som jag har absolut svårast att se vart de är om 10 år. EQTs insteg i bredbandsträsket tror jag kan röra om i grytan. Det kan mycket väl sätta käppar i hjulen de närmsta åren. Jon Karlung har dock visat över många år att han vet hur man gör affärer och jag tror tydligheten inom integritet och övervakning kommer gynna Bahnhof under lång tid framöver. Här investerar jag mer i en entreprenör jag tror på än ett bolag som är helt rätt positionerat just nu.

Fortnox
Fortnox är ett bolag jag tittat på från sidlinjen länge utan att någonsin våga köpa. Värderingen har aldrig sett rätt ut. Nu när jag ser de strategiska satsningarna på finansiering, försäkring osv så tycker jag däremot att caset har förändrats. Nu ser jag att bolag lyckas “innovera” fram närliggande produkter och jag gillar det mer nu än någonsin tidigare, trots än högre värdering.

Genesis IT
Nu har jag tittat på Genesis IT rätt länge och alltid varit lite oroad för huvudägarna som genom ett ökande reverslån sett ut att sko sig på minoritetsägarna. Nu satsar Genesis hårt framåt och jag tror att den här tiden är över. Ska de lyckas med sina satsningar så måste de ha sopat framför dörren, och jag tror det här är ett nytt bolag på stark frammarsch. Höga marginaler, 90 % återkommande intäkter och en verksamhet som kräver väldigt lite kapital? Genesis IT är lite av vad Storefront i Avensia skulle kunna vara.

Kopparbergs
På lite längre sikt är pund-snacket och kapacitetsutmaningen bara brus. Det här är ett extremt välskött bolag med två av Sveriges skarpaste entreprenörer bakom sig. Trots att de är relativt stora (jämfört med vad jag investerar i normalt) så är de extremt små i det stora hela. De kan dubblas många gånger om och kommer förmodligen göra det också.

Nepa
En verksamhet som ställer om mer från konsulttimmar till produkt och en omställning som ser ut att gå väldigt bra. Här finns det också väldigt mycket mark kvar att springa på. Grundarna kvar och har stor ägarandel. De ser också ut att springa i rätt riktning, jag gillar.

Protector Forsikring
Ett bolag jag ägt många gånger över åren, nu är det dags igen. Entreprenörslett och trots sin storlek och relativt långa historik så finns det enormt mycket kvar att ta. Marknaden är helt enorm bara i Skandinavien och modellen bör lämpa sig även utanför vår “lilla” värld.

Storytel
Trots att jag själv inte är kund och istället använder Audible så gillar jag Storytel starkt. Strategin med att fokusera på icke-engelskspråkiga marknader är klockren och det finns framförallt enormt mycket utrymme kvar att växa.

Sammanfattning

Vem vet vart dessa bolag är om 10 år, om alla ens finns kvar. Jag tror att om man har en långsiktig ambition att äga dessa bolag så kommer man på sikt, som helhet, att få en bra avkastning. Det återstår att se om jag får fel eller ej.

Mvh,
Snåljåpen

5 thoughts on “Snåljåpen – numera på Shareville!

 1. Welsh Corgi Cardigan

  Hej Olle,

  Intressant tanke och tack för dina lästips. Har läst en del och det har varit mycket givande. Både i tankar och för att ompröva sina modeller och tankegods.

  Har småbarn, hund och egen verksamhet och har nästan slutat att läsa pga tidsbrist vilket har varit förödande för min ekonomi. Vår värld står inte stilla och det är lätt att man fastnar i gamla mönster, gamla analyser och tappar sitt strategiska tänkande vilket kan bli något kostsamt.

  Det är lätt plågsamt när man tänker på vad man sålt. Skulle gärna läsa en bok om den mentala sidan av det vi håller på med. Hur man accepterar sina misstag, hantera rädslan och känna igen sina mönster mm.

  Patrik

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Kolla in James Montiers bok om Behavioural Investing, den kanske är någonting av det du söker. Sen skulle jag förmodligen läsa någonting mer spirituellt om att “leva i nuet” etc. för att lära dig acceptera att man inte kan lyckas med allt hela tiden :).

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 2. Daniel

  Hej Olle!

  Jag räknar själv på Amhult 2 som jag tycker ser intressant ut. Jag försöker med hjälp av senaste värderingsutlåtandet få rätsida på det egna kapitalet för att få till värderingen (P/B). Jag har sammanställt värdet på BOA och LOA då det bör innebära tillgång-skuld. Stämmer det att marknadsvärde = värde på BOA och LOA (dvs efter produktionskostnad) i rapporten? I så fall får jag det till att P/B idag är 0,94 med 30%-regeln som står förklarad och 0,54 med 100% av framtida värde. Har jag räknat fel? Annars ser det ju väldigt bra ut.

  Reply
  1. Max

   Dej Daniel, även jag gillar Amhult2, vi skrev om bolaget på bloggen när aktien stod i 81 kr (http://henriksons.blogspot.se/2016/12/analys-amhult-2.html) och då tyckte vi den var klart köpvärd. Sedan dess har bolaget gått bra men aktien har gått ner. Det ser alltså ännu bättre ut idag enligt vår mening. Här (http://henriksons.blogspot.se/2017/06/uppdaterade-tankar-om-amhult-2.html)är en uppdatering från förra veckan som berör bla P/B som nu är under 1 =)

   Reply

Leave a Reply