Dags för en reality check

Jag har fått lite frågor om hur det egentligen går, om jag inte ska lägga ner och köpa indexfonder? Tydligen finns det någon eller några som är genuint oroliga. Det här tycker jag är lite roligt, och en stor smula patetiskt :).

Det hela peakade när jag igår twittrade en bild på ett meddelande jag fått från Avanza där Avanza meddelar mig att ett av mina konton gått ner med mer än 10 % sedan årsskiftet. Åh nej! Ve och fasa! Kris i Paris! Först och främst, de som känner mig vet att jag i somras flyttade majoriteten av mina innehav till Nordnet. Det kontot det gällde innehöll ett enda innehav, ObsteCare, som noterades i torsdags och inte hade någon direkt smakstart. Saken är dock den att aktierna var inköpta till ett lägre pris, långt innan noteringen. Så -10 % är inte riktigt sant. Sen ska man ju förstås också inse att det var ett väldigt litet innehav i relation till hela portföljen.

Även medräknat den minskningen så är min samlade portfölj upp 68884 kronor sedan årsskiftet. +68884 kr netto alltså. Så det är absolut inte synd om mig och ingen kris.

Tittar man på twitter så är det enda folk delar med sig av skrytposter på hur bra allting går. Inte speciellt representativt för hur man som investerare upplever sin tillvaro. Som investerare kastas man mellan panik och eufori, och det är just att vara rationell mitt i detta som är det svåra. Jag erkänner, jag är medskyldig till att ha skapat den här skrytkulturen på twitter då jag själv jävlades med folk genom att publicera ATH-bilder i tid och otid. Det var omoget och inte speciellt värdeskapande för någon. Man är väl inte sämre än att man kan växa upp?

Jag gör mycket affärer, många fler än vad jag skriver om här eller på twitter. Majoriteten av det jag gör skriver jag inte om. Hade jag haft andra människors ego hade jag bara delat med mig av de bra affärerna och försökt hålla någon form av bra bild av mig själv. Det här tycker jag är tråkigt. Jag tycker det är roligt när folk vågar erkänna att allting inte är guld och gröna skogar, att det minsann går åt helvete ibland. Men det som hänt mig sista tiden är väl att det blivit det enda jag delat med mig av, jag har slutat med solskenshistorier och blivit lite bittrare utåt helt enkelt. Därför förstår jag förstås om folk har bilden av att det går väldigt, väldigt, dåligt för mig. Därför tänker jag att det kanske kan vara värt att sätta saker i perspektiv.

Absolut, förra året var det sämsta jag haft sedan jag började föra statistik, men när -1,5 % är det värsta man någonsin varit med om så kanske det inte är så farligt? Även om portföljen förstås aldrig tidigare varit större än vad den är och procent nu slår hårdare än procent för några år sedan.

En annan sak som är intressant är att från 1/1 till 31/12 2017 så var avkastningen negativ. Men från 6:e januari 2017 till 6:e januari 2018 så är avkastningen positiv. Den här kulturen att mäta avkastning i kalenderår är ju i grunden rätt bisarr eftersom man som investerare inte tar hänsyn till kalendern. Hade det varit målsättningen att slå index per kalenderår hade jag sålt allt jag ägt nu och köpt indexfonder, då hade jag garanterat slagit index på helåret 2018! Det känns dock som en rätt dålig idé…

Det viktigaste för mig är att hela tiden utvecklas som investerare, att försöka äga det bästa vid varje givet tillfälle och att lära från alla de misstag jag gör. För misstag gör jag och kommer fortsätta göra, det är väl egentligen det enda jag är säker på.

Det är inte synd om mig. Ur ett större perspektiv går det faktiskt riktigt bra, bara att jag gått på några minor sista halvåret. Men vem gör inte det? Ingen annan som vågar utrycka sig offentligt verkar det som…

Mvh,
Snåljåpen

4 comments

  1. När man varit med några år vet man att denna årliga k-kmätar tävling är en bra indikator på hur mycket tilltro man ska ge en skribent!

    Har man inte ens fattat att detta är ett maratonlopp och inget 100 meters sprint, behöver man läsa sin Charlie Munger!

    Kalle56

  2. Det är rätt! Många bloggare som går bet där. För Kavastu t.ex. går det väl alltid bara bra? Han skriver aldrig om hur en dålig dag på börsen kan ge femsiffrigt på nedsidan. Däremot ofta plus dito vid bra dagar. Tröttsamt.

  3. Bra inlägg, men jag tycker väl kanske att de som kastar den sortens skit som du beskriver inte ens är värda att bemöta. För de visar ju att de inte har en aning om hur det är att investera, när de tror att allt blir till guld omedelbart. Jag gör själv också mycket affärer som jag inte redovisar på min blogg, man hinner inte skriva om allt. Och det jag skriver är minst lika mycket för egen skull (dokumentation, mentalt etc) som något annat. Att folk skulle se skryt i något det skiter jag i, låt dem då göra det i landet Jante. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

Leave a Reply