Snart dags för val – dags att ta ansvar

Valet börjar närma sig med stormsteg och de politiska diskussionerna börjar vakna till liv runt om i Sveriges alla fikarum. På kontoret hos oss har vi relativt närliggande åsikter så där blir vi mest sura i grupp över att folk inte tänker som vi. Eller egentligen är det nog mest jag som blir sur…

När jag växte upp så var jag, som alla andra ungdomar, en naiv ideolog. Det var viktigt att man tog beslut utifrån sin utopiska världsbild oavsett vilka konsekvenser det kunde få på vägen. Det viktiga var att ta ett beslut man kunde stå för och som stämde överens med den ideologi som stod i partimanifestet.

Problemet med att vara styrd av ideologi är att det inte sällan blir som i LUF’s fall där de ville tillåta incest och nekrofili. Jag har svårt tänka mig att ungdomarna i partiet egentligen tyckte det var en så där jättebra idé, men deras ideologi går ut på att inte bestämma över människor utan låta dem styra själva, och därigenom innebär det ju faktiskt att nekrofili måste få vara helt okej. Tyckte de iallafall.

Problemet är när folk ska rösta med “hjärtat” och efter sin ideologi, oavsett om frågan som diskuteras är invandring, vinster i välfärden, miljöfrågor eller nekrofili. Det är inte så vi bygger framtidens samhälle.

Som investerare ser jag mig själv som hänsynslös rationalist som alltid försöker ta det korrekta beslutet utifrån den information som finns på bordet, utan känslor inblandade. På exakt samma sätt ser jag mig själv som hänsynslös pragmatiker inom politiken. Rent politiskt är jag lagt åt det liberala men ändå lite konservativa hållet. Jag tror på frihet, att människan ska få bestämma själv, men också på att vi måste sätta en del ordningsstrukturer för att människan helt enkelt inte alltid klarar av att se till samhällets eget bästa. Ibland går individens och samhällets intressen isär, och då behöver vi strukturer och regler på plats för att inte samhället ska kollapsa in i anarkism.

När jag tänker på politik och vägen framåt så finns det bara en fråga som är viktig för mig: Hur bygger vi ett hållbart samhälle som överlever i åtskilliga generationer framåt? Hur ser vi till att inte hamna i ett Mad Max/Judge Dredd/whatever-scenario? Med hållbart menar jag inte bara klimatpåverkan, även om det definitivt är en viktig fråga, det handlar minst lika mycket om att undvika inbördeskrig, det ekonomiska systemets kollaps eller motsvarande situationer vi lätt kan hamna i när ideologin får styra.

T.ex. borde högerpartierna absolut samarbeta med SverigeDemokraterna om de tycker lika i en sakfråga, vilket de ofta gör, att vägra samarbete enbart pga olika ideologier i grunden är ju bara grovt obegåvat. På samma sätt måste Miljöpartiet börja ta ansvar för de konsekvenser deras politik för med sig, de måste sluta vara naiva ideologer och inse att den värld de försöker skapa inte kommer fungera. Inget parti är perfekt i denna frågan även om det förstås finns olika grader av helvete.

Jag önskar att det gick att bygga ett perfekt samhälle rakt utifrån din ideologi, men det är tyvärr en utopi. Jag är ledsen, men vi måste tyvärr kompromissa. Om vi inte börjar se lite mer pragmatiskt på detta så har vi snart ingen värld kvar. Vi måste rösta på politiker som försöker bygga ett hållbart samhälle och som inte räds att kompromissa på vägen.

Så ta nu ert ansvar och rösta med prioritet på en värld som kommer finnas kvar och ett samhället som fungerar i framtiden. Om du så tror att det är SD, MP, S, M eller någon annan som kommer göra det, det rör mig inte i ryggen. Jag förväntar mig att du tar det bästa beslut du kan utifrån den förmåga och den kunskap du har. Tycker du inte att du har tillräcklig kunskap så är det ditt ansvar att skaffa den!

Mvh,
Snåljåpen

 

2 comments

  1. Miljöpartiet har suttit i regeringen i 3,5 år och är det något de gjort är väl att kompromissa? Dessutom har det kostat i populäritet.

  2. Extremt naivt att förespråka att partierna samarbetar med SD i sakfrågor. Begriper du inte att SD i grunden endast har en sak som är intressant för dem: att stoppa invandringen och helst återsända alla invandrare? Övriga frågor väljer de efter vad som för stunden ger högst utdelning för dem.

Leave a Reply