Portföljrapport 2018

Sista börsdagen för 2018 är avslutad och det börjar bli dags att se efter om man gjorde någon nytta eller ej i år. 

Summerat så stängde året på +6,93% för den noterade portföljen, att jämföra mot SIX30RX som stängde -7,04%. Anledningen till att jag jämför mot SIX30RX och inte något småbolagsindex är för att SIX30RX-avkastningen kan jag få gratis utan insats genom tex Avanza Zero. Om jag inte lyckas klå det långsiktigt ska jag alltså lägga ner min noterade portfölj och istället pytsa in pengarna i en indexfond. 

Det blir alltså ingen nedläggning av portföljen i år heller, jag fortsätter. 

Likviditeten har verkligen försvunnit helt i småbolagen vilket gör det väldigt svårt att prata om vad man äger, ens med sina vänner. Min portfölj har breddats till fler innehav då det knappt finns likviditet ens för lilla mig. Risken att fastna och inte komma ur är större än någonsin, och det är en risk man måste hantera. Tidigare har det alltid funnits någon att släppa till, men så ser det inte riktigt ut längre. En tråkig utveckling helt klart.

Generellt sett så har jag gjort ett fåtal riktigt sjukt bra affärer men i vanlig ordning också ett par riktigt usla. Generellt sett så har min transaktionsfrekvens minskat rejält. Färre kortsiktiga affärer och mer passivt ägande. Egentligen inte för att jag vill ha det så, utan för att tiden helt enkelt inte funnits till att följa den strategi jag vill. Företagandet har tagit mer tid vilket har påverkat portföljstrategin. Kanske till det positiva, vad vet jag?

Bland de kortare affärerna jag gjort under året kan nämnas några räder i inlösensrätter på vårkanten, en kort session i Bilia nu på hösten och en och annan noteringsspekulation. Men generellt sett har kärnan i portföljen varit någorlunda statisk under året.

En av de bästa affärerna jag gjort i år har varit att äga Hanza Holding. När jag köpte bolaget så handlades det till EV/FCF runt 5, vilket jag tyckte var aptitligt lite oavsett hur man vände och vred. Jag tyckte det gick att hitta flera katalysatorer som skulle få upp aktien. Rörelsemarginalen skulle upp då den underliggande lönsamheten såg ut att vara mycket högre. Nu har jag dock sålt hela innehavet och är väldigt nöjd med allt!

Det finns förstås flera bolag som bidragit med avkastning, men eftersom jag fortsatt äger dessa så väljer jag att inte gå in på dem nu.

Som jag skrivit tidigare så har jag köpt medaljfabriken Svenska Medalj, detta samtidigt som jag driver Finwire Media. Det råder inget som helst tvivel om att avkastningen från dessa bolag, om de sköts väl, är extremt svår att slå på börsen. Därför kommer mer fokus läggas på dessa bolag framåt och allt mindre på den noterade portföljen. Sannolikt kommer därför bloggen också följa med och därmed handla mer om företagandet än om de noterade innehaven. Förhoppningsvis kommer det vara en positiv utveckling även det :).

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply