Boktips – Personlig utveckling

Självhjälpsböcker känns som en lite utskrattad och hatad genre, men i grund och botten finns det väldigt mycket intressant på det här temat. Alltifrån böcker kring hur man ska strukturera sitt tänkande, kring hur man skapar en arbetsvardag där man inte missar de viktigaste sakerna, till hur man kan prioritera mellan privatliv och jobb, osv. Själv är jag allergisk mot böcker på temat “tänk positivt” och är mer intresserad av “enkla regler för att inte vara en jävla idiot”, typ. Här samlar jag några av de titlar som jag själv fått störst inspiration av.

The Checklist Manifesto – Atul Gawande

Checklistor är lösningen på väldigt många av världens problem. Väldigt många fler problem än du tror beror på att någon helt enkelt glömt göra någonting som alla tog för givet att det skulle göras. Genom att använda checklistor kan många onödiga misstag begränsas vilket Atul Gawande verkligen får fram i den här lättlästa boken.

Deep Work – Cal Newport

En av de enskilt viktigaste böckerna att läsa för oss med kontorsjobb. Om du vill lära dig att prestera på din högsta nivå i en distraherad värld så måste du skaffa dig system för att kunna jobba ostört. Schemalägga tid när ingen störa dig, när du verkligen kan fokusera. I en värld av öppna kontorslandskap och konstanta möten finns ingen tid att göra kvalitetsarbete. Den här boken är lösningen på problemet.

Atomic Habits – James Clear

En bok om att skapa sig och använda rutiner. Om du har problem att ändra dina vanor så är det för att du inte har något system som hjälper dig. I boken är James väldigt handfast i vilka olika strategier som kan tillämpas för att lyckas med vaneändringar, oavsett om det är att sluta röka, gå upp tidigare, börja träna, eller vad det nu kan tänkas vara.

Range – David Epstein

Allmänbildning och bred kunskap har aldrig i världshistorien varit viktigare. För 100 år sen jobbade man på löpande band och behövde vara duktig på en enda sak. Kontrasten till nu är att jobbet du har idag kanske inte finns kvar om 10 år. Du måste lära dig att bli snabblärd och flexibel för att kunna anpassa dig framåt. Min recension här.

Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less – Greg McKeown

Vi tar på oss för mycket uppgifter och vi köper för mycket saker vi inte behöver. Genom att göra mindre kan vi få ut mer av våra liv. Essentialism är en bok av att göra färre saker, men göra dem bättre. Ögonöppnande.

Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna – Anders Hansen

Kan någon ha missat denna bok? Att träning är bra och håller hjärnan i schack är inga nyheter. Den här boken får fram den poängen på ett förträffligt sätt med konkreta tips över vilken typ av träning, hur intensivt och hur länge, du behöver för att hålla hjärnan frisk och stark över tid.

Algorithms to Live By – Brian Christian, Tom Griffiths

I stort sett alla livets frågor har ett rätt svar. Även i de situationer där man tänker sig det är omöjligt att optimera så finns det en uträkning att använda. Om du bara är i en stad som turist i 3 dagar och du hittar en bra restaurang första dagen. Bör du leta efter fler bra restauranger eller bör du gå tillbaka två gånger till? Allt går att optimera och även om jag inte förespråkar en strävan efter autism här så är det onekligen intressant att tänka och resonera kring optimeringar. Läsvärd och rolig!