Boktips med biografier av entreprenörer och företagshistoria

Här kommer jag samla boktips om olika entreprenörer och intressanta företagshistorier som jag tycker man bör läsa. Biografier är bland det lättaste att läsa och framförallt tycker jag det funkar på tunnelbanan eller på stranden. Här finns t.ex. boken bakom hur Nike blev till och växte sig stora. Boken bakom Steve Jobs och hur Apple blev ett av världens största företag. Eller kanske boken om Theranos, en av världens mest spektakulära konkurser?

Jag tar tacksamt emot tips på vad mer som bör upp på listan. Böcker som jag läst men inte riktigt gillat har inte hamnat på listan nedan.

Shoe dog (Nike) – Phil Knight

En av de bättre biografierna någonsin. Framförallt lärorikt om hur behovet av stora lager och långa ledtider ställer till problem med kapitalbehov. Om man växer kraftigt, och måste betala sina varor långt före man kan sälja dem, då sitter man hela tiden i skiten.

Steve Jobs (Apple) – Walter Isaacson

Bibeln om Steve Jobs. Lättläst och väldigt intressant om en av 1900-talets viktigaste personer.

Snowball (Warren Buffett) – Alice Schroeder

Det har skrivits hur många böcker som helst om Buffett, detta verkar alla tycka är den bästa. Personligen tycker jag den är en smula lång men det är också den mest heltäckande.

Cable Cowboy (John Malone) – M Robichaux

John Malone är en av huvudpersonerna i The Outsiders-boken och kanske den som sticker ut mest i sin hänsynslöshet.

The Everything Store (Amazon) – Brad Stone

Om man vill förstå Jeff Bezos och Amazons framfart så är det här man börjar. Otroligt inspirerande bok och mer flera konkreta idéer som jag själv tagit med mig i de företag jag har drivit.

King Icahn (legendarisk aktivist) – Mark Stevens

En av mina favoritbiografier. Är man lagd åt kapitalism så framstår Carl Icahn som en rockstjärna. Han som gjorde sig så obekväm att bolagen själva valde att köpa ut honom ur ägarlistorna för att slippa ha med honom att göra.

The Ride of a Lifetime (Disney) – Bob Iger

Intressant om Disney och hur det blev bolaget det är idag. Lite väl amerikansk och Bob Iger tycker verkligen om att lyfta fram sig själv. Men kan man läsa med filtret påslaget är detta fantastiskt.

The Man Who Solved The Market (Jim Simons) – Gregory Zuckerman

Jim Simons är geniet du aldrig hört talas om. Med 5 % fast avgift och performance fee uppepå så har han ändå överpresterat alla index med hästlängder. Efter avgifter levererade fonden 39 % årligen mellan 1988-2018. Smaka på de siffrorna. Måsteläsning. Min recension finns här.

Business Adventures – John Brooks

En klassiker med ett gäng kortare berättelser om händelser från företagshistorien. Fords felsatsning Edsel (som du aldrig hört talas om), Xerox framtåg, skandalen på General Electric, osv. Några av de största händelserna i företagshistorien berörs lättsamt. En bok jag läste på stranden.

Elon Musk – Ashlee Vance

Boken om Elon Musk. Otroligt intressant om en person som saknar gränser och angriper allting med total hänsynslöshet. En otroligt inspirerande bok och som bara blir mer intressant nu i efterhand när Elon Musk verkar falla från himlen. Eller är det bara vi som inte ser hans plan?

Liftoff (SpaceX) – Eric Berger

En hel bok om SpaceX, ett av Elon Musks bolag. Otroligt läsvärd och en riktig bladvändare. Här får man verkligen respekt för hur nära avgrunden Elon har varit flera gånger men ändå precis på målsnöret lyckats få stolpe in.

Kochland (Koch Industries, det största bolaget du aldrig hört om) – Christopher Leonard

Koch Industries är ett av världens största bolag men ändå har du aldrig hört talas om det. Bolaget som infiltrerat hela USA, påverkar klimatomställningen negativt och försöker bestämma vem som ska bli president. Världen är mycket smutsigare än du tror.

Bad Blood (Theranos/Elizabeth Holmes) – John Carreyrou

Boken om Theranos och Elizabeth Holmes. Stanfordavhopparen som försökte bli Steve Jobs, blev historiens yngsta kvinnliga miljardär för att sedan hamna i finkan. Bladvändare deluxe.

The Big Short – Michael Lewis

Boken som filmen baseras på. Personerna som tjänade storkovan på att blanka husmarknaden i USA inför finanskrisen.

The Greatest Trade Ever – Gregory Zuckerman

Egentligen samma bok som The Big Short, men enbart om John Paulson.

Red Notice (Bill Browder) – Bill Browder

En bok jag verkligen inte kunde lägga ifrån mig. Benjamin Graham möter John Grisham i genre. Jag brukar beskriva det som en spionthriller där bolagen handlas till P/E 3. Måsteläsning. Min recension här.

Hatching Twitter – Nick Bilton

Väldigt ingående om fejden bakom kontrollen av twitter under de tidiga åren. Min recension här.

Sam Walton: Made in America (Walmart)

Världens största butikskedja och mannen bakom.

Black Edge (Steve Cohen) – Shellac Kolhatkar

Boken om hur man blir rik på insiderhandel utan att åka dit. Steve Cohen är personen som tv-serien Billions till stor del baseras på. Boken är lika fantastisk som säsong 1 av serien och någonting man verkligen bör läsa. Min recension här.

Billion Dollar Whale – Tom Wright, Bradley Hope

Last Man Standing (Jamie Dimon) – Duff McDonald

Predators’ Ball (Drexel Burnham) – Connie Bruck

Titan (John D. Rockefeller) – Ron Chernow

Historiens första miljardär och efternamnet som fortfarande är relevant, så många år senare. Ett varningens finger: 832 sidor..

House of Morgan – Ron Chernow

J.P. Morgans historia över de senaste lite drygt 150 åren. Ron Chernow är inte rädd om bläcket, 812 sidor.

This Time is Different – Carmen Reinhard, Kenneth Rogoff

Den definitiva boken om krascher. En genomgång av åtta decennier av kriser spritt över 66 olika länder och 5 kontinenter. En riktig bred överblick över hur och varför kriser blir till.

Tronstriden – Jens B. Nordström

Turerna kring SCA och Industrivärden. Otroligt välskriven och välresearchad. Läser gärna boken igen men stoppar inga pengar i någonting i Industrivärdens omedelbara närhet.

The Firm (McKinsey) – Duff McDonald

McKinsey är världens mest kända konsultbolag, bolaget som uppfann management consulting. Boken är en bakgrundshistoria till bolaget och dess utveckling fram till idag, men berör också uppkomsten av BCG, Bain och konkurrenterna som dök upp i McKinseys svallvågor.

Leave a Reply