Boktips: Red Notice av Bill Browder

Det är sällan jag blir totalt hänförd och fullständigt drunknar i en bok. Ofta så läser jag ju ekonomirelaterade böcker där det passar bra att läsa ett kapitel då och då, vilket i största allmänhet passar min livssituation ganska bra där tillfällena för bokläsning är väldigt oregelbundna.

När jag läste (lyssnade, körde den faktiskt på Audible) på Red Notice så blev det däremot någonting helt annat. Tid och rum upphörde och jag fastnade så djupt i boken att jag gick omvägar till kontoret bara för att få lyssna några minuter till.

Man kanske kan kalla boken för en finansthriller, även om det inte är någon påhittad story. Jag vet inte vem det var som skrev det, men det känns lite som om John Grisham och Benjamin Graham skrivit en bok ihop.

Red Notice handlar om en amerikansk kille med en släkt som har bakgrund djupt rotad i kommunismen. Det här identifierar han sig inte med utan väljer istället en mer kapitalistisk bana. Den kapitalistiska vägen får honom efter Sovjetunionens fall in på östeuropeiska marknader där många statliga företag ska privatiseras. Det här är en era med väldigt låga värderingar (ibland P/E 1), fullsmockat med möjligheter men även gott om politisk risk, vilket är ett av bokens huvudteman.

Mer än så vill jag inte riktigt säga, och om du får för dig att läsa boken så mår du bra av att googla så lite som möjligt om boken och författaren eftersom den blir mer spännande ju mindre du vet om det som hände. Jag visste absolut ingenting om storyn mer än att jag blivit rekommenderad boken av trovärdiga källor. Detta är jag väldigt glad för.

I genren över biografier, händelseskildringar och liknande så är detta den bästa bok jag läst. Då placerar den sig över The Big Short och Flash Boys (mycket Michael Lewis i den här genren…). Investerar man på emerging markets så är detta 100 % obligatorisk måsteläsning. För oss andra så är det “bara” en helt fantastisk bok att helt drunkna i.

Ps. Jag såg att boken numera finns på svenska, där heter den “Mitt krig mot Putin”, som i mina ögon är en lite väl avslöjande titel även om jag förstår att den säljer fler titlar än Red Notice. Ds.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. Hej!

    Jag hittade ingen mailadress till dig, så jag lämnar en kommentar istället.

    Jag är frilansskribent och skriver just nu en artikel om ekonomibloggare. Skulle du kunna tänka dig att ställa upp på en intervju? Maila gärna i så fall.

    Mvh Josefine

Leave a Reply