Boktips: The Acquirer’s Multiple – Tobias Carlisle

The Acquirer’s Multiple är författaren Tobias Carlisles fjärde bok om investeringar, och kanske egentligen den viktigaste av de alla att läsa, även om samtliga är fantastiska. Man kan sammanfatta det som en väldigt lättläst bok om “deep value” och varför det är betydligt bättre än att köpa kvalitetsbolag.

Carlisle tar avstamp i Warren Buffetts påstående att “It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.” med en outtalad målsättning att reda ut huruvida detta faktiskt stämmer eller inte. Författaren börjar med att titta på Warren Buffetts tidiga år, när avkastningen var extremt hög, och inser att det han gjorde var precis tvärtom, han köpte alltså rimliga bolag till fantastiska priser.

Boken tar sedan en lite oväntad vändning för att göra en kort men väldigt kärnfull djupdykning i aktivistfonder, vilket i praktiken var vad Warren Buffett drev under sina tidiga år. Här får vi träffa på Carl Icahn, Dan Loeb och David Einhorn, 3 väldigt framgångsrika aktivistinvesterare som gjort sig förmögna på att just hitta gömda värden i bolag och sedan “låsa upp” dessa.

Carlisle hinner även med att sammanfatta en slutsats ur sin bok Quantitative Value där han påpekar att Joel Greenblatts Magic Formula funkar alldeles utmärkt. Det enda man bör tänka på är att om man enbart använder halva formeln, d.v.s. man skiter i huruvida bolagen håller någon som helst kvalitet eller inte, så kommer formeln bli ännu bättre. Kvalitetsparametern bidrar negativt till avkastningen. Detta är ett lite oväntat fynd och går ju faktiskt rakt emot Buffetts till synes falska truism.

The Acquirer’s Multiple kan man se som en kort sammanfattning av de fynd som Tobias Carlisle gjort i sina tidigare 3 böcker, Concentrated Investing, Quantitative Value och Deep Value. Mest av allt är det en kortare och mer kärnfull sammanfattning av Deep Value. Om du vill fördjupa dig i aktivistinvestering, dolda värden och extremt hög avkastning så är Deep Value nästa bok att läsa.

Boken är riktigt bra och framförallt är den fantastiskt lättläst. Bokens 160 sidor betas utan problem av i en sittning, även om boken förtjänar en hel del reflektion mellan sidorna. En väldigt läsvärd bok som jag verkligen kan rekommendera, framförallt till personer som tycker att buy-and-hold av kvalitetsbolag är den enda rätta läran. De personerna tror jag kan ha extra mycket ut av denna bok. Jag tycker dock att man ska läsa boken tillsammans med Quantitative Value för att få en lite bredare och djupare förståelse för varför “billigt” är bättre än “kvalitet”. Läs The Acquirer’s Multiple först, om temat känns lockande: läs Quantitative Value.

Mvh,
Snåljåpen

 

 

Leave a Reply