Snåljåpens boktips om aktier

boktips

Genom tiden har jag hunnit plöja igenom en hel del böcker och därför sitter jag på en hel del boktips. Flera av de böcker jag har läst kan jag verkligen rekommendera, några är till och med obligatoriska, saken är dock den att det är många som jag tycker man kan hoppa över. Det har skrivit alldeles för många mediokra böcker om Warren Buffett och värdeinvestering i stort.

Här nedan har jag listat några av de absolut bästa böcker jag läst och som jag därför rekommenderar andra att läsa. Här kommer mina boktips om aktier och investeringar!

Boktips om aktier

Jag måste ändå få börja ned titlarna som jag tycker att alla borde ha läst, eller åtminstone de böcker som för alltid förändrat mitt sätt att tänka. Det här är riktiga ögonöppnarna som man bör ha läst för att ha någon som krävs för att ta till sig av en livstid av lärande.

The Most Important Thing – Howard Marks

En bok byggd av Howard Marks årliga brev till aktieägare. En sammanfattning av vad som en av världens bästa investerare tycker är det absolut viktigaste. Spoiler: det är inte bara en sak ;).

Fooled by Randomness – Nassim Nicholas Taleb

Sannolikt topp 3, kanske till och med den enskilt viktigaste boken jag någonsin läst. Ingen bok har någonsin förändrat mitt sätt att tänka från grunden så som denna bok gjorde. I Fooled By Randomness får vi lära oss massor om sannolikheter och framförallt kring investeringar. Bara för att vi tjänade pengar på en affär, betyder det att vi gjorde rätt? Processen måste utvärderas, utfallet måste rensas för slump och vi måste fokusera göra rätt, inte få rätt. Obligatorisk läsning.

Boktips om aktier för nybörjare?

Många av böckerna jag rekommenderar kräver en hel del förkunskaper för att informationen ska kunna nyttjas ordentligt. Därför behöver man först skapa sig någon form av grundkompetens. Är du nyfiken på investeringar, precis börjat eller är på väg till att börja, då är det här titlarna för dig:

Why are we so clueless about the stock market? – Mariusz Skonieczny
Om du är ny till aktier så är det här du börjar. Skonieczny har skrivit en alldeles fantastisk bok som jag önskar att någon hade rekommenderat mig när mitt aktieintresse var färskt på mitten av 2000-talet. Boken beskriver aktieinvestering från grunden genom att börja i den allra mest grundläggande företagsekonomin och koppla detta till hur man värderar företag. Väldigt lättläst, den perfekta nybörjarboken. En av mina absoluta favoritböcker! Läs min recension HÄR.

One Up On Wall Street – Peter Lynch

Bra bok för nybörjare som förklarar att investeringar inte alls bara är för ekonomer på Wall Street. Lättläst om hur hans tankar går och hur man hittar framgångsrika företag genom att t.ex. själv besöka deras butiker. Läs min recension HÄR.

The Strategic Dividend Investor – Daniel Peris
Propaganda för utdelningsinvestering. Bolag som delar ut pengar löpande har en fungerande affärsmodell och ett kassaflöde som ägarna får ta del av. Genom att investera i bolag med utdelning så undviker man många fällor. Utdelade pengar kan dessutom inte en dålig ledning slarva bort. En bok man bör läsa tidigt i sin investerarkarriär. Otroligt matnyttig bok om hur viktigt det faktiskt är med utdelningar för den totala avkastningen. Många väldigt bra slutsatser och många lärdomar.
Läs min recension HÄR.

The Little Book that Beats the Market – Joel Greenblatt

Det här var en bok som verkligen fick mig att öppna ögonen för rent mekanisk och kvantitativ investering. Tänk att kunna investera helt utan känslor, enbart på nyckeltal? Greenblatt visar en enkel formel som på lång sikt visat sig slå index. Det är sant, det har faktiskt testat många gånger nu. Väldigt läsvärd! Läs min recension HÄR.

Fortsättningstips för den som lärt sig grunderna

Stock Market Wizards – Jack D. Schwager
En av de viktigaste lärdomarna jag har fått med mig över mina år på börsen är att det inte bara finns ett sätt att tjäna pengar. I den här boken intervjuar Schwager ett gäng olika traders och investerare som har vitt skilda strategier. Den gemensamma nämnaren: de tjänar pengar. Ögonöppnande bok som framkallar mycket ödmjukhet. Lättläst och full av lärdomar, jag har sammanfattat dom viktigaste HÄR.

Lögn, Förbannad Lögn och Prognoser – Alf Riple

Boken jag önskar att jag själv hade skrivit. Med god marginal den bästa boken om investeringar på svenska. Boken är inriktad mot behavioural finance och de olika tankefällor vi investerare går i. Lättlästa kapitel som avslutas med slutsatser och konkreta tips. Fantastisk läsning.

Sleuth Investor – Avner Mandelmann

Det räcker inte att analysera ett bolags resultat- och balansräkning för att få bra avkastning. Vill man verkligen överprestera så behöver du gå på djupet och verkligen hitta vad som gör skillnaden. Det går att prata med bolagets kunder och leverantörer för massor med information som marknaden inte har. De allra flesta nöjer sig med att läsa de offentliga rapporterna. Om du går längre kommer du få en edge.

Dhandho Investor – Mohnish Pabrai

Mohnish Pabrai är investeraren bakom det numera legendariska uttrycket “Heads I win, tails I don’t lose much”. En bok skriven av en Warren Buffett-anhängare som gillar bolag med “high uncertainty – low risk”. Bolag med hög osäkerhet får ofta prislappar eftersom marknaden hatar osäkerhet. Om man kan köpa dessa bolag till tillräckligt lågt pris så leder nästan alla utfall till avkastning. Kort och läsvärd!

You can be a stock market Genius – Joel Greenblatt

Ett tämligen larvigt namn men trots detta så är detta knappast någon nybörjarbok. Greenblatt går igenom olika specialsituationer som uppstår på börsen och vilka som man som investerare har en edge i. T.ex. när ett bolag gör en spinoff av en mindre division kan många stora fonder tvingas sälja då innehaven blir för små för att passa in i deras fondstruktur. Det leder till tillfälligt säljtryck som kan leda till köplägen. Fantastisk bok, och väldigt lättläst.

Common Stocks and Common Sense – Edgar Wachenheim

Otroligt lättläst och tacksam bok där varje kapitel handlar om en specifik investering som författaren har gjort. Analysprocessen inför, vilka grunder som beslutet fattades på och även uppföljning av hur utfallet faktiskt blev. Skarp, tänkvärd men väldigt lättläst.

Avancerade boktips för den duktiga investeraren

Quantitative Value – Tobias Carlisle och Wes Gray

Två PhDs bestämmer sig för att analysera värdeinvestering ur ett kvantitativt (matematiskt) perspektiv. Hur skulle avkastningen blivit om man t.ex. bara köpte bolagen med lägst P/E? Om man bara köpte de med lägst P/B? Lägst EV/EBIT? Vad händer om man tar bort alla bolag med sannolikhet för vilseledande bokföring? I boken gör författarna helt sjukt enorma tester på historisk data och försöker få fram vilka faktorer som överkastar. Är man någorlunda intresserad av siffror så är detta en väldigt tacksam bok som är full av ögonöppnare. Dyr bok men värd varenda krona.

The Acquirer’s Multiple – Tobias Carlisle
Ska man köpa fantastiska bolag till ett rimligt pris? Eller ska man köpa rimliga bolag till fantastisak priser? Warren Buffett har alltid förespråkat det första, men Carlisle ville i boken reda ut om detta verkligen är rätt eller ej. Otroligt intressant läsning rent generellt, och synnerligen om kvantitativa värdemodeller. Läs min recension här.

The Manual of Ideas – John Mihaljevic

I boken går författaren igenom 9 olika investeringsstrategier, alla med någon form av koppling till värdeinvestering. Eller åtminstone grunden att bra investeringar går ut på köpa någonting för mindre än vad det är värt. Otroligt inspirerande och ögonöppnande att det finns många olika sätt att tjäna pengar på. Läs min recension HÄR.

100 baggers: Stocks that return 100-to-1 – Chris Mayers

Christopher ville göra en analys på de bolag som gett 100x pengarna i avkastning och se ifall det gick att hitta några gemensamma nämnare som man kan använda för att hitta nästa investering som ger 100x pengarna. Obligatorisk läsning numera. Läs min recension här.

Margin of Safety – Seth Klarman
Om man vill gå tillbaka till rötterna och lära sig saker i grunden så är Seth Klarmans bok verkligen bibeln i varför vi behöver en sund säkerhetsmarginal när vi gör antaganden. En riktigt bra och enkel bok om värdeinvestering och om hur Wall Street fungerar i stort.

Intelligent Investor – Benjamin Graham
Numera kultförklarad av i stort sett samtliga värdeinvesterare, sannolikt världens mest citerade finansbok. Man ska ha med sig att boken är skriven 1949 och att man därför inte ska förvänta sig någon lättsam strandläsning. Det här är värdeinvesteringens urfader och DEN boken som allt startade med. Fantastisk, men knappast någon bladvändare.

Active Value Investing – Vitaliy N. Katsenelson
En av de viktigaste böckerna för mig under min börsresa. Active Value Investing fick mig att släppa sargen och inse att bara för att du gjorde ett bra beslut när du köpt en aktie så betyder det inte att det är ett bra beslut att äga den nu. Bolag förändras, aktiepriser förändras, alternativa möjligheter förändras, och du måste därför vara aktiv.
Läs min recension HÄR.

The Outsiders – William N. Thorndike

Kapitalallokeringsbibeln nr 1. I Outsiders går Thorndike igenom ett gäng väldigt okonventionella företagsledare som gjort exakt det som krävs för att maximera aktieägarnas avkastning, helt hänsynslöst rationellt. Spoiler: de är väldigt ointresserade av vad världen tycker om dem, de vill bara maximera avkastning. Detta är en av de böcker som Warren Buffett himself rekommenderar allra mest.

Investing: The Last Liberal Art – Robert G. Hagstrom

Jag pratar ofta om att allmänbildning är en investerares absolut viktigaste egenskap. Ju bredare kunskapsbas vi har att stå på, desto lättare har vi att ta till oss ny information och tolka den. Det här är en bok om just detta. Hagstrom drar kopplingar från börsen till fysiken, psykologin, biologin, osv.

Investment Philosophies – Aswath Damodaran
En bok på drygt 600 sidor som går igenom vikten av att ha en investeringsfilosofi och en investeringsstrategi. Författaren går också igenom bl.a. Warren Buffett och Peter Lynch filosofier och strategier. Rakt på sak och med ett enkelt språk, dessutom riktigt djup på sina punkter. Helt fantastiskt bok som dock kräver en del förkunskaper, det här är den nya bibeln! Köp, även om den kostar en del!

Investment Valuation – Aswath Damodaran

Skolboken nr 1 om värdering. Aswath Damodaran är världens idag kanske främsta professor inom företagsekonomi och finans. Fastigheter och retail kan inte värderas på samma sätt, och här förklarar Damodaran precis varför. Damodaran går igenom en rad olika värderingsmodeller, vad de passar till och framförallt: vad som gör att de inte alltid funkar. Kurslitteratur på de fina skolorna.

Nationalekonomi:

Nationalekonomi för nyfikna – Gunnar Örn
En perfekt start till nationalekonomi. Gunnar förklarar på ett enkelt och tydligt sätt hur olika nationalekonomiska koncept fungerar. T.ex.: Varför tjänar alla på internationell handel? Kan ett land gå i konkurs? Måste Sverige bli fattigare för att Indien ska bli rikare? Denna bok borde vara obligatorisk gymnasielitteratur.

Currency Wars – James Rickards

En grym bok om internationell ekonomi ur ett valutaperspektiv. Extremt lärorik och en riktig ögonöppnare, framförallt om riskerna med vårt fiatvalutasystem. Läsvärd även för de som inte är börsintresserade.

When Money Dies – Adam Fergusson

Historieboken om tysklands fullständigt havererade ekonomi under tidigt 1900-tal med skenande inflation och ett land i fullständig katastrof. Hur långt ifrån detta är vi nu? Intressant läsning även 2022.

Lättsam strandläsning på ekonomitema:

Freakonomics – Stephen J. Dubner; Steven Dubner
En New York Times-bestseller där författarna försöker tillämpa ekonomiska principer på vardagliga situationer som man inte riktigt reflekterat kring tidigare. Kanske världens bästa “populärvetenskapliga” bok. Fantastisk på stranden, i tunnelbanan eller i soffan. Det här bara måste man ha läst.
Ganska tunn vetenskapligt men verkligen en ögonöppnare. Alla borde läsa denna.

Superfreakonomics – Stephen J. Dubner; Steven Dubner
Uppföljaren till ovanstående. Nästan lika bra som den första. Helt enkelt bara ännu mer av samma.

The Undercover Economist – Tim Harford
Varför kostar en kopp kaffe i tunnelbanan 50 kr? Varför säljs två identiska skrivare helt identiska skrivare men där den ena är medvetet nedsölad för att gå långsammare? Lite marknadsekonomipropaganda men utan att vara politisk. Strandläsning!

Mvh,
Snåljåpen

17 comments

  1. Tjena!

    Ett tips kan vara klassikern “Rich Dad Poor Dad”. Även den en bra “förstabok” om investerande. Kanske inte så mycket nytt, men den är välskriven och väldigt inspirerande! Suget efter att köpa nya tillgångar efter en genomläsning är stort. 🙂

  2. Ett tips:

    The Zulu Principle: Making extraordinary profits from ordinary shares. by Jim Slater.

    The Indomitable Investor: Why a Few Succeed in the Stock Market When Everyone Else Fails, by Steven M. Sears

    Free Capital: How 12 private investors made millions in the stock market by Guy Thomas

    Finns på svenska (Hur tolv privata investerare blivit rika på aktier, av Guy Thomas). p.s! Det finns en svensk med bland de 12 investerare)

    Det vore utmärkt om du kunde recensera de på sikt.

  3. Har du några tips på litteratur där man kan lära sig mer grundläggande om hur man analyserar bolag?
    Att lära sig läsa redovisningar och vad Ebit o Pe o allt var det heter egentligen innebär?Handlar med aktier idag, men mest på rekommendation osv vilket gått bra hittils, men vill lära mig att själv hitta bolag och göra min egen analys bättre!

    Har du några tips?

    MvH Mathias

  4. Ett litet slarvfel: “Köp undervärderat och sälj övervärderat, det största misstaget som många värdeinvesterare gör är att aldrig SÄGA” =>SÄLJA

  5. Hej!
    Vilken av böcker ovanför skulle du rekommendera för private equity? Alltså förstå värdeinvestering på sin hel het samt tänka som private equity investerare.

Leave a Reply