Boktips: One Up On Wall Street – Peter Lynch

Peter Lynch

Som med de allra flesta investeringsböcker jag läser så räcker det sällan med att läsa boken en gång. Seth Klarmans Margin of Safety är nog den jag läst flest gånger, även om jag inte riktigt kan peka ut varför just den lästs fler gånger än andra. Häromdagen så hamnade jag i ett samtal om böcker och Peter Lynch dök upp i diskussionen. Det slog mig att det var väldigt längesen som jag sist läste hans böcker så jag tänkte direkt att det var dags igen. Därför har jag nu gjort slag i saken och återbesökt One Up On Wall Street.

One Up On Wall Street är utan tvekan en s.k. “klassiker” med ett snittbetyg på 4,02 hos goodreads, vilket är väldigt högt. I ärlighetens namn så mindes jag inte speciellt mycket om boken när jag väl började läsa, sist jag läste den var nog tidigt i gymnasiet och sedan dess så har jag fyllt på hjärnan med så pass mycket att vissa saker tyvärr börjar ramla ut.

Det jag gillar med One Up On Wall Street är att Peter Lynch förklarar investerandet som någonting som inte är speciellt svårt, det handlar mest om att göra det ordentligt. Framförallt förespråkar han att investera i bolag som man själv förstår sig på och om möjligt i den branschen man själv arbetar i. Han har ett fint exempel på en däckfirma. Om man själv jobbar med att sälja däck så har man förmodligen ett informationsövertag mot de som jobbar på t.ex. Wall Street. Du kommer själv få se vilka märken som säljer bäst samtidigt som du ser hur trenderna förändrar sig. Kanske är en investering i GoodYear perfekt för dig?

Det han beskriver är förstås väldigt tilltalande och jag kan verkligen förstå att det är många som nappar på det han säger, även om jag måste höja ett varningens finger för att boken är långt ifrån komplett. Lynch är väldigt duktig på att locka nybörjaren till att våga investera, men det som beskrivs i boken är knappast en komplett investeringsprocess som man bör använda sig av. Boken nämner knappt värderingar mer än att ytligt beröra P/E-talet och kalla det för det viktigaste man ska titta på.

Summerat så vill jag beskriva boken som en inspirerande introduktionstitel men knappast en bok fylld av stora lärdomar för den som redan har bra koll även om det förstås finns många bra poänger. Är du ny och lite rädd för att investering är svårt, du kan du med fördel läsa denna bok. Har du redan förstått att det är bolag du äger, förstått att du som privatinvesterare kan ha en edge, och förstått att du bör faktiskt investera själv, då tycker jag du kan läsa en annan bok.

Billigast just nu är boken hos CDON där den kostar 139 kr.

Mvh,
Snåljåpen

1 comment

  1. En inspirerande bok, men som du säger lite fattig när det gäller själva värderingsprocessen, även om jag har för mig att det var han som kom på PEG-ration (PE/growth). Sen tror jag Peter Lynch fenomenale success berodde mycket på att han var en sann work horse (som resulterade i burnout!). Därför känns hans råd om att investera i det man känner till i närområdet utan att gå in på värderingsprocessen lite för lätt. Men jag tycker ändå det är en bok man bör läsa. Om inte annat är han en fantastisk story teller!

Leave a Reply