Recension: The Big Secret for the Small Investor – Joel Greenblatt

Joel Greenblatt

Böckerna rivs av i rasande takt här hemma och nu är även The Big Secret for the Small Investor avklarad.

Joel Greenblatt är en riktigt duktig författare som skriver med ett lättsamt språk. Som alla hans böcker är även den fylld med täta skämt som nästan gränsar till flamsighet.

När Greenblatt presenterar boken i början så förklarar han att mycket av det han vill ha sagt redan har sagts, men att de böcker han skrivit ändå inte riktigt nått fram till den oerfarna läsarskaran. Även om flera böcker blivit succéer så har han inte riktigt nått till de som han helst av allt vill nå till. Han kände att det var dags att skriva en ny bok men fokusera stenhårt på de som inte har någon erfarenhet, vilket han lyckas bra med. Boken inleds med ett extremt läsvärt kapitel där han, fantastiskt pedagogiskt, förklarar värdeinvestering på ett väldigt grundläggande sätt. Detta kapitel kan vara det absolut bästa jag någonsin läst om just hur man värderar en aktie utifrån dess framtida vinster.

Bokens andra hälft känns snarare som en omskrivning av hans klassiker “The Little Book That Beats the Market” där han med mycket data och enkla förklaringar försöker dra slutsatsen att det är bäst att inte välja aktier själv utan istället investera mekaniskt.

Summerat så är min känsla av att han vill försöka nå ut med sin magic formula till ännu fler och han inte riktigt nöjde sig med den reach han fick av den första boken.

Vem ska läsa boken:

En nybörjare som vill lära sig hur aktier funkar men inte känner att hon har tid att bli en aktiv aktienörd. Ur det hänseendet är den perfekt!

Vem ska inte läsa boken:

Den som redan läst Greenblatts första bok.

Billigast just nu är boken hos Bokus där den kostar 134 kr.

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

 1. Vilken skulle du rekommendera om man inte har läst den första? Har redan läst en del investeringsböcker men tycker fortfarande om att få saker förklarat på ett enkelt sätt utan att för den delen missa viktiga detaljer.

  1. Om du redan läst en del så tycker jag du ska gå på originalet. Den är väldigt pedagogisk bara att den förutsätter lite grundkunskaper. Eftersom du har det så tror jag du kommer gilla den. Personligen är “The big secret..” lite för tunn och förklarar inte ordentligt på djupet, det gör han däremot i “The little book…”. The big secret känns mer skriven för de som bara vill snabbspola till slutsatsen.

   Om du skulle få för dig att köpa originalet så är den just nu billigast på bokus. Använder du min länk så får jag en femma av dom som tack :). https://snaljapen.se/go/little-book-greenblatt-bokus

   Mvh,
   Snåljåpen

 2. Jag har kört min version av “Magic Formula” sedan December och just nu ligger plus 32% med bara att köpa efter en screener!

   1. Själv använder jag screener.co och de huvudnyckeltalen för “Magic Formula” är en liten blandning EV/EBIT och ROA och lite annat i mitt fall!

Leave a Reply