miljonär

Bli miljonär med 3 enkla steg!

Att bli miljonär är någonting som nästan alla drömmer om, det slår nästan aldrig fel. Det som däremot är lite konstigt är att vi fortsätter att se miljonärsskapet som en ouppnåelig dröm, men sanningen är att det aldrig varit enklare att bli rik. I Per Håkan Börjessons bok så säger han att alla svenskar kan bli miljonärer, och det är verkligen en åsikt jag delar. Jag tycker inte bara att alla kan bli, jag tycker att alla BORDE bli miljonärer. Även om jag inte själv titulerar mig som miljonär så är det ändå ett faktum att min nettoförmögenhet faktiskt överstiger en miljon, och det innan jag hunnit fylla 25. Jag har inte ärvt några pengar och jag har inte vunnit på lotto. Det enda jag har gjort är att jag har jobbat, och jag har investerat. Att börja spara tidigt är den i särklass största faktorn till att jag hunnit med det, men även om du redan passerat 25 så är det aldrig för sent. Det enda jag vill säga är: ju senare du börjar, desto längre tid kommer det att ta. Så: vad väntar du på?

1. Öppna ett konto

Alla seriösa människor rekommenderar numera att man ska använda sig av ett investeringssparkonto för sitt långsiktiga sparande. Ni kanske minns tiden när man var tvungen att deklarera allt man gjorde. Gamla fonder fick gärna ligga kvar eftersom man var livrädd för vinstskatten. Det var helt enkelt sämre förr. Nu kan man använda sig av ett investeringssparkonto där man slipper deklarera sin handel samtidigt som man får använda sig av en schablonbeskattning istället för en vanlig vinstskatt. Istället för att betala 30 % i skatt på avkastningen så får man betala 0,27 %* skatt på sparandets totala värde. Om man har 100 000 kr undansparat så får man betala 270 kronor i skatt, väldigt förmånligt.

Det finns många aktörer som erbjuder investeringssparkonton. Min erfarenhet säger däremot att man ska använda sig av Avanza eller Nordnet. De har i särklass bäst priser ifall man vill spara i aktier och i särklass störst fondutbud ifall man vill spara i fonder. Jag och nästan alla jag känner använder Avanza eftersom deras hemsida i mina ögon är överlägsen konkurrenternas.

Steg ett: Öppna ett investeringssparkonto hos Avanza.

2. Starta ett automatiskt månadssparande

Avanza har en funktion där man kan välja att automatiskt månadsspara valfritt belopp in i ett par valfria fonder. T.ex. kan man välja att månadsspara 1 000 kr och sedan välja att fördela dessa jämt i 3 olika fonder med 33 % i vardera. Det som är så finurligt är att man kan knappa in att dessa  1 000 kr ska hämtas automatiskt från din bank där du har lönekontot. På så vis kan du ställa in så att en tusenlapp dras samtidigt som lönen kommer in, och på så vis märker du inte riktigt av att du sparar.

Jag tycker man ska välja 3 olika fonder med olika inriktningar för att få en bra bredd i sitt sparande:

33 % Avanza Zero

Den i särklass mest populära fonden hos Avanzas kunder. Fonden är en s.k. indexfond som följer det svenska börsindexet SIX30RX. Det innebär att fonden automatiskt kommer att utvecklas så som dom 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen utvecklar sig, vilket historiskt har varit väldigt bra. Detta är en i mina ögon väldigt bra grund i sparandet!

33 % Danske Invest Global Index

I det stora hela är Sverige ett lilleputt-land, om man ser till världsekonomin som helhet. För att få en bra riskspridning måste vi även placera pengar utanför vårt hemland, och då är Danske Invest Global Index ett bra alternativ. Det är också en indexfond men som att följa ett svenskt börsindex, följer ett globalt index som ska återspegla hur “hela världen” utvecklar sig.

33 % Swedbank Robur Indexfond Asien

Eftersom USA är en så stor del av världsekonomin så kommer amerikanska aktier att ta en väldigt stor plats i en globalfond. Därför tycker jag att det kan vara bra att komplettera med en Asienfond. Swedbank Robur Indexfond Asien är ett bra alternativ med en låg avgift som jag tycker är ett bra val.

Steg två: Starta ett automatiskt månadssparande in i ovanstående tre fonder.

3. Fram med tålamodet

Egentligen krävs bara de två första stegen för att man ska få ett riktigt bra sparande och på sikt bli miljonär, men i praktiken kommer det förstås att ta lite tid, och därför behöver man ha tålamod. Ni som läser det här kanske tror att man blir miljonär fort på börsen och fondmarknaden, men sanningen är att det inte riktigt ser ut så. Med ett bra strukturerat sparande så blir man med största sannolikhet rikligt belönad, om man har tålamod att vänta. Om du skulle klara av att stoppa undan 1 000 kr i månaden och skulle få en avkastning på ca 10 % per år, då skulle det ta lite drygt 20 år att bli miljonär. Jag lovar dock att det kommer gå fortare än så. Så fort du fått igång ditt sparande så kommer du bli så taggad av detta så att du kommer dubbla sparandet. Sen kommer du dubbla igen. Helt plötsligt står du där en dag med miljonen på kontot.

Inte så svårt, eller hur? Vad väntar du på? Öppna ett konto nu!

Mvh,
Snåljåpen

* Detta gäller för 2015, det kan bli högre i framtiden.

25 thoughts on “Bli miljonär med 3 enkla steg!

 1. Johan Odström

  Det lät ju enkelt… Jag har dock problem med nr 3 mitt tålamod räcker oftast inte, tips mottages tacksamt

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Ja, det är förstås det svåraste. Jag gillar den automatiska överföringen in på en bank som man inte kollar så ofta. Sen kan man glömma bort det och fokusera på “sitt riktiga liv” :).

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Nej det får man inte. När fondens innehav ger utdelning så återinvesteras dessa pengar i fonden och fonden ökar i värde. Vill du däremot ha löpande pengar ur fonden så får du sälja av andelar.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
   1. Ann-Sofi

    Ursäkta om min fråga är hur tokig som helst (är nybörjare på lägsta nivån) men varför investera i Avanza Zero om det inte ger någon utdelning?

    Reply
   2. Ann-Sofi

    Ursäkta en kanske tokig fråga (är nybörjare) men varför använda Avanza Zero om man inte får någon utdelning?

    Reply
    1. Mattias

     Gissar på att det beror på att den är avgiftsfri.

     Köpavgift 0,00 %
     Säljavgift 0,00 %
     Förvaltningsavgift 0,00 %
     Normanbelopp 0 SEK

     Reply
 2. Karin

  Hur “säkert” är detta? Finns det någon risk att pengarna förlorar alternativt inte ökar i värde?

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Bra fråga! Ingenting i livet är säkert, men förutsatt att jorden inte går HELT åt helvete och världens utveckling fortsätter att gå framåt så kommer detta att återspeglas i utvecklingen på börserna världen över.

   Över vissa specifika tidsperioder så kommer pengarna DEFINITIVT att minska eller inte öka i värde. Detta ska man se som en möjlighet att köpa mer fonder och spara ännu mer. Världsekonomin rör sig i konjunkturcykler och börserna följer efter. När världens medborgare är deppiga och inte konsumerar så mycket så syns det förstås i företagens lönsamheter som sjunker, och som då reflekteras i börskurserna.

   Från en dag till en annan så kan pengarna minska i värde, men på lång sikt så är sannolikheten väldigt hög att pengarna kommer öka i värde. Självklart skulle det kunna komma saker i vägen, t.ex. stora naturkatastrofer och världskrig, men om vi får uppleva det så kanske vårt minsta problem är att tänka på pengar?

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 3. Oskar

  Är det inte mer lönsamt att investera i t.ex bra och stabila investmentbolag via sitt isk-konto istället för fonder? Avanza Zero vet jag i och för dig har låg avgift .. men ur ” avgifts perspektiv” är det inte bättre att sitta på en långsiktig bra portfölj med stabila investment bolag om man vill komma igång med ett bra och lite säkrare sparande?

  Tack för en bra blogg!

  / Oskar

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Det kan absolut vara en idé att investera i investmentbolag. Ett annat alternativ är ju att köpa Spiltans investmentbolagsfond som är en passivt förvaltad fond som bara äger investmentbolag. Det blir till och med lättare!

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Det beror förstås på när du vill ha pengarna. Om det är ett riktigt långsiktigt sparande så tycker jag man ska fortsätta investera på börsen, varje månad, år ut och år in. Ibland kommer man köpa dyrt, ibland billigt, det jämnar ut sig. Ska du ha pengarna inom kort så är det nästan bara räntekontot som gäller, eventuellt korta räntefonder. Köper man fonder tycker jag inte man ska försöka tajma marknaden, köp kontinuerligt istället. Pratar vi däremot aktier så handlar det om att hitta bra värderade bolag, men det har ingenting med tajming att göra :).

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 4. Eva

  Hej, vill investera ca 100 000 för sonen (han är 10 år och fått via försäkringsbolag) som ska växa under minst 10 år, några bra förslag?

  Reply
 5. Karin

  Hej!
  Tack för bra blogg! Jag är relativt ny på detta. Jag är 25 år och precis avslutat en 6 år lång universitetsutbildning som ger mig garanterat hög inkomst resten av mitt liv. Jag har mycket låga fasta utgifter just nu i livet och vill därför börja spara. Råd 1 och 2 är redan följt, men jag har valt lite andra fonder: Avanza bero (25%), SPP aktiefond global (25%), Carnegie Sverigefond (25%) samt lite mer kortsiktigt Spiltan räntefond (12%), AMF räntefond lång (12%). Tänker mig minst 10 års spartid, minst 4000 kr per månad. Bör jag komplettera med någonting tycker du eller har jag hyfsad spridning?

  Reply
 6. mpersson87

  Har du någon annan fond att tipsa om än Swedbank Rober indexfond Asien nu när börsen i Kina är ostadig?

  Reply
 7. Henrik

  Hur resonerar folk kring ISK… Kan man/ska man ha flera för att separera sina affärer? Tänker ett för långsiktiga aktier, ett för swingtrading och ett för sitt månadssparande. Eller ska man samla allt på ett enda göttigt ISK?

  Hur tänker folk där?

  Reply
  1. Olle Qvarnström Post author

   Jag har uppdelat. En ISK och en KF för långsiktiga affärer. Utländska i KF och svenska i en ISK. Sen har jag en separat ISK för swingtrading-affärer. När jag tittar på portföljen så bedömer jag helheten dock men det är skönt att veta hur många kronor som finns tillgängliga för vilken typ av affär.

   Mvh,
   Snåljåpen

   Reply
 8. Mikael Hellqvist

  Precis som du skriver kan skatten höjas för ISK:arna och om jag har räknat rätt blir den 0,42 % under 2016. Jag tycker ändå det är väldigt förmånligt och bra för sådana som jag, som är nybörjare. Inget krångel med K4!

  Reply
 9. tomas

  Min modellportfölj.

  Fond Avgift Andel i Portfölj

  Avanza Zero 0,00% 20,00%

  AMF Aktiefond Småbolag 0,60% 20,00%

  Spiltan Aktiefond Investmentbolag 0,20% 10,00%

  Swedbank Robur Ny Teknik 1,25% 10,00%

  SPP Aktiefond Global 0,30% 15,00%

  Swedbank Robur Access Asien 0,20% 15,00%

  Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 0,40% 10,00%

  Genomsnittlig avgift = 0,38%

  Reply
 10. Johan Carlsson

  Bättre att ta någon annan indexfond som faktiskt kostar ca 0,2%… De flesta “riktiga” indexfonder har slagit Avanza zero med ca 3-6% över en femårsperiod eftersom de även innehåller mindre bolag… Avanza zero är förvisso gratis, men är ingen indexfond och gratis är inte alltid gott…

  Reply

Leave a Reply