Bli miljonär med 3 enkla steg!

miljonär

Att bli miljonär är någonting som nästan alla drömmer om, det slår nästan aldrig fel. Det som däremot är lite konstigt är att vi fortsätter att se miljonärsskapet som en ouppnåelig dröm, men sanningen är att det aldrig varit enklare att bli rik. I Per Håkan Börjessons bok så säger han att alla svenskar kan bli miljonärer, och det är verkligen en åsikt jag delar. Jag tycker inte bara att alla kan bli, jag tycker att alla BORDE bli miljonärer. Även om jag tycker att miljonär är ett något förlegat begrepp så är det ändå en situation som jag tycker att alla bör sträva mot. Min första miljon nådde jag strax innan jag fyllde 25. Jag inte ärvt några pengar och jag har inte vunnit på lotto, det enda jag gjort är att jag har jobbat och investerat de pengar som blivit över. Att börja spara tidigt är den i särklass största faktorn till att jag hunnit med det, men även om du redan passerat 25 så är det aldrig för sent.

Som det kinesiska ordspråket: “Det bästa tillfället att börja var igår, det näst bästa tillfället är idag”. Så: vad väntar du på?

1. Öppna ett konto

Alla seriösa människor rekommenderar numera att man ska använda sig av ett investeringssparkonto för sitt långsiktiga sparande. Ni kanske minns tiden när man var tvungen att deklarera allt man gjorde. Gamla fonder fick gärna ligga kvar eftersom man var livrädd för vinstskatten. Det var helt enkelt sämre förr. Nu kan man använda sig av ett investeringssparkonto där man slipper deklarera sin handel samtidigt som man får använda sig av en schablonbeskattning istället för en vanlig vinstskatt. Istället för att betala 30 % i skatt på avkastningen så får man betala 0,882 %* skatt på sparandets totala värde. Om man har 100 000 kr undansparat så får man betala 882 kronor i skatt, väldigt förmånligt.

Det finns många aktörer som erbjuder investeringssparkonton. Min erfarenhet säger däremot att man ska använda sig av Avanza eller Nordnet. De har i särklass bäst priser ifall man vill spara i aktier och i särklass störst fondutbud ifall man vill spara i fonder.

Steg ett: Öppna ett investeringssparkonto hos Avanza.

2. Starta ett automatiskt månadssparande

Avanza har en funktion där man kan välja att automatiskt månadsspara valfritt belopp in i ett par valfria fonder. T.ex. kan man välja att månadsspara 1 000 kr och sedan välja att fördela dessa jämt i 3 olika fonder med 33 % i vardera. Det som är så finurligt är att man kan knappa in att dessa  1 000 kr ska hämtas automatiskt från din bank där du har lönekontot. På så vis kan du ställa in så att en tusenlapp dras samtidigt som lönen kommer in, och på så vis märker du inte riktigt av att du sparar.

Jag tycker man ska välja minst 3 olika fonder med olika inriktningar för att få en bra bredd och riskspridning i sitt sparande. Notera att fondernas olika inriktning är viktigt för riskspridningen. Att ha 5 st olika Sverigefonder som alla investerar i likadana aktier är inte riskspridning! Ett exempel följer nedan:

33 % Avanza Zero

Den i särklass mest populära fonden hos Avanzas kunder. Fonden är en s.k. indexfond som följer det svenska börsindexet SIX30RX. Det innebär att fonden automatiskt kommer att utvecklas så som dom 30 mest handlade aktierna på Stockholmsbörsen utvecklar sig, vilket historiskt har varit väldigt bra. Detta är en i mina ögon väldigt bra grund i sparandet!

33 % Avanza Global

I det stora hela är Sverige ett lilleputt-land, om man ser till världsekonomin som helhet. För att få en bra riskspridning bör vi även placera pengar utanför vårt hemland, och då är Avanzas egna globalfonder ett billigt alternativ. Det är också en indexfond men som istället för att följa ett svenskt börsindex, följer ett globalt index som ska återspegla hur “hela världen” utvecklar sig.

33 % Avanza Emerging Markets

Eftersom USA är en så stor del av världsekonomin så kommer amerikanska aktier att ta en väldigt stor plats i en globalfond. Därför tycker jag att det kan vara bra att komplettera med en Emerging Markets-fond för att få bredare exponering mot tillväxtmarknader. Här får man istället stor exponering mot Kina, Indien, Taiwan, Sydkorea, osv.

Steg två: Starta ett automatiskt månadssparande i minst tre fonder med olika inriktning.

3. Fram med tålamodet

Egentligen krävs bara de två första stegen för att man ska få ett riktigt bra sparande och på sikt bli miljonär, men i praktiken kommer det förstås att ta lite tid, och därför behöver man ha tålamod. Ni som läser det här kanske tror att man blir miljonär fort på börsen och fondmarknaden, men sanningen är att det inte riktigt ser ut så. Med ett bra strukturerat sparande så blir man med största sannolikhet rikligt belönad, om man har tålamod att vänta. Om du skulle klara av att stoppa undan 1 000 kr i månaden och skulle få en avkastning på ca 10 % per år, då skulle det ta lite drygt 20 år att bli miljonär. Jag lovar dock att det kommer gå fortare än så. Så fort du fått igång ditt sparande så kommer du bli så taggad av detta så att du kommer dubbla sparandet. Sen kommer du dubbla igen. Helt plötsligt står du där en dag med miljonen på kontot.

Inte så svårt, eller hur? Vad väntar du på? Öppna ett konto nu!

Mvh,
Snåljåpen

* Detta gäller för 2023, det kan bli både högre och lägre i framtiden.

** Glöm inte att aktier och fonder kommer att både gå upp och ner i värde. Det kommer garanterat finnas tillfällen när det står stora minusbelopp, men sannolikt kommer det också gå bra i slutändan. Fonderna ovan är att anse som inspiration och inte en direkt rekommendation.

26 comments

  1. Det lät ju enkelt… Jag har dock problem med nr 3 mitt tålamod räcker oftast inte, tips mottages tacksamt

    1. Ja, det är förstås det svåraste. Jag gillar den automatiska överföringen in på en bank som man inte kollar så ofta. Sen kan man glömma bort det och fokusera på “sitt riktiga liv” :).

      Mvh,
      Snåljåpen

    1. Nej det får man inte. När fondens innehav ger utdelning så återinvesteras dessa pengar i fonden och fonden ökar i värde. Vill du däremot ha löpande pengar ur fonden så får du sälja av andelar.

      Mvh,
      Snåljåpen

      1. Ursäkta om min fråga är hur tokig som helst (är nybörjare på lägsta nivån) men varför investera i Avanza Zero om det inte ger någon utdelning?

      2. Ursäkta en kanske tokig fråga (är nybörjare) men varför använda Avanza Zero om man inte får någon utdelning?

        1. Gissar på att det beror på att den är avgiftsfri.

          Köpavgift 0,00 %
          Säljavgift 0,00 %
          Förvaltningsavgift 0,00 %
          Normanbelopp 0 SEK

  2. Hur “säkert” är detta? Finns det någon risk att pengarna förlorar alternativt inte ökar i värde?

    1. Bra fråga! Ingenting i livet är säkert, men förutsatt att jorden inte går HELT åt helvete och världens utveckling fortsätter att gå framåt så kommer detta att återspeglas i utvecklingen på börserna världen över.

      Över vissa specifika tidsperioder så kommer pengarna DEFINITIVT att minska eller inte öka i värde. Detta ska man se som en möjlighet att köpa mer fonder och spara ännu mer. Världsekonomin rör sig i konjunkturcykler och börserna följer efter. När världens medborgare är deppiga och inte konsumerar så mycket så syns det förstås i företagens lönsamheter som sjunker, och som då reflekteras i börskurserna.

      Från en dag till en annan så kan pengarna minska i värde, men på lång sikt så är sannolikheten väldigt hög att pengarna kommer öka i värde. Självklart skulle det kunna komma saker i vägen, t.ex. stora naturkatastrofer och världskrig, men om vi får uppleva det så kanske vårt minsta problem är att tänka på pengar?

      Mvh,
      Snåljåpen

  3. Är det inte mer lönsamt att investera i t.ex bra och stabila investmentbolag via sitt isk-konto istället för fonder? Avanza Zero vet jag i och för dig har låg avgift .. men ur ” avgifts perspektiv” är det inte bättre att sitta på en långsiktig bra portfölj med stabila investment bolag om man vill komma igång med ett bra och lite säkrare sparande?

    Tack för en bra blogg!

    / Oskar

    1. Det kan absolut vara en idé att investera i investmentbolag. Ett annat alternativ är ju att köpa Spiltans investmentbolagsfond som är en passivt förvaltad fond som bara äger investmentbolag. Det blir till och med lättare!

      Mvh,
      Snåljåpen

    1. Det beror förstås på när du vill ha pengarna. Om det är ett riktigt långsiktigt sparande så tycker jag man ska fortsätta investera på börsen, varje månad, år ut och år in. Ibland kommer man köpa dyrt, ibland billigt, det jämnar ut sig. Ska du ha pengarna inom kort så är det nästan bara räntekontot som gäller, eventuellt korta räntefonder. Köper man fonder tycker jag inte man ska försöka tajma marknaden, köp kontinuerligt istället. Pratar vi däremot aktier så handlar det om att hitta bra värderade bolag, men det har ingenting med tajming att göra :).

      Mvh,
      Snåljåpen

  4. Hej, vill investera ca 100 000 för sonen (han är 10 år och fått via försäkringsbolag) som ska växa under minst 10 år, några bra förslag?

  5. Hej!
    Tack för bra blogg! Jag är relativt ny på detta. Jag är 25 år och precis avslutat en 6 år lång universitetsutbildning som ger mig garanterat hög inkomst resten av mitt liv. Jag har mycket låga fasta utgifter just nu i livet och vill därför börja spara. Råd 1 och 2 är redan följt, men jag har valt lite andra fonder: Avanza bero (25%), SPP aktiefond global (25%), Carnegie Sverigefond (25%) samt lite mer kortsiktigt Spiltan räntefond (12%), AMF räntefond lång (12%). Tänker mig minst 10 års spartid, minst 4000 kr per månad. Bör jag komplettera med någonting tycker du eller har jag hyfsad spridning?

  6. Har du någon annan fond att tipsa om än Swedbank Rober indexfond Asien nu när börsen i Kina är ostadig?

  7. Hur resonerar folk kring ISK… Kan man/ska man ha flera för att separera sina affärer? Tänker ett för långsiktiga aktier, ett för swingtrading och ett för sitt månadssparande. Eller ska man samla allt på ett enda göttigt ISK?

    Hur tänker folk där?

    1. Jag har uppdelat. En ISK och en KF för långsiktiga affärer. Utländska i KF och svenska i en ISK. Sen har jag en separat ISK för swingtrading-affärer. När jag tittar på portföljen så bedömer jag helheten dock men det är skönt att veta hur många kronor som finns tillgängliga för vilken typ av affär.

      Mvh,
      Snåljåpen

  8. Precis som du skriver kan skatten höjas för ISK:arna och om jag har räknat rätt blir den 0,42 % under 2016. Jag tycker ändå det är väldigt förmånligt och bra för sådana som jag, som är nybörjare. Inget krångel med K4!

  9. Min modellportfölj.

    Fond Avgift Andel i Portfölj

    Avanza Zero 0,00% 20,00%

    AMF Aktiefond Småbolag 0,60% 20,00%

    Spiltan Aktiefond Investmentbolag 0,20% 10,00%

    Swedbank Robur Ny Teknik 1,25% 10,00%

    SPP Aktiefond Global 0,30% 15,00%

    Swedbank Robur Access Asien 0,20% 15,00%

    Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära 0,40% 10,00%

    Genomsnittlig avgift = 0,38%

  10. Bättre att ta någon annan indexfond som faktiskt kostar ca 0,2%… De flesta “riktiga” indexfonder har slagit Avanza zero med ca 3-6% över en femårsperiod eftersom de även innehåller mindre bolag… Avanza zero är förvisso gratis, men är ingen indexfond och gratis är inte alltid gott…

Leave a Reply