Protector Forsikring = fullvärderad?

Protector Forsikring

Häromveckan kom Protector Forsikring med ytterligare en kanonrapport och marknaden var inte sen med att reagera positivt. Rapporten såg bra ut, vinsten är hög och om man tittar framåt så är P/E-talet strax under 13 på bolagets prognoser för 2015. P/E 13 för ett bolag som växer så starkt låter jättebilligt, men är det hela sanningen?

I presentationen som släpptes i samband med Q1-rapporten så framgår det tydligt att man har ökat andelen aktier i sin investeringsportfölj från 10,8 % till 14,4 %. Detta kan absolut vara en bra strategi och det i sig är ingenting jag emotsätter mig. Jag tycker definitivt att ett försäkringsbolag kan ha en stor andel aktier i investeringsportföljen förutsatt att inte allting är i förhoppningsbolag.

Det som fick mig att höja på ögonbrynen är att man höjer prognosen för investeringsportföljens förväntade avkastning från 8 % till 15 % per år, vilket är väl aggressivt för min smak. Jag tycker den gamla prognosen kändes mycket mer rimlig, och nu tycker jag verkligen att man tagit i från tårna. Om vi istället skulle använda oss av den gamla prognosen för investeringsportföljen så skulle vinsten såklart minska en del och P/E-talet därför hamna strax över 15.

Nu är ett P/E-tal strax över 15 inte speciellt dyrt för den här typen av bolag, men det är inte P/E-talet i sig självt som får mig försiktig. Den här typen av prognoshöjningar ser jag på med stor skepsism och detta är inget undantag. Jag hade gärna sett lite mer försiktig framtoning.

Vad tycker ni om värderingen i Protector Forsikring? Hög, låg eller mitt emellan? Ska man verkligen räkna med en portföljavkastning på 15 % per år?

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

 1. Hej,
  Du har tyvärr läst lite fel, alt tolkar jag din hänvisning till investeringsportföljen fel.
  Det är “Return equities” som är justerat till 15% för 2015.
  Hela investeringsportföljen på 5 886 milj. antas avskasta 309 milj dvs 5,2%.

  Jag tycker att protector är smått undervärderat. Fortsätter att växa fint och öka resultatet väldigt fint. Börsvärdet är motsvarande värdet på investeringsportföljen.

 2. Har tolkat det hela som ovanstående. Jag behåller, de utgör ca 30% av portföljen nu så jag överväger inte att öka, men tycker mer de verkar rimligt värderade än övervärderade.

 3. Och tycker då inte att guidance är så aggressiv med 15% för 2015 på aktiedelen. Sen vet de väl inte heller hur börsen ska gå men nåt måste de ju skriva om de ska guida alls, vilket jag inte är säker på. De kanske skulle nöja sig med att guida för försäkringsdelen, som ligger inom deras kontroll.

 4. 15% gäller bara aktiedelen av portföljen, medans 5% gäller hela portföljen inkl. aktier och räntepapper. Historiskt har världens marknader avkastat 6-8%/år, så att guida 15% på en historiskt dyr marknad som vi har idag är väldigt aggressivt.

 5. Tycker aktien ser billig ut på 70 NOK. Det är troligen bara en tidsfråga innan någon större aktör slukar bolaget så det är bara att njuta av resan så länge den varar. En tillväxttakt mellan 10-20% kommer troligen bestå under många år framöver då de har mycket kvar att växa i. UK ser jätteintressant ut, och fler länder lär följa. Klokt att man tar en marknad i taget och inte stressar fram tillväxt och måste växa överallt samtidigt. Investeringsportföljen växer ju också i takt med tillväxten, så även om det blir ett hack i börskurvan, så är det troligen ett lysande köpläge. Jag tror vi ser 100 NOK inom ett år.

Leave a Reply