Filmer och dokumentärer

Dokumentärer om Wall Street, aktier, trading och allt relaterat:

 

Inside Job (2010)
Dokumentär om vad som orsakade den senaste finanskrisen. Väldigt bra dokumentär där man framförallt får en väldigt bra koll på vad det var som hände på Island. Alla bör se denna!

Million Dollar Trader (2009)
Dokumentärserie i 3 delar där man får följa ett projekt där Lex Van Damme försöker få ett gäng nybörjare att bli daytraders. Någon med militärbakgrund, någon som aldrig lämnat skolan, någon mäklare etc. Ganska tunn men väldigt intressant.

Quants: The alchemists of wall street (2010?)
Dokumentär om matematiken och algoritmhandeln som ligger bakom mycket av aktiviteterna på världens börser. Ganska tunn men ändå intressant hur man försöker översimplifiera allt i formler som aldrig har rätt. Finns på youtube. 

Four Horsemen (2012)
Ännu inte sett. Finns på youtube.

The Corporation (2003)
Genomgång över hur aktiebolaget kom till och vad som gör det till världshistoriens mest värdelösa skapelse. Mycket negativt mot vårt finansiella system, älskar man aktiebolagslagen så bör man inte titta på detta.  Finns på youtube.

The Billion Dollar Day (1986)
Kort dokumentär (26 min) om valutahandel på 80-talet. Inte ännu sett.

Floored (2009)
Dokumentär om golvhandeln i Chicago och hur utvecklingen av datorerna påverkade 90-talets daytraders. Finns på youtube.

Enron: The Smartest Guys in the Room (2005)
Incitamentens baksida. Historiens största bolagsskandal förklarad på under 2 timmar. En klassisk dokumentär som är ett måste för alla att se. Finns på youtube.

Wall Street Warriors  (2006-2009)
Dokumentärserie i 3 säsonger med 25-minutersavsnitt där man får följa flera individer som jobbar med olika saker kring Wall Street. Någon hedgefondförvaltare, någon nykomling till daytrader, någon som jobbar på börsen och även en speciell kvinna som parar ihop okända fondförvaltare med förmögna människor som vill placera sitt kapital. Väldigt lättsmält och kul, inte speciellt djup. Finns på youtube.

Trader: Paul Tudor Jones (198x?)
Dokumentär som skildrar Paul Tudor Jones, av flera ansedd som en av historiens bästa hedgefondförvaltare. Som många andra en excentrisk människa som är ganska intressant att studera. Finns på youtube.

Capitalism: A Love Story (2009)
Klassisk Michael Moore-dokumentär om kapitalism. Önskar jag kunde säga något vettigt men har ännu inte sett denna, kanske är jag rädd för att jag ska ändra åsikt. Finns på youtube.

Konsten att bli miljardär (200x?)
SVT-dokumentär om Alexander Vik som plockade ur miljontals kronor ur Xcelera.com. Kort dokumentär om historiens största bubbla. Finns på youtube.

Zeitgeist (2007, 2008 och 2011)
Konspiratoriskt lagd dokumentärserie. Tilltalar många tonåringar, men många som varit med en stund i matchen tycker det är lite foliehatts-varning. Jag tenderar till att hålla med. Finns på youtube. Del1. Del 2. Del 3.

The Ascent of Money (2008)
Dokumentär på 4 timmar om finansvärldens utveckling. Ännu inte sett. Finns på youtube.

Startup.com (2001)
Dokumentär om uppgången och falet av govWorks.com. Ännu inte sett.

Money for nothing (2013)
Dokumentär om The Federal Reserves historia. Försökt se 2 gånger men somnat båda. Trist berättad.

The Midas Formula (200x?)
BBC-dokumentär. Ännu inte sett. Finns på youtube.

Warren Buffet – The World’s Greates Money Maker (200x?)
BBC-dokumentär. Ännu inte sett. Finns på youtube.

The Fall of Lehman Brothers (200x?)
BBC-dokumentär. Ännu inte sett. Finns på youtube.

The Fabulous Life of Billion Dollar Wall Street Ballers (200x?)
Fantastiskt ytlig dokumentär i sann MTV-anda. Ganska rolig att se hur sjuka summor vissa hedgefondförvaltare faktiskt drar in och vad de gör med sina pengar. Vad sägs om 3 privatplan, 8 lyxyachter och 5 sommarhus? Finns på youtube.

Bigger than Enron (??)
Ännu inte sett. Finns på youtube.

United Kingdom’s Super Rich Billionaire Traders (200x?)
BBC-dokumentär. Lättsam dokumentär om hur fort man kan bli rik nuförtiden. Enkelt om finanskrisen 2008. Ganska tunn. Finns på youtube.

Secret Billionaire: The Chuck Feeney Story (??)
Ännu inte sett. Finns på youtube.

Donald Trump: All American Billionaire (200x?)
BBC-dokumentär. Ganska bra, man får träffa hans familj och se hur han gjort för att bli rik. Faktiskt bättre än jag väntade mig. Finns på youtube.

Mark Zuckerberg Profile: Bloomberg Game Changers (200x?)
Bloomberg-dokumentär. Bra dokumentär, betydligt bättre än spelfilmen om den samme. Finns på youtube.

The Rich Life of Bill Gates (200x?)
Bra dokumentär om Bill Gates och uppstarten av Microsoft. Fokuserar på de tidiga åren eftersom dokumentären har ett par år på nacken.

Born Rich: Jamie Johnson (??)
Ännu inte sett. Finns på youtube.

JP Morgan – Finance Documentary (??)
Ännu inte sett. Finns på youtube.

The Money Trap – How the banks lure you into debt (2006)
BBC-dokumentär. Ännu inte sett. Finns på youtube.

The Life Of A Young Entrepreneur (??)
Ännu inte sett. Finns på youtube.

Filmer om aktier, investeringar, wall street och stora företag:

The Wolf of Wall Street (2013)
En film utifrån Jordan Belforts memoarer. Om ett liv där han gick från att vara väldigt tät aktiemäklare till att hamna i brottslighet och korruption. Vääääldigt mycket sex och droger. Läs mina tankar om filmen HÄR.

Boiler Room (2000)
Boiler Room kan man säga också är baserad på Jordan Belforts liv, men istället för att utgå från hans egna memoarer så är det här en påhittad story med inspiration från Belfort. Filmen har blivit en klassiker och även om den är en smula orealistisk ibland så är den definitivt sevärd.

Margin Call (2011)
En skildring av en investmentbank under dennes sista 24 timmar. Väldigt bra cast med Kevin Spacey, Stanley Tucci, Jeremy Irons, Demi Moore, Paul Bettany, Zachary Quinto etc. Definitivt sevärd.

Trading Places (1983)
Klassikern med Eddie Murphy och Dan Aykroyd där en råvaruhandlare (Aykroyd) får byta plats med en “gatutiggare” (Murphy). Filmen har sina stunder är lite smårolig, men knappast det mästerverk som den framstår som på IMDB.

Wall Street (1987)
“Greed is Good”. Den som inte vet vart citatet kommer ifrån har verkligen missat en klassisk film. Oliver Stones film med Charlie Sheen i huvudrollen är en betydligt mer verklighetsnära skildring om jakten på rikedom och karriär. En film alla ska ha sett.

Wall Street: Money Never Sleeps (2010)
Året är 2010 och Gordon Gekko är tillbaka, den här bilden utan Bud Fox (Charlie Sheen). En film jag hade väldigt låga förhoppningar inför, men den är faktiskt inte alls så dålig så som klassiska uppföljare ofta är. Också sevärd.

Thank You For Smoking (2005)
Ironisk men ändå allvarlig film om de moraliska aspekterna med tobaksförsäljning. En av mina favoritfilmer där Aaron Eckhart är väldigt bra i huvudrollen.

Too Big to Fail (2011)
Skildrar finanskrisen i USA 2008 med fokus på deras dåvarande finansminister, Henry Paulson. Det finns flera anledningar att se filmen, men kanske framförallt är det underhållande att se Paul Giamatti som Ben Bernanke!

Jobs (2013)
Baserad på biografin om Steve Jobs. Tyvärr en ganska orättvis bild av Jobs om man jämför den med de böcker som skrivits om honom. Om man bara ser filmen så kommer man att missa mycket, jag rekommenderar därför att läsa Walter Isacssons bok om Steve Jobs. Filmen är ändå sevärd.

A Shock to the System (1990)
Inte ännu sett.

Rogue Trader (1999)
Historian om hur Nick Leeson själv fick omkull hela Barings Bank genom att handla med bankens egna pengar. Sevärd.

Other People’s Money (1991)
En av Danny Devitos mer seriösa roller, även om den förstås är en klassisk komedi. Inget mästerverk, men en sevärd söndagsfilm. Handlar om en corporate takeover där en stor investerare vill köpa upp ett bolag för styckning till kostnad för de anställdas jobb. Lättsam men ändå moraliska frågor.

Owning Mahowny (2003)
Inte ännu sett.

Glengarry Glen Ross (1992)
En film som skildrar en dag på en mäklarfirma. Sägs vara väldigt realistisk av dom som är insatta, jag tycker filmen var rent utav trist, trots en väldigt stark cast.

The Big Kahuna (1999)
Inte ännu sett.

Disclosure (1994)
Inte ännu sett.

Arbitrage (2012)
Inte ännu sett.

Barbarians at the Gate (1993)
Inte ännu sett.

Hajen Som Visste För Mycket (1989)
Klassisk galenskaparna. Vad mer behöver man säga?

The Secrets of My Success (1987)
Tidstypisk Michael J. Fox-film. Väldigt lättsam, inte speciellt lång och den har precis allt som hans andra filmer har. Handlar om hur han börjar jobba i postrummet på ett stort företag för att sedan jobba sig uppåt.

The Social Network (2010)
Film om Mark Zuckerberg och Facebook. Sevärd film om hur facebook startades. Ganska intressant om man inte känner till storyn men 3 oscars förtjänade filmen absolut inte.

Rollover (1981)
Inte ännu sett.

Pi (1998)
Inte ännu sett.

The Bank (2001)
Australiensisk film om en matematiker som hittar ett sätt att förutspå marknaden. Bra för att vara non-hollywood men absolut inget mästerverk.

The Bonfire of Vanities (1990)
Inte ännu sett.

 

Har ni några tips på filmer/dokumentärer som saknas här så är det bara att säga till så ska jag se till att de hamnar i listan.

Mvh,
Snåljåpen

5 comments

  1. Tre av de du direktlänkar till Youtube, är borttagna:
    Enron, The Corporation och The Wallstreet warriors
    The fall of Lehman Brothers finns på SVT Play från idag i 30 dagar

  2. Det var en djuplodad lista må jag säga. Har du sett The Magnitsky Act? Handlar kanske mer om baksidan av de stora pengarna (korruption och penningtvätt), men ändå…

Leave a Reply