Som jag nämnt tidigare så har jag i ett par veckor hållit på med Jim Rickards bok, Currency Wars. Det är en bok som gjort sig väl värd en recension.Boken är en icke-konspiratorisk redogörelse för riskerna i vårt internationella valutasystem med utgångspunkt i den amerikanska dollarn, eftersom dollarn sitter i mitten av all internationell handel. Jag kanske inte riktigt säljer boken med den förklaringen, men det är verkligen en riktigt grym utbildning i hur våra fiatvalutor fungerar och hur vårt system skulle kunna göras stabilare. T.ex. så förespråkar Rickards att derivat borde förbjudas, bankernas storlek borde begränsas enligt lag och andra saker. I slutet av boken finns en bra sammanfattning över vad han tror skulle kunna göra världsekonomin lite mer stabil.
Currency Wars inleds med ett kapitel där han berättar om en krigsövning som han varit med om. Det i sig kanske inte låter så kontroversiellt, men det här var en krigsövning som hölls av Pentagon där man tog in ett gäng experter från armén, från finansbranschen och från politiken med syfte om att ”spela” olika länder som om det vore ett parti Risk. 3 personer fick vara Kina, 3 personer fick vara Ryssland, osv. Den stora ögonöppnaren var att kriget inte skulle utkämpas med vapen, det enda man fick använda sig av var finansiella aktiviteter. Alltså, det var ett rent ekonomiskt krig, helt utan fysiska vapen. Redan vid tanken av detta kapitel var jag fast, och när jag väl började läsa så kunde jag inte sluta.
I ett annat kapitel så går Rickards igenom historian om världens valutor, från innan första världskriget, genom det andra, genom Bretton-Woods-systemet och fram till hur det hänger ihop idag. Vill man lära sig valutahistoria så är det här ett extremt lärorikt kapitel, även om det var bokens tyngsta.
Jim Rickards är extremt påläst i ämnet och förklarar allting på ett grundläggande sätt så att även den som inte har så mycket kunskap om makroekonomi och valutor ändå kan hänga med och lära sig massor.
Även om han inte uttrycker det rakt ut så känns det som att Rickards är en stark anhängare till guld-peggade valutor, eller åtminstone till valutor som är peggade till någonting över huvudtaget. Personligen är jag extremt skeptisk till guld, men en värld där alla valutor flyter mot varandra är som skapt för politiskt krig mellan riksbankerna. Känner man att man vill skaffa sig bättre koll på hur världens valutor hänger ihop, då är det här en perfekt bok att läsa.
Slutsats:
Jag ger Currency Wars 5/5 och skulle definitivt rekommendera alla som är ekonomiintresserade att läsa den. Den är extremt ögonöppnande utan att för den sakens skull gå för långt i sin pessimism och bli rent utav cynisk. För mig har det varit en extremt lärorik månad och jag har redan börjat snegla på bokens uppföljare, The Death of Money, Jag hade kanske önskat att mittendelen på boken skulle vara lite mindre tungt, men samtidigt hade jag inte kunnat ta till mig allting om det inte gåtts igenom så ordentligt som det gjorde. Ni kommer förstå när ni läser.
Boken finns i skrivande stund billigast hos CDON för 139 kr. Adlibris 144 kr och Bokus 158 kr.
Mvh,
Snåljåpen
Om man bara ska läsa en bok av Jim Rickards, tycker du då man ska välja denna eller uppföljaren “The Death of Money”?
Eftersom jag inte läst uppföljaren så kan jag inte svara, men från vad jag hört så är det bra att läsa bägge, så börja med Currency Wars för en bra grund!
Mvh,
SNåljåpen