Boktips: The Manual of Ideas – John Mihaljevic

Som nybliven tvåbarnsfar blir det en hel del barnvagnspromenader. För mig betyder det ljudbokstid. Långt ifrån alla böcker funkar i ljudboksformat, men denna gör det.

The Manual of Ideas av John Mihaljevic är precis det som titeln säger, ett uppslagsverk av idéer för investeringar. Vilka situationer som ofta bjuder på möjligheter och i förlängningen vilka som inte gör det.

Författaren går igenom 9 investeringsstrategier, alla med någon form av bas i värdeinvesterande, genom berättelser om olika investerare och olika sett de angripit investerande för att få fantastisk avkastning.

Graham-Style Deep Value: Riktigt billiga bolag med stabila balansräkningar. Ofta case som hade tjänat på att likvideras.

Sum-of-the-Parts Value: Helt enkelt bolag med flera affärsområden där ett dåligt område drar ner siffrorna för hela bolaget och får hela bolaget att se dåligt ut. Att då separera den fina businessen kan leda till betydligt högre värderingar.

Greenblatt’s Magic Formula: Den magiska formeln som försöker göra det Buffett gör genom en enkel formel.

Jockey Stocks: Helt enkelt att satsa på bolag med fantastisk ledning (kallas Jockeys av författaren) som är duktiga på att skapa aktieägarvärden genom bra kapitalallokering.

Superinvestor Portfolios: Att hålla koll på (och kanske följa efter) “superinvesterare” som Buffett, etc.

Small-Cap Value: Min favorit, att investera i små bolag som ofta är dåligt genomlysta och där det finns stora möjligheter att hitta sånt ingen annan hittat.

Special Situations: Att leta efter bolag som genom olika speciella händelser skapat intressanta situationer. T.ex. konkurser som gav stora restvärden, spin-offs, återkapitaliseringar/nyemissioner, etc.

Equity Stubs: Enormt skuldsatta bolag där en väldigt liten knuff i rätt riktning ger enorm utväxling på kursen, genom just den höga skuldsättningen.

International Value: Helt enkelt att leta utanför sin hemmamarknad för att bredda sina jaktmarker.

För en påläst värdeinvesterare med många titlar under bältet finns det ganska lite nytt i denna bok. Men frågan är om det verkligen behövs ”nytt”. Vi fastnar alla i ideologier och smala strategier som vi sen frenetiskt tillämpar. Jag är en stark förespråkare av bredare perspektiv, och här är en bok som kan ge ett bredare perspektiv utan att för den sakens skull gå utanför värdeinvesterandet.

Känner du att du behöver bredda ditt univers över aktier du tittar på? Behöver du praktiska tips på vart du ska leta och vad du ska leta efter? Då är nog The Manual of Ideas någonting för dig!

Nu när jag lyssnat ut den kommer jag köpa hem den fysiskt och fylla med mina anteckningar. Definitivt en bok jag kommer återbesöka!

4/5

Mvh,
Snåljåpen

Leave a Reply